Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
66Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Prirucnik2r likovno

Prirucnik2r likovno

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 9,504|Likes:
Published by lsuki

More info:

Published by: lsuki on Sep 12, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2013

pdf

text

original

 
Maria Buzaši Marganić
PRIRUČNIK UZ UDŽBENIK LIKOVNA KULTURAZA DRUGI RAZRED
 
2
Drage koleginice i kolege!
Po iskustvu i u kontaktu sa učiteljima, izvođenje nastave likovne kulture često predstavlja bauk. Naš cilj je da vam pružimo pomoć uizvođenju nastave. Samo kreativan učitelj može biti sposoban osavremenjavanju likovne kulture i podizanju nastave na kvalitet koji onazaslužuje.U nastavi likovne kulture se razvijaju učenikove sposobnosti za:likovni stvaralački rad;vizuelnu percepciju i apercepciju;upoznaju različite likovne materijale i medijume;upoznaju izražajne mogućnosti likovnih elemenata;kreativno mišljenje;izgradnju estetskih kriterijuma;upoznavanje likoviha umetničkih dela u okviru kulturne baštine;oplemenjivanje životnog i radnog prostora;emancipaciju ličnosti učenika;kulturu rada.Dete je složeno, ali i jedinstveno biće u razvoju i kroz likovnu kulturu je moguće doprineti njegovom formiranju kao kreativne i stvaralačkeličnost. Nastavni čas se treba osmisliti kao jedna kreativna igra, jer u suštini i umetnik se igra sa idejama, svojim veštinama, znanjima i materi- jalima.U igri deca stvaraju svoj imaginarni svet u kojem deluju kao što to odrasli čine u stvarnosti. Potrebno je istaći da je dečja aktivnost u igrispecifična i u mnogome stvaralačka, da ona nije mehanička kopija odgovarajuće sredine, da je ona realnost viđena očima deteta i vid transfor-macije iskustva. Učitelj gore navedeno treba da uvaži, prepozna i dalje razvija. Ta razigranost kroz igru može doprineti kvalitetnijem dečjemstvaralaštvu. Savremena pedagogija ističe igru kao bitan faktor razvoja ličnosti. Stoga je i osnovni problem svakog vaspitanja pronalaženjeokolnosti koje će najviše stimulisati svako dete u svakom trenutku njegovog razvoja. Igra stvara interes, aktivira pažnju i volju, i na taj načinomogućuje proces učenja i daje mu izvesnu organizovanost i usmerenost. U procesu učenja kroz igru, koja je privlačna i uzbuđuje dete,ono čini poseban napor da bi učestvovalo u igri, a time istovremeno i napor da bi usvojilo neophodna znanja i veštine potrebne za uspešnoizvođenje aktivnosti sadržanih u igri.Učitelj treba pružiti pomoć učeniku u realizaciji ideje u određenim materijalima. Dete treba da nauči izražajne mogućnosti određenih tehnika,ali i da eksperimentiše sa različitim nekonvencionalnim materijalima i tehnikama u svom stvaralaštvu.
 
3
U nastavi likovne kulture igra omogućava da učenici samostalno upoznaju likovne pojmove i kvalitete, likovno se izražavaju, upoznaju životumetnike i umetnička dela. 
Koncepcija udžbenika likovna kultura za drugi razred
Udžbenik uvodi učenike u jezik likovne kulture i izražajne mogućnosti pojedinih tehnika. Pošto je likovna umetnost i jedan vid vizuelne komu-nikacije između stvaraoca i publike, posebna pažnja se posvećuje opismenjavanju učenika kao primaoca likovnog dela kroz pažljivo odabrane,reprezentativne primere umetničkih dela. Udžbenik je pisan uz uvažavanje zvaničnog nastavnog plana i programa.Pojedini zadaci su postavljeni na sledeći način:1. davanje informacija,2. pojašnjenje zadatka,3. praktični aspekti rešavanja likovnog problema (tehnika, likovni elemenat, i sl.),4. isticanje zadatka.Drugim rečima uvod u nastavnu jedinicu počinje fokusiranjem likovnog problema na umetničkom delu, vizuelnom igrom i motivacionimsadržajem. Na kraju svakog zadatka (nastavne jedinice) se nalaze primeri učeničkih radova. Poneke nastavne jedinice su koncipirane na principunastavnih listića.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->