Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
42Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Perkara Yang Merosakkan Aqidah

Perkara Yang Merosakkan Aqidah

Ratings:
(0)
|Views: 6,977|Likes:
Published by tahapaapatah

More info:

Published by: tahapaapatah on Aug 31, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

 
Pengenalan kepada Aqidah
Perkataan Aqidah adalah berasal daripada perkataan Arab berbunyi "AQADA"yang bererti menyimpul sesuatu. Dari segi istilahnya, ialah keimanan yang mantapdan tidak boleh terurai oleh mana-mana pengaruh sama ada dari luar ataupun daridalam diri seseorang itu. Ikatan aqidah tidak boleh dibandingkan dengan ikatan jasmani yang di lihat secara zahir kerana ia merupakan satu ikatan rohani yangkukuh lagi abstrak antara makhluk dengan penciptaan.Aqidah merupakan asas bagi suatu cara hidup yang lengkap, syumul (menyeluruh)lagi terperinci. Cara hidup demikian tidak mungkin wujud tanpa mempunyai asasyang kukuh. Ini jelas dinyatakan oleh Allah dalam firman-Nya yang bermaksud:
"....Sebenarnya hukum (yang menentukan amal ibadat) hanyalah bagi  Allah. Ia memerintahkan supaya kamu jangan menyembah melainkandia...." (Surah Yusuf : 40)
Sebagaimana yang telah digariskan oleh-Nya dalam al-Quran yang bermaksud:Katakanlah :
"Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.Tiada sekutu bagi-Nya, dan dengan yang demikian sahaja aku diperintahkan, danaku (di antara seluruh umatku) adalah orang Islam yang awal pertama (yanberserah diri kepada Allah dan mematuhi perintah-Nya)." (Surah Al-An'Am:162-163)
Peranan Aqidah
Aqidah menjadi benteng seseorang mukmin agar tidak dipengaruhi oleh anasir-anasir yang boleh mencemarkan kesucian pegangan aqidah tauhid. Aqidah tauhidyang dimaksudkan di sini ialah mentauhid serta mengesahkan Allah S.W.T. Iamenjadi teras dan ruh terhadap kewujudan agama Islam; mengimani Tuhan YangMaha Esa, bagi-Nya tempat kembali. Dia adalah Tuhan pemelihara setiap perkara,pentadbir semua urusan, hanya Dia sahaja yang layak disembah dan tidak boleh
 
diingkari, Dia layak diajukan kesyukuran, tidak dikufuri dan hanya Dia patut ditaati.Sebagaimana yang dijelaskan dalam al-Quran yang bermaksud: 
"Yang demikian (sifat-sifat dan kekuasaan-Nya) ialah Allah Tuhan kamu tiadaTuhan (yang disembah dengan sebenar-benarnya), melainkan Dia yang menciptakan tiap-tiap sesuatu. Oleh tiu beribadatlah kamu kepada-Nya dan(ingatlah), Dialah yang mentadbirkan segala-galanya." (Surah al-An-Am:102)
Kepentingan Memelihara Aqidah
Aqidah seseorang perlu dijaga sehingga ajalnya. Mereka yang dapat menjagaaqidahnya dijamin masuk syurga. Firman Allah di dalam Al-Quran yang bermaksud :
Wahai orang-orang beriman bertakwalah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar takwa dan janganlah kamu mati melainkan sebagai seorang muslim.
Manakala hadisRasulullah menyebut yang bermaksud :
Sesiapa yang akhir kalamnya mengucapakan masuk syurga.(Ali-Imran, 102)
Antara Perkara – Perkara Yang Merosakkan Aqidah
1.
Menyekutukan Allah (Syirik)2.Menenung nasib dan bermain sihir (Amalan – amalan khurafat)
3.
Bertawakal kepada makhluk (Bergantung nasib pada makhluk)4.Mengkafirkan orang Islam yang telah nyata Islamnya. Dan tidakmengkufurkan orang kafir yang telah nyata kufurnya.5.Yakin dan percaya ideologi yang dibawa oleh manusia lebih baik daripadasistem Islam.6.Mencaci Nabi dan Sunnahnya.7.Hukum Allah menjadi sendaan dan gurauan.8.Membantu orang kafir untuk merosakkan Islam9.Beranggapan bahawa keluar daripada Islam tidak apa-apa10.Menolak sebahagian daripada Al-Quran dan menerima sebahagian Al-Quran.
 
Bagaimana Amalan khurafat boleh merosakkan Aqidah?
Dalam konteks Aqidah, khurafat bermaksud bidaah aqidah yang merupakankepercayaan kepada sesuatu yang menyalahi syariat yang dibawa oleh RasulullahS.A.W. Ia juga boleh diertikan sebagai amalan yang tidak mempunyai hakikatkebenaran. Selain itu ia merupakan perkara tahyul yang pada kebiasaannya tidakboleh diterima oleh akal. Seseorang itu boleh dianggap mengamalkan perkara yangkhurafat apabila ia berpegang dan beriktiqad dengan perkara-perkara yang bukandaripada ajaran Islam, tidak munasabah dan tidak dapat diterima oleh akal yangwaras.Umat Islam wajib mempercayai bahawa Islam merupakan agama yang suci daripadasegala sesuatu yang tidak berfaedah dan Islam juga tidak menghendaki umatnyahidup dalam dunia khayalan atau berbuat sesuatu yang karut lebih-lebih lagisekiranya ia bertentangan dengan Al-Quran dan As-Sunnah.Firman Allah S.W.T. :Maksudnya : Syaitan itu menjanjikan kepada kamu kefakiran dan menyuruh kamudengan kejahatan, tetapi Allah menjanjikan kamu dengan keampunan daripada-nyadan kelebihan dan Allah maha luas pengetahuannya.(Al-Baqarah ayat 268)Ayat ini mengingatkan kepada kita bahawa matlamat syaitan adalah untukmemperdaya dan mengelirukan manusia. Kepercayaan terhadap khurafat amatbesar kesannya kepada umat Islam kerana ia akan merosakkan aqidah hingga bolehmembawa kepada kekufuran dan syirik kepada Allah S.W.T.

Activity (42)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Sweethana Lova Lova liked this
Nor Surianita Hj Ibrahim liked this
Ideal Jutawan liked this
Siti Khodijah liked this
Faezah Abdul Muthalib liked this
Faezah Abdul Muthalib liked this
nurrul_aini liked this
Hafiez Zackky liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->