Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
86Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Penerangan AutoCAD

Penerangan AutoCAD

Ratings: (0)|Views: 8,091|Likes:
Published by NAA12
saya pernah buat laporan ini semasa praktikal, diharap in dapat membantu pengguna autoCad.
saya pernah buat laporan ini semasa praktikal, diharap in dapat membantu pengguna autoCad.

More info:

Published by: NAA12 on Sep 10, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

 
BAB 5AUTOCAD5.1Pengenalan Kepada Lukisan Terbantu Komputer 
Lukisan Terbantu Komputer atau lebih dikenali sebagai ‘Computer Aided Drafting
’ 
(CAD). Ianya merupakan satu perisian komputer yang menyumbang kepada penghasilanlukisan kejuruteraan. Perisian CAD akan menjalankan arahan-arahan yang diberikan,manakala perkakasan komputer melaksanakan perisian komputer.Dr. Ivan Sutherland dari institute Teknologi ‘Massachusetts’
 
merupakan individu yangbertanggungjawab dalam menghasilkan lukisan dan reka bentuk melalui sistem CAD
 
padatahun 1963 dan dipasarkan pada tahun 1964. Sistem ini mampu menghasilkan produk yangberkualiti, cepat dan pada masa yang sama ia menjimatkan kos. Di samping itu,perkembangan sistem CAD menyumbang kepada pembangunan pesat pelbagai bidang,lantas menyebabkan CAD menjadi pilihan utama kepada jurutera dan pereka bentuk.
5.2Kelengkapan Dalam Sistem CAD
Kaedah menghasilkan lukisan kejuruteraan boleh diklafikasikan kepada dua:i.Secara manualii.Secara CADKelengkapan dalam sistem CAD mengandungi komponen peranti masukan, perantipemprosesan, peranti keluaran dan peranti storan.i.Peranti masukan :
Papan kekunci
Tetikus
Pengimbasii.Peranti keluaran :
Monitor 
Pencetak
Pemplot
1
 
`iii.Peranti storan :
Cakera keras
Disket
CD
‘ 
Pen-drive’
 
dan sebagainya.
5.3Perkakasan Komputei.Peranti Masukan
Sistem CAD mampu menggunakan satu atau lebih kombinasi peranti masukan bagimembentuk lukisan pada papan monitor. Peranti ini digunakan sebagai punca masukanarahan dan data. Peranti masukan yang biasa digunakan adalah papan kekunci dantetikus.Papan kekunci mempunyai ciri-ciri seperti kekunci huruf, angka dan simbol.Manakala pergerakan kursor dikawal melalui tetikus. Tetikus merupakan alat peranti yangmenggunakan bebola guling dan laser bahagian bawah untuk mengesan pergerakan.
ii.Peranti Keluaran
Lukisan kejuruteraan yang dibentuk melalui perisian AutoCAD boleh dicetak denganmenggunakan peranti keluaran seperti pencetak dan pemplot.Pencetakpencetak boleh mencetak lukisan bersaiz A4 dan A3 berwarna atauhitam putih.Pemplotdigunakan untuk mencetak lukisan bersaiz A4 hingga AO.Terdapat pelbagai jenis pemplot seperti pemplot pen, elektrostatik,microgrip dan yang terkini teknologi pemplot laser.
iii.Peranti Paparan
Peranti paparan yang berinteraksi dengan pengguna CAD. Maklumat lukisan ataureka bentuk dipaparkan pada peranti ini. Pengguna melukis dengan memasukkanmaklumat seperti angka, huruf, simbol atau garisan melalui peranti masukan tetikus danpapan kekunci.
iv.Peranti Storan
2
 
Lukisan CAD boleh disimpan dalam peranti storan data seperti cakera keras, disket,cakera padat (CD), ‘pen-drive’, ‘thumb-drive’ dan sebagainya.
5.4Perisian Lukisan CAD dan Fungsinyai.Pengenalan Perisian AutoCAD
Selama beberapa tahun AutoCAD telah berubah daripada program yang berasaskanDOS kepada aplikasi tetingkap (Windows). AutoCAD 2007 meneruskan aliran ini denganpersembahan dan ciri-ciri baru yang lebih banyak, menjadikan kerja melukis lebih mudahdan berkesan. Dengan memberi tumpuan kepada sistem pengendalian tunggal, Autodeskmampu mencipta AutoCAD yang lebih cekap dan pantas. Dengan tetingkap, penggunamempunyai kebebasan untuk menyusun paparan AutoCAD dengan mengklik danmemindahkan kompunen-komponennya.Lukisan yang dibentuk melalui perisian ini boleh dipindahbentuk untuk kegunaanperisian grafik yang lain melalui beberapa format seperti DXF ( Data Exchanged File), IGES,dan SLD. Tambahan pula berbantukan perisian ini juga, berkemampuan untuk membentukdan menganalisa model pepejal dalam kerja-kerja rekabentuk kejuruteraan. Untukmemenuhi keperluan yang lebih canggih, perisian ini mampu membawa penggunamengautomasikan kerja-kerja penggunaan pengaturcaraan sokongan seperti LISP, dan ADSuntuk membentuk arahan tambahan tersendiri.
ii.Kelebihan AutoCAD
Kerja menyunting dan mengubahsuai lukisan boleh dilakukan dengan mudah dancepat. Hal ini sangat berbeza dengan membuat lukisan kerja secara manual yangmemerlukan perkakas yang banyak yang serta mahal harganya, manakala jikamenggunakan perisian AutoCAD kerja yang dilakukan menjadi mudah dengan hanyamenggunakan peranti komputer sahaja tanpa membuang masa yang banyak.Selain itu, salinan lukisan yang sama mutu boleh dicetak berulang kali. Lukisan kerjayang dihasilkan dari perisian ini menyumbang faedah dari segi kualiti lukisan dan jikaberlaku lukisan kerja terkoyak atau rosak disebabkan air atau kawasan lembap, ia bolehdicetak lagi menggunakan pemplot (plotter).Pada masa yang sama, lukisan yang dihasilkan lebih kemas dan tepat. Perintah-perintah (command) yang digunakan dalam perisian AutoCAD memberi fungsi yang tepat
3

Activity (86)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Azwa Rashid liked this
Ami Rul liked this
piscesmac liked this
Kang Yong Gi liked this
Zira Malek liked this
Petunjuk Nor liked this
Nur Hazwani liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->