Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
panduan membeli

panduan membeli

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 1,659 |Likes:
Published by Shares_Together
panduan belajar alat muzik tutorial
panduan belajar alat muzik tutorial

More info:

Published by: Shares_Together on Sep 03, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2013

pdf

text

original

Panduan membeli (memilih) gitar.
Antara
masalah
utama
beginners

adalah berkenaan pilihan gitar itu sendiri. Aku dapat banyak email dari readers yang bertanya pendapat : How to buy a guitar? Nak main gitar, berminat untuk cuba, boleh main gitar tapi tak ada gitar sendiri, nak beli tapi tak tahu nak mula dari mana, dah beli tapi macam tak best \u2013 adalah antara contoh keluhan keluhan bakal guitarist yang selalu aku dengar.

Jadi untuk panduan semua, dan untuk menjimatkan masa aku menjawab email setiap orang, aku nak share sedikit kat sini apa homework yang perlu korang buat sebelum beli gitar. Nak kata tips berguna tu tak lah jugak dan cara di bawah ini mungkin bukan yang terbaik, setiap orang ada cara masing masing. Tapi aku harap dengan adanya tutorial/guide/teknik (?) ringkas ni semoga dapat menolong sedikit sebanyak korang sebelum beli gitar.

Langkah pertama : Belanjawan negara

Bukak buku bank, tengok ada berapa baki duit dalam bank, darab dengan 0.1, banyak itu lah budget yang anda harus guna\u2026 Walau pun penting sebenarnya untuk tidak over-spending, tapi tak payah la sampai kena kira macam tu.

Untuk permulaan aku cadangkan budget duit sekitar RM75-200. Tak perlu beli gitar mahal mahal dulu. Ada jugak yang berlagak terus sambar fender RM6K, chewah konon nak terus jadi power. Tak payah beli mahal-mahal sampai 4 5 ribu. Sebabnya; A) Mahal sangat, baik makan sedap atau sedekah kat orang susah, B) Mahal TAK semestinya elok. C) Korang akan

lebih appreciate beli gitar yang lebih mahal dari first guitar SETELAH dah
power main.

Tapi JANGAN terlalu sengkek. Kalau ada 20 inggit je aku nasihatkan sabar aje dulu. Kerja keras sikit lagi, kumpul lagi 55 inggit. Dah cukup duit baru sambung baca tutorial aku ni. Bukan apa, selalunya gitar yang murah ni (atau nama glamer gitar kapok) bahannya sangat murah \u2013 kayu getah dan gam gajah. Aku pernah beli gitar harga RM25 masa aku student. Kalau cium dalam hole gitar tu memang bau getah skrap. Cukup 3 bulan, neck melengkung, bridge tersembul. Padan muka aku.

Kesimpulan :Sediakan budget yang cukup.
Langkah Kedua : Thomas Alva Edison, Woody Allen or
Beethoven?

Ada pelbagai jenis gitar dan boleh dibahagikan kepada beberapa kategori. Di sini aku nak bincang 3 jenis gitar yang paling umum iaitu electrical (gitar elektrik), acoustical (gitar akustik atau lebih popular dengan gitar kapok) dan classical (gitar klasik). Baca pro dan cons di bawah dan pilih gitar mengikut genre yang sesuai dengan anda.

A) Electric Guitar \u2013 Seperti nama, gitar yang

memerlukan elekrtik untuk berbunyi. (kalau takde letrik pun bunyi jugak, tapi bunyi macam nyamuk la) Kebanyakan genre lagu moden hari ini menggunakan gitar letrik. Rock, Metak, Punk, Alternative, Blues, R&B misalnya antara genre yang tak sah kalau takde electric guitar.

Kelebihan
gitar

elektrik: (i) Senang dimainkan kerana fretboard (fingerboard) yang kecil dan nipis serta lebar string yang lebih halus dari tali untuk gitar elektrik. (ii) Skop music yang lebih luas kerana boleh ditambah dengan effect seperti distortion,

reverb,
delay,
wah

etc. (iii) Banyak variasi bentuk gitar elektrik. Antara body type yang biasa dilihat seperti stratocaster dan telecaster type (Fender) atau Les Paul dan Fliying-V type (Gibson). Ada jugak gitar yang unik seperti double-neck (twin) guitar, 7- string

guitar
etc.

(iv) Mudah dari segi maintenance dan repair. Masalah yang selalu dialami oleh gitar elektrik seperti pickup tidak berfungsi, volume knob tak betul misalnya, selalunya kurang masalah body berbanding gitar akustik. Nak tukar electrical parts lebih mudah dan tidak mahal.

Kelemahan
gitar

elektrik: (i) Kena ingat kalau nak beli gitar elektrik, kena beli jugak guitar amp. So kena masukkan amp dalam budget (rujuk Langkah Pertama). Bagaimanapun, guitar amp kecil (10W-30W) dalam lingkungan harga RM50-250 biasanya sudah

cukup
bagus
untuk

permulaan. (ii) Guitar elektrik dan guitar amp adalah seperti irama dan lagu \u2013 tak dapat dipisahkan. Portable-wise, gitar elektrik bukan lah satu pilihan yang tepat seperti untuk bawak pegi pantai dengan member misalnya. Kena pikir jugak kat

mana
nak
cucuk
plug
untuk

amp. (iii) Sesetengah gitar elektik terutama yang terlalu murah, mudah lari tune walaupun tak semua. Masalah lari tune adalah syarat wajib yang harus dielakkan semasa main gitar.

B) Acoustic Guitar \u2013 Juga merupakan jenis gitar yang

popular. Di Malaysia gitar jenis ini lebih glamer dengan panggilan \u201cgitar kapok\u201d dan selalu dimainkan untuk \u201crock kapak\u201d. Banyak orang yang tidak faham perbezaan antara akustik dan klasik. Perbezaan gitar akustik dengan gitar klasik antaranya terletak pada jenis tali (string) yang diguna. Tali gitar akustik adalah steel-base string manakala tali gitar classic (termasuk flamenco dan bossa-nova) menggunakan nylon-base string (tali 1-3 walaupun ada menggunakan steel, tapi disalut pada tali base nylon).

Kelebihan
gitar
akustik:
(i)
Boleh
dimainkan
tanpa

amp. (ii) Boleh dibawa dan dimain di mana-mana (kecuali tempat-tempat tertentu seperti

masjid,
tanah
perkuburan,
musium

dsbg.) (iii) Walaupun tak perlu amp, bunyi yang keluar dari gitar akustik cukup kuat untuk main sambli nyanyi ramai ramai semasa berkelah misalnya, sebab gitar

akustik
pakai
steel

strings. (iv) Variasi muzik yang luas dan selalunya gitar akustic \u201cmasuk\u201d untuk dimainkan

apa
apa

genre. (v) Selalunya gitar akustik tidak mudah lari tune kerana lebar string yang lebih besar berbanding gitar eletrik kecuali masalah loose nut atau dimainkan dibawah pengaruh matahari atau pencahayaan yang kuat.

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Muhd Raimi liked this
Muhd Raimi liked this
Kalthsom Saad liked this
Azlan Ariff liked this
haizul88 liked this
Kira Shabri liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->