Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Chicken Pox

Chicken Pox

Ratings:
(0)
|Views: 785|Likes:
Published by Nur Iman Khalid

More info:

Published by: Nur Iman Khalid on Sep 06, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/12/2012

pdf

text

original

 
Chicken Pox
Chicken pox juga dikenali sebagai cacar air, jintungan atau bertih (mengikutdialek daerah). Ia disebabkan oleh virus Varicella (kumpulan virus herpes) danamat mudah berjangkit. Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya padakanak-kanak. Ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. Rebakanadalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang dijangkiti. Rebakan juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaianatau tuala dari penghidap chicken pox.Pengidap chicken pox bolehmerebakan virus sehingga 48 jam sebelum ruam timbul dan boleh terusmenjangkitkan orang lain sehingga cacar air menjadi kering dan berkeruping.Kayap (herpes zoster) ialah infeksi dari virus yang sama dan berlaku pada dimasa hadapan (umur dewasa).
Tanda dan Gejala
Penghidap chicken pox akan mengalami demamdengan bintik-bintik merah pada kulit. Kawasan bintik-bintik merah melibatkanmuka, kepala, dada, belakang dan akhirnya seluruh tubuh. Ruam chicken pox akantimbul kurang dari 2 minggu selepas jangkitan berlaku.Bintik-bintik merah yang baru akan mula timbul dalam beberapa hari dan bilangan boleh mencecahratusan biji dan kemudian membentuk gelembung berisi air. Bila gelembung berisiair pecah ia menjadi kering dan berkeruping. Rasa gatal sederhana atau terukmenyebabkan pesakit akan menggaru dan akhirnya menyebabkan parut.Gejala lain ialah sakit perut, tiada selera makan, sakit kepala, rasa tidak selesa,letih dan terganggu. Penghidap juga ada batuk ringan, hidung berair dua harisebelum bintik-bintik merah timbul.
Komplikasi
Ruam atau cacar air chicken pox akan berkurangan dalam jangka masa 2 minggu dan biasanya tiadakomplikasi. Adakala penyakit boleh jadi teruk walaupun pada kanak-kanak yang sihat dan mengakibatkankomplikasi teruk termasuklah kematian. Kumpulan berisiko untuk jangkitan serta mendapat komplikasiteruk:Bayi baru lahir, di mana ibu tidak penah mengidap chicken pox atau pelalianchicken pox.Ibu mengandung menyebabkan kesan pada bayi dalam kandungan seperti tak cukupberat dan kecacatan anggota boleh berlaku. Sekiranya ibu mengidap chickenpoxseminggu sebelum kelahiran, ia boleh menyebabkan jangkitan serius sertamembahayakan nyawa pada bayi.Orang yang lemah atau kurang daya tahan akibat penyakit lain seperti HIV,barah sumsum tulang (leukaemia) dan pesakit kanser dalam rawatan kemoterapi.Orang yang mengambil steroid berpanjangan pesakit asma dan sindrom nefrotik.Penghidap sakit radangan kulit (inflammation eczema).
 
Komplikasi akibat chicken pox:
Jangkitan kulit- menjadi lebam merah, bengkak dan sakit. Dehidrasi akibatmuntah berterusan atau tidak minum air. Tanda dehidrasi ialah kurang kencing,mulut kering dan dahaga.Kerosakan otak akibat radangan otak. Tanda-tanda radangan otak ialah sakitkepala teruk, keliru, mudah marah, leher keras dan belakang mengeras serta tidaksedarkan diri.Radang sendi- sendi menjadi sakit, kejang dan bengkakJangkitan paru-paru (Pneumonia)- tanda-tanda seperti batuk, susah bernafas,pernafasan berbunyi (wheezing) dan sakit dada.
Rawatan
1.
Ubatan anti-viral :Acyclovir atau immuno globulin diguna untuk merawat chicken pox. Rawatan amatberkesan sekiranya diambil segera dalam tempoh 24 jam dijangkiti. Ia akanmengurangkan keterukan dan komplikasi akibat chicken pox. Semua orang dewasamendapat kebaikan dari rawatan antiviral di awal penyakit terutama yang kurangsistem daya tahan (orang lanjut usia, pesakit diabetes, pengidap HIV& AIDSserta rawatan steroid).
2.
Rawatan antibiotikKomplikasi akibat chicken pox ; radangan kulit dan radangan paru-parumemerlukan rawatan antibiotik. Pesakit yang mendapat radang otak hendaklahdimasukkan ke hospital untuk rawatan antivirus.3.Rawatan di rumahSapu losyen calamine.Ubatan antihistamin kurangkan gatal-gatalPanadol untuk demam
Pencegahan
Pelalian memberi ketahanan sepanjang hayat,diberi pada umur 12-18 bulan. Pemberian pelalian- bawah umur 13 tahun terimahanya 1 dos, selepas umur 13 tahun. 2 dos, selang masa 4-8 minggu antara dos 1dengan dos 2. Pelalian aktif diberi kepada kanak-kanak berisiko (antara 1- 5tahun) sekiranya ahli keluarga ada chiken pox.Chicken pox atau jintungan, panggilan orang sini, sangat mudah berjangkit.. pesakit yang kena jangkitanVirus Varicella Zoster ini kan demam diikuti dengan bintik kemerahan yang akan membentuk lepuh lepuhkecil yang mengandungi cecair jernih yang kemudiannya keruh. Selepas sehari dua, lepuh akan pecahdan membentuk crusted-??kuping..Ketika ini demam akan reda tapi akibat tumbuhnya lepuh itu, pesakit akan rasa gatal miang dan pedihsekali gus. Mujurnya chicken pox, seperti kebanyakan jangkitan virus yang lain, tanpa rawatan, ia akansembuh dengan sendirinya selepas seminggu dua. Kalau ikut pantang orang tua, chicken pox, measle-

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mohd Rozi Sktkk liked this
atie atie liked this
smile_miaow8863 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->