Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
BAB 5 - Kerajaan Islam Di Madinah

BAB 5 - Kerajaan Islam Di Madinah

Ratings: (0)|Views: 394|Likes:
Published by adha93

More info:

Published by: adha93 on Aug 22, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/13/2013

pdf

text

original

 
BAB 5KERAJAAN ISLAM DI MADINAH
Pengenalan
Madinah terletak antara Makkah dan Syam. Laluan pedagang . Tempatpersinggahan. Penduduknya terdiri daripada Yahudi, Nasrani dan Arab. Yahudi – Bani Quraizah, Bani Nadhir, Bani Qunaiqa’ , Arab Aus dan Khazraj.Kehidupan kurang sebab pergeseran kabilah dan penguasaan ekonomi olehYahudi. Aus dan Khazraj jemput Nabi saw – wujud Aqabah 1 pada 621M.Madinah – Bandar bercahaya. Dikenali juga dengan Yathrib. Terletak di wilayahHijjaz.Suku Aus di Selatan dan Timur, Khazraj di tengah Madinah, Yahudi pertamahijrah ke Madinah ialah Qinuqa’.
Perjanjian Aqabah
1. Aqabah ialah tempat antara Mina dan Makkah. Wakil Aus dan Khazrajmenemui Nabi di Aqabah kemudian peluk Islam. 621M mengunjungi kagi dan wujud perjanjian Aqabah 1. Syarat Perjanjian:a. Suku Aus dan Khazraj hendaklah beriman dengan Allah swt. DanRasulb. Membantu Nabi sawc. Tidak mengamalkan amalan Jahiliyah.2. Selepas perjanjian hantar Mus’ab bin Umair ubtuk mendakwah.3. 622M Perjanjian Aqabah 2. Syaratnya :a. Suku Aus dan Khazraj memeluk Islam dan taat kepada Nabi saw.b. Suku Aus dan Khazraj jemput Nabi saw di Makkah untuk hijrahke Madinahc. Mereka secara sukarela mengadakan tempat tinggald. Berjanji menjaga keselamatan baginda dan orang Islam Makkah
1
 
e. Kesediaan mempertahankan Islam.4. Kesan Perjanjian:a. Penghantaran utusan dakwah ke Madinahb. Islam mula tersebar di Madinah kemudian seluruh pelusuk duniac. Perlindungan bagi orang Islam Makkah.d. Jaminan dan keselamtan orang Islam Makkah terjamine. Berlaku Hijrah dan kewujudan tahun Hijrah.f. Permulaan wujudnya negara Islam di Madinahg. Megembalikan keaman dan persaudaraan masyarakat Madinaholeh Nabi saw melalui Islam.h. Wujud tentangan dan rancangan bunuh Nabi oleh Quraish diMakkah.
Hijrah
Berlaku pada 12 Sept 622M ( 1 H ). Berlaku secara rahsia dan berperingkat.Muhamad hijrah bersama Abu Bakar AsSiddiq perjalanan 12 hari. Umarsecara sendirian dan terang-terangan.
Konsep Hijrah
Maknanya:1. Maksud perkataan Arab berpindah.2. Dalam konteks tamadun Islam bermaksud perpindahan orang Islam dariMakkah ke Madinah . Bertujuan untuk memperkukuhkan kedudukan Islamdan satu strategi penyebaran.3. Pengertian lain Perjuangan untuk menegak kebenaran dan meninggalkankeburukan atau kejahatan.4. Semangat ingin berubah dan boleh berlaku dalam pelbagai keadaan sptperubahan sikap, cara berfikir, dan tingkah laku.5. Barat mentafsir Hijrah sebagai pelarian. Disangkal kerana terdapatperbezaan konsep Hijrah Barat dan Islam spt berikut:a. Hijrah orang Islam kerana jemputan orang Arab Madinah.b. Orang Makkah ke Madinah disambut dengan gembira dan rela.
2
 
c. Orang Islam Makkah diberi jaminan kjeselamatan dan diberitempat tinggal.d. Nabi Muhamad saw pula dilantik sebagai pemimpin Madinah danditerima oleh semua golongan penduduk Madinah.
Cara penghijrahan Nabi Muhamad saw
1. Setelah berjaya melepaskan diri daripada kepungan2. Ali Abu Talib menggantikan nabi saw untuk tidur di tempat nabi.3. Bersama Abu bakar meninggalkan Makkah .4. Bersembunyi di gua Thur = Dibantu oleh Abdullah bin Abu bakar – intipkegiatan orang Quraish, Asma binti Abu Bakar – menghantar makanan, Amirbin Fuhairah – gembala kambing agar susu kambing diberi kepada baginda.5. Dipandu oleh Abdullah bin Arqat waktu itu belum Islam lagi.
Sebab dan Tujuan Hijrah
1. Perintah Allah swt menerusi wahyu. Firman spt: Surah al- Anfal.2. Meneruskan penyebaran Islam. Di Makkah Islam diancam.3. Satu strategi bukan kekecewaan penyebaran.4. Suasana aman di tempat baru memudahkan penyebaran Islam.5. Jemputan daripada penduduk Madinah yang menghadapi pelbagai konflik.Memerlukan pemimpin dan mendamaikan ketegangan.
Kepentingan Hijrah
1. Dakwah Islamaiah dapat dilakukan dengan aman. Dan dilakukan secaraterangan.2. Peluang untuk mendamaikan amasyarakat Arab di madinah.3. Menjalinkan hubungan persaudaraan orang Islam makkah dan Madinah.4. Dapat menyatukan golongan yang sebelum ini berseteru.5. Wujud golongan Muhajirin dan Ansar.Muhajirin bermaksud berpindah.Ansar bermaksud menolong ( Nasara ) Golongan ansar membantuMuhajirin dengan cara:a. Menjaga keselamatanb. Menyediakan modal untuk berniaga
3

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 thousand reads
1 hundred reads
nivethita liked this
aididza liked this
aididza liked this
Sweet BB liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->