Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
411Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
nota geografi tingkatan 2 bab 7-11

nota geografi tingkatan 2 bab 7-11

Ratings:

3.57

(13)
|Views: 35,118 |Likes:
Published by jiraxys
sebenarnye bukan aq yg buat
tp bace je
sebenarnye bukan aq yg buat
tp bace je

More info:

Published by: jiraxys on Aug 22, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/10/2014

pdf

text

original

 
 Bab 7: Taburan Penduduk 
Taburan Penduduk Negara Malaysia
1.Jumlah penduduk Negara Malaysia kira-kira 23 juta orang.2.79.7% tinggal di Semenanjung Malaysia, 11.4% di Sabah dan 8.9% di Sarawak.3.Taburan penduduk di Malaysia dibahagikan kepada berpendudukan padat, berpendudusederhana dan berpenduduk jarang.Kawasan Berpenduduk Padat1.Kawasan berpenduduk padat di Malaysia adalah kawasan yang mempunyai lebihdaripada 200 orang sekilometer persegi.
2.
Kawasan ini terdapat di sepanjang pantai barat Semenanjung Malaysia terutama diBandar-bandar besar, dataran dan delta sungai.3.Kawasan ini menyediakan pelbagai kemudahan awam dan perkhidmatan. Contoh-hospital, institut pengajian tinggi4.Contoh kawasan- Lembah Klang, Lembah Kinta, Pulau Pinang, Seberang Perai, DataranKedah-Perlis, Seremban, Melaka(Semenanjung Malaysia).5.Kawasan pantai timur Semenanjung Malaysia, kawasan tumpuan penduduk di datarandan delta subur spt Dataran Kelantan, Dataran Terengganu.6.Di Sarawak, tumpuan penduduk di sekitar Kuching, Sarikei dan Sibu.7.Di Sabah, pendudk bertumpu di sekitar Kota Kinabalu.Kawasan Berpenduduk Sederhana1.Kawasan berpenduduk sederhana mempunyai 50 hingga 200 orang sekilometer persegi.2.Contoh- kawasan kaki bukit atau luar Bandar.3.Kemudahan awan, infrasturktur dan perkhidmatan disediakan di kawasan ini.4.Jenis taburan penduduk ini juga terdapat di kawasan pertanian, perikanan dan pekan- pekan kecil.5.Contoh kawasan:a)Beberapa bahagian dataran pantai barat spt Kulim, Jitra, Teluk Intan, Sepang,Port Dickson, Jasin, Muar. b)Bachok, Kelantan, Marang dan Kuala Berang di Terengganu dan Jerantut sertaSungai Pahang di Pahang di Semenanjung Malaysia.
c)
Lembah Sungai Rajang, Lembah Sungai Baram, Sibu, Bintulu, Miri, Samarahan,Sri Aman, dan Liambang di Sarawak.
d)
Lembah Sungai Kinabatangan, Sandakan, Lahad Datu, Tawau, Semporna, Tuarandan Keningau di Sabah.e)Kawasan rancangan kemajuan tanah spt Jengka Tiga Segi, Pahang Tanggara,Johor Tenggara, Kelantan Selatan.Kawasan Berpenduduk Jarang1.Kawasan berpenduduk jarang mempunyai kurang daripada 50 orang sekilometer persegi.
1
 
2.Contoh- kawasan pedalaman, kawasan tanah tinggi yg berhutan tebal spt kawasan di pedalaman Sabah dan Sarawak.3.Kawasan berpaya juga berpendudk jarang spt di Tasik Chini dan Tasik Bera, Pahang.
Kepadatan Penduduk 
1.Merujuk kepada bilangan penduduk yang terdapat dalam satu kilometer persegi.2.Formula mengira kepadatan penduduk:Jumlah penduduk Kepadatan Penduduk= ----------------------Keluasan
Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Taburan Penduduk Negara Malaysia
1.Taburan penduduk yang tidak sekata dipengaruhi oleh beberapa factor spt bentuk muka bumi, sejarah, kegiatan sosio-ekonomi, sumber mineral, pengangkutan dan sebagainya.Bentuk Muka Bumi1.Penduduk bertumpu di kawasan tanah pamah, pinggir pantai, dataran, dan lembah sungai.
2.
Semenanjung Malaysia- penduduk bertumpu di jaluran tanah pamah dari Perlis keTaiping, Lembah Kinta ke Teluk Intan, Kuala Kubu ke Lembah Klang hingga Seremban,Melaka ke Batu Pahat, sekitar Johor Bahru, sekitar Kuantan, dataran Kuala Terengganudan Kota Bharu.3.Sarawak- penduduk bertumpu di sekitar Kuching, Sarikei, dan Sibu. Sabah- penduduk  bertumpu di sekitar di Kota Kinabalu.4.kawasan tanah pamah memudahkan pembinaan kawasan petempatan, pembinaan jaringan perhubungan dan pengangkutan.5.kawasan lembangan dan lembah sungai menjadi tumpuan kerana tanih aluviumnya subur.6.penanaman padi dijalankan di kawasan seperti ini.Contoh- Dataran Kedah-Perlis, Dataran Kelantan7.Pedalaman Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak berpenduduk jarang krn banyak gunung-ganang dan hutan tebal.8.keadaan bentk bumi spt itu menyukarkan pembinaan petempatan dan kos pembinaan adlhtinggi.
9.
namun, terdapat kawasan tanah tinggi yang mempunyai kepadatan peduduk spt diKundasang, Sabah dan Tanah Tinggi Cameron, Pahang krn udaranya nyaman dan pemandangan yang indah menarik pelancong.
2
 
Sejarah1.Kawasan petempatan awal di Malaysia menjadi tumpuan penduduk.2.Petempatan awal terletak di muara sungai, tebing sungai dan pinggir laut.
3.
Selat Melaka menjadi jalan perkapalan dan perdagangan yang penting yangmenggalakkan perkembangan pelabuhan dan kegiatan perdagangan.
4.
Kawasan yang kaya dengan longgokan bijih timah telah menggalakkan kegiatan perlombongan dan tumpuan penduduk. Contoh- Taiping dan Ipoh.
5.
Pembukaan lading-ladang getah telah menggalakkan tumpuan penduduk terutama pekerjaIndia.Kegiatan Sosio-ekonomi1.perkembangan sector ekonomi serta pelbagai kemudahan yg disediakan di sesuatukawasan mempengaruhi taburan penduduk.
2.
 penduduk akn bertumpu di kawasan yg menyediakan peluang pekerjaan dan kemudahanyg memberikan keselesaan hidup.3.Contoh- kawasan penanaman padi di Dataran Kedah-Perlis, Dataran Kelantan, TanjungKarang.4.Kawasan penanaman getah dan kelapa sawit di sekitar Teluk Intan, Layang-layang danTawau.5.Kawasan perindustrian di Shah Alam, Petaling Jaya, Prai, Bayan Lepas, Likas, Pasir Gudang, Paka dan Bintulu.6.Pusat perniagaan, kewangan dan perdagangan spt di Kuala Lumpur, Johor Bahru,Kuching dan Kota Kinabalu.Sumber Mineral
1.
Kawasan yang mempunyai sumber mineral spt bijih timah, petroleum dan gas asli telahmenggalakkan tumpuan penduduk kerana terdapat pelbagai peluan pekerjaan.2.Kawasan ini semakin membangun dan dilengkapi dgn kemudahan asas infrastruktur dan perkhidmatan.
3.
Kawasan Lembah Klang dan Lembah Kinta berkembang pesat drpd hasil perlombongan bijih timah.4.Contoh kawasan yg berkembang pesat hasil perlombongan bijih timah ialah KualaLumpur, Ipoh, Taiping dan Seremban.5.Kuala Lumpur- mempunyai penduduk paling padat di Malaysia.6.Perlombongan gas asli dan petroleum di luar pantai Terengganu, Sabah dan Sarawak telah menyebabkan tumpuan penduduk di Miri, Kertih, Lutong dan Bintulu.Pengangkutan dan Perhubungan1.Kawasan yang terdapat kemudahan pengangkutan dan perhubungan yg baik mempunyaitaburan penduduk yg padat.2.Di kawasan yg jaringan pengangkutannya kurang, taburan penduduknya adalah kurang padat.
3

Activity (411)

You've already reviewed this. Edit your review.
Pathmahn Murali added this note
blah blah blah
WJ Lee liked this
Pathmahn Murali liked this
Mokhtar liked this
邱咏琪 liked this
Pathmahn Murali liked this
Pathmahn Murali liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->