Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
16Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Membetulkan Ejaan Dan Imbuhan Dalam Ayat

Membetulkan Ejaan Dan Imbuhan Dalam Ayat

Ratings:
(0)
|Views: 641|Likes:

More info:

Published by: Nur Syafiqah Bt Muhammad Faizal Selvaraj on Aug 29, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/27/2012

pdf

text

original

 
 Dalam setiap ayat di bawah terdapat 
 satu kesilapan ejaan
dan
 satu kesilapan penggunaan imbuhan
. Senaraikan danbetulkan kesalahan-kesalahan itu. Bagi setiap ayat, anda tidak boleh menyenaraikan lebih daripada satu kesalahanejaan dan satu kesalahan penggunaan imbuhan. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula.
Latihan 1
i.Pada abad yang serba maju ini, muncul pelbagai masaalah dalam masyarakat dan kadangkala mencapai tahapyang dibimbangkan.ii.Antara kebaikan berkerja sendiri adalah kebebasan memilih tempat kerja dan membuat keputusan.iii.Zat protin boleh terdapat daripada telur, ikan, susu, dan daging.
Latihan 2
i.Liza melangkah teratur kehadapan pentas apabila namanya diumomkan sebagai pemenangii.Industri pelancungan telah menjadi industri terpenting mendasari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).
iii.
Persatuan pengguna disarankan agar memainkan peranan dalam meningkatkan sosio ekonomi negara.
Latihan 3
i.P. Ramlee merupakan tokoh lagenda yang diagung dalam sejarah seni negara.ii.Darsawasa ini, proses perlaksanaan projek-projek kerajaan sangat lancar.iii.Penduduk kampung telah bergotong-royong memperbesarkan warong di tepi jalan.
Latihan 4
i.Masyarakat perlu menyedari dengan apa-apa cara juga supaya mereka dapat menerima teuri baru dalam pembangunan negara.ii.Para pemimpin negara digalakan untuk menggunakan system komunikasi yang tulus.iii.Kerajaan harus menghadkan permit cafeteria siber bagi mensejahterakan masyarakat umum.
Latihan 5
i.Wang penebudan sebanyak RM1 juta telah diserahkan kepada para pencolek oleh orang kaya itu subuh tadi.ii.Abang kelihatan terpesuna melihat kejelitawan gadis yang diperkenalkan oleh kakak kepadanya.iii.Pemilik kedai alatulis yang baru dibuka itu telah mengadakan pertandingan cipta logo untuk dijadikan logokedainya.
Latihan 6
i.Untuk dijadikan pelajar yang cemerlang, kita mestilah memiliki motivasi dan displin yang tinggi.ii.Golongan wanita wajar memainkan peranan dalam pembangunan negara dan tidak tinggal di cerok dapur sahaja.iii.Ayah membawa adik ke klinik untuk mendapatkan rawatan doctor apabila mendapat badan adik dijangkiti ruam panas.
Latihan 7
i.Dalam mesyuarat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), pilihan Cikgu Syarif sebagai bendahari baharu disokong sebulat suara oleh semua ahli.ii.Antara ajenda yang dibincangkan dalam mesyuarat tersebut ialah masalah pelajar yang sering memontengsekolah.iii.Berita hari ini tersiar insiden dua orang buruh binaan maut akibat terkena kejutan eletrik.
Latihan 8
i.Ibu bapa tidak harus merasa malu untuk memberitahu guru kaunseling di sekolah anak mereka belajar sekiranyaanak mereka mempunyai tanda-tanda terlibat dengan penyalah gunaan dadah.ii.Tiga buah helicopter polis digunakan untuk membuat pemantauan di sepanjang lebuhraya pada setiap musim perayaan bagi memperketatkan kawalan dan memastikan pergerakan lalu lintas berjalan lancar.iii.Ketua jurulatih tersebut melahirkan rasa kecewa akan pencapaian kontingen negara dalam Sukan SEA XXII diVietnam lalu kerana gagal memenuhkan sasaran kutipan emas yang diletakkan pada temasya dwitahunan itu.
Latihan 9
i.Sesuai dengan usaha kerajaan menggalakan pelancongan domestic untuk mengurangkan pengaliran wang keluar negara, pemilihan bercuti di Plau Pangkor bakal menjanjikan cuti yang menarik.

Activity (16)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Nur Farhana Ibrahim liked this
Razali Ayob liked this
dayaseva liked this
sivanarayanan313512 liked this
nisaanyss liked this
sonialsn liked this
shirleyleongsm liked this
IeJa MdSah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->