Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pünkösdirózsák, bazsarózsák, peóniák (Paeonies)

Pünkösdirózsák, bazsarózsák, peóniák (Paeonies)

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 4,155|Likes:
Kertjeink egyik legszebb virága, de csak akkor pompázik igazán, ha ismerjük a nevelésének néhány alapvető fogását. Ősszel is aktuális egy kis beavatkozás.
Kertjeink egyik legszebb virága, de csak akkor pompázik igazán, ha ismerjük a nevelésének néhány alapvető fogását. Ősszel is aktuális egy kis beavatkozás.

More info:

Published by: Feri (F. Eri Blanche) on Sep 02, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/04/2013

pdf

text

original

 
Pünkösdirózsák, bazsarózsák, peóniák (Paeonies)
Kertjeink egyik legdekoratívebb virága a pünkösdi rózsa. Ennek az írásnak az aktualitását az adja,hogy nemsokára (szeptembertől az ősz végéig) lesz az átültetésének, illetve egy kis vele valómunkának a legoptimálisabb időpontja. Minden növény – állat, bármi – akkor tudja a képességébenrejlő tulajdonságokat a legjobban felszínre hozni, ha a körülményei ehhez a legmegfelelőbbek.Remélhetőleg az alábbiakban sikerül néhány olyan támpontot adni, amivel választ kapunk egy pár már korábban bennünk felmerült kérdésre, és talán szebb és jobb virágaink lesznek már a jövőtavasszal.
Eredet
Az északi félgömbön honos a bazsarózsafélék (Paeoniaceae) családja.Kínában 2000 éve termesztett eredetileg gyógynövény, amely botanikai nevét is Paionról, a görögmitológia isteneit gyógyító orvosról kaphatta. A rizómákból nyert kivonattal a régi időkben sok  betegséget gyógyítottak (pl. vesebetegségek, reuma).A Paeoniaceae család egyetlen nemzetsége a pünkösdirózsa (Paeonia). A nemzetség tagjai közöttvannak lombhullató cserjék, félcserjék vagy lágyszárú évelők, az ide tartozó fajok száma jelenleg39-nek mondott. A nemesített és keresztezett fajták száma pedig évről évre nő. A fajok általábanrizómásak. Legismertebb a P. officinalis és a P. lactiflora (ezalatt sokszor a kínai peóniát értik. Azun. régi típusú dupla peóniák szinte mind ennek a fajnak a változatai), de sokat hallunk a fokozottanvédett, mecseki területeken lévő reliktum alfajról, a Bánáti bazsarózsáról is (P. officinalis subspecies banatica).A virágok változatos színekben pompáznak, és gyakran édesen illatosak. Az egyszerű virágú fajok 
 
szirmai csésze alakot öltenek és sok a feltűnő színű, sárga porzójuk. A félig telt virágú pünkösdirózsa szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el, míg a telt virágú fajok megszámlálhatatlan szirmok sokaságával, gömb alakban nyílnak.
Típusok A fás, a lágyszárú és az interspecifikus (átmeneti) peóniák 
(Fiatal fás peónia)A fás szárúak lombhullatók, a lágy szárúak elhalnak ősszel. Az átmenetiek viselkedése hasonló alágyszárúakéhoz, de a levélzet és a virágzat emlékeztet a fás szárúakéra. Mindhárom típus akövetkező évi gumóit (rizómáit) ősszel fejleszti, a fások a részben a föld felett, a szárakon, alágyszárú és az interspecifikusak a föld alatt, a györkérzónában. Ez egyben meghatározza aszívósságukat is, mert míg a hideg vidékeken a két utóbbi még vígan elvan, a fás már nem bírja.
Fern leaf”
(ejtsd: förn lif, páfránylevelű)
peóniák és sziklakertiek 
Paeonia tenuifolia és annak változatai.Különleges, puha levelű, dekoratív növények, szinte tűszerű levélzettel és apró, szimpla, pirosvirágokkal. A legnépszerűbb páfránylevelű peónia mégis a duplavirágú Peonia tenuifolia „Plena”.Ezek a virágok nagyon praktikusak sziklakertbe, vagy szegélyként, mert max. 40 cm magasságúak.
 
Sárga peóniák 
Az egyedüli valódi sárga bokros peónia a ritka, a vad P. mlokosewitchii, amit időnként Moloko-nak,vagy Molly the Witch-nek emlegetnek.Van néhány halványsárga virágú bokros peónia, mint a Prairie Moon
, v
agy a Goldilocks.A nagy újdonságok a sárga peóniáknál az un. Itoh-hibridek, vagy interspecifikus/intersectkeresztezések. Ezek a növények a bokros és fás peóniák keresztezéseit jelentik.Bár az elsőt Japánban 1948-ban keresztezték, az amerikai peónianemesítők is mutattak be ilyenintersect növényeket, mint a Bartzella, ill. a Garden Treasure.A fás peóniák között a sárga eléggé gyakori. A 19. század végén Father Delavay magokat szedettKínában a fás P. luteáról. Ezeket a magokat Franciaországba küldte, és ottani nemesítők, Henry ésLemoine kereszteték a kapott növényeket az ottani fás suffruticosa pélányokkal. A kapott hibridek zöme sárga lett. Souvenir de Maxime Cornu volt az első ilyen növény.Amerikai nemesítők, mint prof. Saunders és Nassos Daphnis szintén foglalkoztak a P. luteával, éstöbb hibridet is létrehoztak.
Növekedési ciklus
A peóniák életkora akár 30-50 év, de nem ritka az 50 éves növény ugyanazon a helyen. Ismertek 100 év feletti példányok is. Ezek a növények szeretik, ha békén hagyják őket. A növekedési ciklusuk nem túl bonyolult, azon túl, hogy igényelnek egy pihenési időszakot, és leginkább a hűvösebb klímanövényeinek mondhatjuk őket.Általában a peónia is, mint sok más növény, ősszel sok finom gyökeret fejleszt, és a hideg beálltával pihenni kezd. Amikor a talaj kezd felmelegedni, a korábban kialakult gumók/rizómák elkezdenek megnyúlni, és átfúrják magukat a talajon. A fás peóniák gumói megduzzadnak és szétterülnek.A lágyszárú peóniák előtörő hajtásai a tavasz hírnökei.Érdekes megjegyezni, hogy a lágyszárú és az intersect peóniák gyökérnyakán egy csomó alvó gumóvan. Ha véletlenül letörjük a fejlett gumóját, az addig alvókból fogja pótolni a gumót a növény.
Mikor vágjuk le a lágyszárú peóniák levélzetét, és mennyire?
Ősszel, és csaknem földig vágjuk le.Bár minél tovább vannak meg a levelek, annál jobb, de a keményebb fagy beálltakor már le kell őketvágni. A levelek azért vannak, hogy táplálják a gumókat. Ha korábban levágjuk azokat, kevesebblesz a felhalmozható tápanyag.Gyakran előfordul, hogy serény családtagunk lefűnyírózza a növényt. A peóniák néhány véletlen kislevélkaszabolást simán elviselnek, mert szívósak. Azonban a rendszeres, korai levélzeteltávolításgyengíti a gumókat, és ezt a virágzás fogja megsínyleni.Amikor az őszi visszavágást végezzük, az a talajszinttől 5 cm-re az optimális. És ez csak a lágyszárúés az interspecifikus típusokra érvényes, a fás szárúakat nem szabad visszavágni!
Betegségek 
A vörösesbarna foltok a peóniák levelein
 
gombafertőzésre utalnak. De gombabetegséggel vanáltalában dolgunk akkor is, ha rothad a bokros peónia szára a talaj mentén.A peóniák több gombakártevővel szemben fogékonyak, különösen nedves, hűvös időben. Botritiszvagy fitoftóra a leggyakoribbak.A legjobb módszer az érintett beteg részek eltávolítása, és ügyeljünk, hogy a beteg növények fogdosása után ne érjünk kezünkkel az ép növényekhez, vagy növényi részekhez.A kezelt növény valószínűleg magától rendbejön ezután, amennyiben a fertőzöttség nem voltelterjedt. Külön gondunk legyen ilyen őszön az elhalt levélzet eltávolítása, nehogy a gombás részek 

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Tocsok liked this
ilonaszlavik liked this
feel12 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->