Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
16Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Membetulkan Penggunaan Kata Atau Istilah Kesalahan a

Membetulkan Penggunaan Kata Atau Istilah Kesalahan a

Ratings: (0)|Views: 2,531|Likes:

More info:

Published by: Nur Syafiqah Bt Muhammad Faizal Selvaraj on Aug 29, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/17/2012

pdf

text

original

 
 Dalam setiap ayat di bawah, terdapat 
 satu kesalahan penggunaan kata atau istilah
dan
 satu kesalahantatabahasa
. Senaraikan dan betulkan kesalahan-kesalahan itu. Bagi setiap ayat, anda tidak boleh menyenaraikanlebih daripada satu kesalahan penggunaan kata atau istilah dan satu kesalahan tatabahasa. Anda tidak perlumenyalin ayat itu semula.
Latihan 1
i.Untuk mengikuti pertandingan itu, anda perlu mengisi boring permohonan yang diiklankan dalam akhbar tempatan di awal bulan depan.
ii.
Penggunaan kemudahan perhubungan awam ke tempat kerja dapat mengurangkan keributan lalu lintas diBandar besar seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru, Kuching, dan Kota Kinabalu.iii.Mereka-mereka yang telah dipanggil untuk Program Latihan Khidmat Negara tetapi mengingkari pesananakan dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa.
Latihan 2
i.
Alam sekitar merupakan pemberian Tuhan yang tidak ternilai kepada manusia kerana telah menjadi sumber kehidupan dan memberi manfaat kepada berjuta penduduk dunia sejak awal kejadian alam ini lagi.
ii.
Pengusaha pusat video haram yang berjaya dilumpuhkan oleh pihak berkuasa dalam operasi besar-besarantahun lalu kini mengubah teknik dengan menjadikan komputer sebagai alat berjudi.
iii.
Walaupun beberapa pindahan undang-undang tentang jenayah rogol telah diluluskan, tetapi akhbar hariantidak pernah lekang dari menyiarkan berita tersebut.
Latihan 3
i.
Encik Shamsuddin telah diketahui melalui telefon oleh guru bertugas yang anaknya telah pengsan semasamenjalani aktiviti kokurikulum.ii.Mereka telah mununtun siaran langsung acara akhir badminton Piala Thomas melalui televisyen.iii.Sebaik sahaja kami berjabat tangan, cincinnya telah turun dari jari manisnya.
Latihan 4
i.Adik asyik melihat rancangan kartun melalui televisyen menyebabkan tomato sos yang dituangnyatertumpah di atas meja.ii.Lembaran kerja yang diajarkan oleh pensyarah itu dalam symposium tersebut sungguh menarik.iii.Kualiti manila kad yang dijual di pasaran sekarang sangat nipis menyebabkannya mudah terputus.
Latihan 5
i.Semua menteri-menteri telah dipanggil untuk menghadiri majlis jamuan tengah hari sempena sambutanHari Kemerdekaan.ii.Perdana Menteri akan memulakan majlis pembukaan Bazar Ramadan tingkat kebangsaan.
iii.
Kakitangan kerajaan diperintahkan supaya memakai baju batik hari Sabtu minggu bekerja.
Latihan 6
i.Perdana menteri meramalkan pembangunan yang berterusan di kawasan pendalaman.ii.Walaupun pelbagai intensif telah dikurniakan kepada para atlet negara, namun pencapaian mereka semasaSukan Olimpik di Athens tetap mengecewakan.iii.Bas ekspres daripada Tumpat, Kelantan ke Kuala Lumpur telah terhempas ke dalam gaung dalamkemalangan jalan raya tersebut.
Latihan 7
i.“Pegang dan terik tali itu kuat-kuat,” jerit jurulatih kepada kita.ii.“Demi untuk awak, saya sanggup berkorban segala-galanya,” kata Ali pada kekasihnya.iii.“Oleh kerana suka berfoya-foya hingga lewat malam, dia sering tuang kelas,” jalas kawan-kawannya.
Latihan 8
i.Sudah berjam lamanya ayah menangkap ikan.ii.“Baru sebentar tadi Sally keluar ke kedai buku untuk membeli manila kad,” kata emak Sally kepadaShafiqa.
iii.
Ibu sedang memasak ayam kari yang menjadi minat kami sekeluarga.
Latihan 9
i.Dahan yang ditebang dan lalang yang dipotong oleh ayah telah dibakar.ii.Ketika Tuanku Malim Dewa sedang mandi, tiba-tiba muncul pari-pari yang sangat jelita.
 
iii.Di malam purnama mengambang, penghuni kampung tersebut mendengar bunyi serigala bersahut-sahutan.
 

Activity (16)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Hari Hara liked this
nisaanyss liked this
josm994834 liked this
karisma33 liked this
qijun_boey liked this
yat_omar6887 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->