Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
66Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Prirucnik2r likovno

Prirucnik2r likovno

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 9,609|Likes:
Published by lsuki

More info:

Published by: lsuki on Sep 12, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2013

pdf

text

original

 
Maria Buzaši Marganić
PRIRUČNIK UZ UDŽBENIK LIKOVNA KULTURAZA DRUGI RAZRED
 
2
Drage koleginice i kolege!
Po iskustvu i u kontaktu sa učiteljima, izvođenje nastave likovne kulture često predstavlja bauk. Naš cilj je da vam pružimo pomoć uizvođenju nastave. Samo kreativan učitelj može biti sposoban osavremenjavanju likovne kulture i podizanju nastave na kvalitet koji onazaslužuje.U nastavi likovne kulture se razvijaju učenikove sposobnosti za:likovni stvaralački rad;vizuelnu percepciju i apercepciju;upoznaju različite likovne materijale i medijume;upoznaju izražajne mogućnosti likovnih elemenata;kreativno mišljenje;izgradnju estetskih kriterijuma;upoznavanje likoviha umetničkih dela u okviru kulturne baštine;oplemenjivanje životnog i radnog prostora;emancipaciju ličnosti učenika;kulturu rada.Dete je složeno, ali i jedinstveno biće u razvoju i kroz likovnu kulturu je moguće doprineti njegovom formiranju kao kreativne i stvaralačkeličnost. Nastavni čas se treba osmisliti kao jedna kreativna igra, jer u suštini i umetnik se igra sa idejama, svojim veštinama, znanjima i materi- jalima.U igri deca stvaraju svoj imaginarni svet u kojem deluju kao što to odrasli čine u stvarnosti. Potrebno je istaći da je dečja aktivnost u igrispecifična i u mnogome stvaralačka, da ona nije mehanička kopija odgovarajuće sredine, da je ona realnost viđena očima deteta i vid transfor-macije iskustva. Učitelj gore navedeno treba da uvaži, prepozna i dalje razvija. Ta razigranost kroz igru može doprineti kvalitetnijem dečjemstvaralaštvu. Savremena pedagogija ističe igru kao bitan faktor razvoja ličnosti. Stoga je i osnovni problem svakog vaspitanja pronalaženjeokolnosti koje će najviše stimulisati svako dete u svakom trenutku njegovog razvoja. Igra stvara interes, aktivira pažnju i volju, i na taj načinomogućuje proces učenja i daje mu izvesnu organizovanost i usmerenost. U procesu učenja kroz igru, koja je privlačna i uzbuđuje dete,ono čini poseban napor da bi učestvovalo u igri, a time istovremeno i napor da bi usvojilo neophodna znanja i veštine potrebne za uspešnoizvođenje aktivnosti sadržanih u igri.Učitelj treba pružiti pomoć učeniku u realizaciji ideje u određenim materijalima. Dete treba da nauči izražajne mogućnosti određenih tehnika,ali i da eksperimentiše sa različitim nekonvencionalnim materijalima i tehnikama u svom stvaralaštvu.
 
3
U nastavi likovne kulture igra omogućava da učenici samostalno upoznaju likovne pojmove i kvalitete, likovno se izražavaju, upoznaju životumetnike i umetnička dela. 
Koncepcija udžbenika likovna kultura za drugi razred
Udžbenik uvodi učenike u jezik likovne kulture i izražajne mogućnosti pojedinih tehnika. Pošto je likovna umetnost i jedan vid vizuelne komu-nikacije između stvaraoca i publike, posebna pažnja se posvećuje opismenjavanju učenika kao primaoca likovnog dela kroz pažljivo odabrane,reprezentativne primere umetničkih dela. Udžbenik je pisan uz uvažavanje zvaničnog nastavnog plana i programa.Pojedini zadaci su postavljeni na sledeći način:1. davanje informacija,2. pojašnjenje zadatka,3. praktični aspekti rešavanja likovnog problema (tehnika, likovni elemenat, i sl.),4. isticanje zadatka.Drugim rečima uvod u nastavnu jedinicu počinje fokusiranjem likovnog problema na umetničkom delu, vizuelnom igrom i motivacionimsadržajem. Na kraju svakog zadatka (nastavne jedinice) se nalaze primeri učeničkih radova. Poneke nastavne jedinice su koncipirane na principunastavnih listića.

Activity (66)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Slavica Grubiša liked this
Miroslav Miki Perić liked this
Svetlana Tosic Pavlovic liked this
Бојана Марјановић liked this
Милка Ђоковић liked this
Lejla Ratkovic liked this
Senka Glumac liked this
Medzida Pindzo liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->