Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
33Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
48-dieta-zen

48-dieta-zen

Ratings:

3.0

(1)
|Views: 317|Likes:
Published by mjohn_doe

More info:

Published by: mjohn_doe on Sep 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2014

pdf

text

original

 
Dieta Zen
Dieta Zen a aparut cu sute de ani in urma, fiind tinuta, la inceput, de calugarii budisti.Abia acum 100 de ani a fost analizata de medici, iar de curand a devenit foarta populara in tarile vestice, inclusiv printre vedetele de la Hollywood.
 Popularitatea dietei se datoreaza si principiului sau cel mai important, acela ca omul trebuie satraiasca in armonie cu natura printr-o alimentatie echilibrata, un mod de viata activ si prinrespectul fata de mediul inconjurator.Doctorul Ishizuka, cel care a descoperit modul de alimentatie al calugarilor budisti suferea deafectiuni renale si dermatologice si a analizat mai multe tipuri de alimentatie, in incercarea dea-l gasi pe cel care il va vindeca. Si-a publicat descoperirile in doua carti publicate in anii 1890.Dieta Zen adevarata, cea a calugarilor din templele budiste era foarte diferita de ceea cenumim azi dieta Zen.
Ea se baza pe trei principii:
- Omul nu trebuie sa faca rau niciunei finite pentru a se hrani, deci era interzisa carnea deorice fel.- Omul trebuie sa pretuiasca tot ceea ce are, deci se foloseau toate partile unui aliment.- Omul trebuie sa duca o viata de ascet, sa se multumeasca cu putin, deci nu se foloseaucondimente pentru a da gust mancarii.Trebuie gasit un echilibrul intre yin si yang, deci se consuma atat alimente yin cat si alimenteyang.Dupa moartea dr. Ishizuka, succesorul sau, doctorul Sakurazawa, a integrat in dieta Zenelemente ale filosofiei vestice, a adaptat-o vietii urbane, apoi i-a dat numele pe care ilcunoastem azi.In mare, dieta Zen se bazeaza pe credinta orientala ca tot ceea ce ne inconjoara este alcatuitdin doua principii antagoniste dar complementare, yin (pasiv, tacut, rece, intunecat) si yang(activ, fierbinte, greu, luminos).In consecinta, alimentele sunt fie yin, fie yang, fie o combinatie intre acestea doua. Alimentatiaideala este aceea care echilibreaza cele doua forte in corpul uman.
1 / 2

Activity (33)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Elena Mandici liked this
aura_qqq liked this
catargiu liked this
esttelas liked this
Dedelina Dede liked this
drnaturadan9268 liked this
andreea sarcani liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->