Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
51Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pengertian solat jemaah

Pengertian solat jemaah

Ratings: (0)|Views: 8,509|Likes:
Published by kimah aini

More info:

Published by: kimah aini on Aug 25, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2013

pdf

text

original

 
Pengertian solat jemaah
Solat jemaah ialah solat beramai-ramai yang sekurang-kurang bilangannya selaindaripada solat fardhu Jumaat ialah 2 orang.Seorang menjadi imam dan seorang menjadi makmum. Semakin ramai bilangan jemaahmaka semakin besar pula fadhilat pahalanya.Solat jemaah adalah berlainan hukumnya menurut jenis solat yang dikerjakan, iaitu:1.Fardhu ain pada solat Jumaat;2.Fardhu kirayah pada solat fardhu lima waktu; dan3.Sunat pada solat jenazah dan solat-solat sunat yang disunatkan berjemaah padanya, seperti solat dua hari raya, solat gerhana bulan dan matahari, solat mintahujan, solat terawih dan solat witir pada bulan Ramadhan.
Tuntutan berjemaah pada solat fardhu
Tuntutan berjemaah pada solat 5 waktu yang selain daripada solat fardhu Jumaat, pada pendapat yang masyhur dan paling sohih menurut Imam an-Nawawi adalah tuntutanfardhu kifayah yang diwajibkan bagi orang-orang lelaki yang berakal, baligh, bermukim,mempunyai pakaian menutup aurat dan tidak mempunyai apa-apa keuzuran syarie.Jadi bererti apabila sesebuah kampung atau mukim mendirikan solat jemaah di tempatyang dikira menzahirkan syiar Islam seperti di masdjid atau surau, maka gugurlah dosaatas orang-orang kampung atau mukim yang tidak hadir bersolat jemaah. Tetapisekiranya tidak didirikan solat jemaah maka semua penduduk kampung atau mukim itu berdosa.Dalil tentang amat kuatnya tuntutan berjemaah itu ialah apa yang diriwayatkan olehImam al-Bukhari dan Muslim, bahawa,Rasulullah s.a.w pernah mengancam untuk membakar rumah orang yang meninggalkansolat berjemaah.Imam Muslim pula meriwayatkan hadith daripada Abu Hurairah r.a:Ada seorang lelaki buta telah datang mengadu kepada Nabi s.a.w bahawa dia tidak mempunyai orang yang boleh memimpinnya pergi ke masjid. Oleh itu dia mengharapkanBaginda memberi kelonggaran kepadanya untuk bersolat di rumahnya. Pada mulanyaBaginda telah membenarkannya, tetapi kemudiannya Baginda menarik balik kebenarantadi setelah Baginda mengetahui bahawa si buta tadi dapat mendengar seruan azan solatyang dikumandangkan di masjid.
Fadhilat (kelebihan) solat berjemaah
Fadhilat solat berjemaah amat besar sekali berbanding dengan solat bersendirian. Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud:
 
Solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda).(Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim)Sebenarnya fadhilat solat berjemaah adalah bertali arus, sambung menyambung,mengembang dan membesar. Orang yang bersolat jemaah bukan sahaja mendapat setakat27 darjat, malah dia akan mendapat banyak fadhilat dan keuntungan sampingan lain lagisemasa dia berulang alik ke masjid dan semasa dia berada dalam masjid.
 
KEUTAMAAN SOLAT JEMAAHJul 2, '07 1:34 AMfor everyone
KEUTAMAAN SOLAT JEMAAH
 
Dari Abu Hurairah, ia berkata :Rasulullah s.a.w bersabda “
Solat seseorang dengan berjamaahberlipat ganda dari solat sendiriandi rumahnya dan di pasar sebanyak 25 kali , iaitu apabila dia berwuduk,dia sempurnakan wuduknya,kemudian ia pergi ke masjid danhanya semata-mata untuk solat; iatiada melangkahkan kakinya,melainkan akan menambah tingkat dirinya satu darjat dan setiaplangkah akan menghapuskan satukesalahan. Apa bila ia solat, makamalaikat akan selalu mengucapkanselawat kepadanya selama diatinggal di tempat solat itu dan tidak berkata-kata. Malaikat berdoa: Allahumma salli’alaih, Allahummaarhamhu ( Ya Allah berilah diarahmat dan berilah dia kasih sayang ) dan ia tetap seperti orang yangmengerjakan solat selama diamenantikan solat .” 
( HR Bukhari Muslim dan lafaz ini ada padasisi Bukhari )
 
Dari Umar bin Khathab, dari Nabis.a.w sesungguhnya bagindabersabda “
Barangsiapa solat disuatu masjid dengan berjemaahselama 40 hari dengan tidak pernahketinggalan rakaat yang

Activity (51)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Firdaus Fadzil liked this
sayangayg liked this
Izzah Safiah liked this
Ifrah M Lbs liked this
Nur Mazrah liked this
Amirul Amin liked this
Cahaya Petunjuk liked this
Muhammad Hanif liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->