Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
27Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
istoria medicinei 2

istoria medicinei 2

Ratings: (0)|Views: 1,648|Likes:
Published by Delia

More info:

Published by: Delia on Sep 05, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/28/2013

pdf

text

original

 
Referat:
 Istoria medicinei  Ayurveda
-
 Medicina traditionala Indiana -
 
1
 
Ayurveda sau medicina traditionala indiana, este cea mai vechestiinta a vindecarii, aparuta in urma cu 5000 de ani. Dupa cum arata sietimologia cuvantului ( ayus = viata, veda = enciclopedie), Ayurvedaeste mai mult decat o stiinta, reprezentand un sistem care inglobeazatratamente naturiste, tehnici chirurgicale, tehnici de meditatie,meloterapie, regimuri alimentare si notiuni de conduita morala.Obiectivul central al Ayurveda este atingerea echilibrului intreminte, corp si suflet, care echivaleaza cu starea de sanatate perfecta.Boala este privita ca un factor de dezechilibru interior, care apare dincauza unui mod de viata incorect.Scopul final este vindecarea organismului, dar prin terapiileaplicate se urmareste in egala masura prevenirea bolii, evitarearecaderilor si cresterea vitalitatii organismului. "Sa previi este mai usor decat sa tratezi" este zicala care defineste cel mai bine aceasta medicina.Sistemul de tratament ayurvedic se bazeaza pe corectarea siechilibrarea a trei componente imperceptibile, trei forte biologice,doshas , aparute, conform textelor ayurvedice, prin combinarea celor 5elemente primordiale: Cer, Aer, Foc, Apa si Pamant.
2
 
Teoria celor trei Doshas
Cele trei doshas guverneaza structura fizica si functionareaorganismului si determina conditia energetica, respectiv tipul constitutiv alfiecarei persoane. Dezechilibrul uneia sau mai multor doshas duce laaparitia bolii.De aceea, pentru stabilirea unui diagnostic corect si a tratamentului aferent,este foarte importanta aflarea tipului constitutiv al pacientului.Cele trei tipuri constitutive pure, care corespund celor treidoshas, sunt
Vata, Pitta, Kapha
. Pe langa cele trei tipuri principale, maiexista si tipurile rezultate din combinarea acestora. Majoritatea oamenilorsunt sub influenta mai multor doshe, rezultand un tip combinat:
Vata-Pitta,Vata-Kapha, Pitta-Vata
sau chiar
Vata-Pitta-Kapha.
Iata cateva caracteristici generale ale tipurilor constitutive pure:Tipul Vata
-
se asociaza elementelor Aer si EterSunt oameni foarte inalti sau foarte scunzi, slabi, cu putina forta fizica,digestie si metabolism variabil, nu sunt longevivi si le place sa fie in continuamiscare. Au o piele uscata si rece. Lor li s-ar potrivi o meserie care nuimplica activitate fizica exagerata si nici nu le solicita continuu atentia,pentru ca nu se pot concentra prea mult timp. Invata repede, dar uita la felde repede. Sunt predispusi la boli nervoase, ale tesutului osos, constipatie,scadere in greutate.
3

Activity (27)

You've already reviewed this. Edit your review.
VIOLETA liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
iolysweet liked this
Irina Apostol liked this
Klein Karin liked this
Carmen Laura liked this
Andrea Pap liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->