Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
P. 1
Ev Intreprinderii

Ev Intreprinderii

Ratings: (0)|Views: 1,926 |Likes:
Published by claudia

More info:

Published by: claudia on Sep 14, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2013

pdf

text

original

 
 
UNIVERSITATEA “GEORGE BARITIU” din BRASOV 
FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE Specializarea: Contabilitate si Informatica de Gestiune
EVALUAREA INTREPRINDERII 
- NOTE DE CURS -
Profesor de curs ,Conf.univ.drd. POPESCU AURELIAN
-
2006 -
03.10.2006
STRUCTURA RAPORTULUI DE EVALUARE
 
O structura posibila :
1.Titlul raportului : Raport evaluare a S.C2. Prezentarea succinta a intreprinderii evaluat respectiv denumire, adresa, actde infiinatare, numar de inregistrare in registrul comertului, codul fiscal, obiectul deactivitate etc.3. Scopul evaluarii si beneficiul si/sau destinatarul lucrarii. Se precizeaza distinctscopul pentru care s-a elaborate si anume privatizare, vanzare, inscriere la bursa etc.4. Prezentarea evaluatorului. Se mentioneaza datele de identificare a societaticomerciale desemnata pentru realizarea evaluarii, prezentarea pe scurt, a experienteiacestei, echipa de evaluatori etc.5. Diagnosticul pentru evaluare presupune acoperirea tuturor pieselor dediagnostic al intreprinderii si precizarea concluziilor rezultate in urma analizei.- diagnostic juridic- diagnostic tehnic (industrial, obtional)- procesul tehnologic, gradul de mecanizare ;- diagnosticul resurselor umane si al managementului (organigrama) ;* se pooate face analiza in functie de varsta, sex, calificare, productivitateamuncii- diagnostuicul comercial – produsul si clienti, furnizorii, piata, concurentii ;* care este produsul, care sunt furnizorii, clinetii, piata- concluziile finale ale diagnosticului6. Evaluarea societatii comerciale – procedura de evaluare si motivatia alegerii metodelor utilizate.- principii , definitia diagnosticului conform dreptului comercial si civilTrebuie sa se mentioneze ca evaluarea s-a facut in conformitate cu regulile,procedurile, standardele estimate in domeniu si eventual daca exista anumite normeobligatorii stabilite de catre diferite organisme, se mentioneaza denumirea, numarul sidata publicarii actului in M.O.In ceea ce priveste motivatia alegerii metodelor de evaluare se prezinta sucinctargumentele pentru obtiunea realizata.- aplicarea metodelor de evaluare se prezinta detaliat metoda si procedura deevaluare, argumentele si ipotezele care au condos la utilizarea metodelor respective:- sinteza rezultatelor in care evaluatorul isi exprima opinia asupra valorii intreprinderii.7. Recomandari sau precizari finale. Concluzii – puncte slabe si puncte tari. Curs 105.10.2006
CAPITOLUL ICONSIDERATII PRELIMINARE PRIVIND EVALUAREAINTREPRINDERII
2
 
1.1.Concepte si fundamente metodologice
In literatura de specialitate evaluarea este definita in mai multe moduri.In standardele internationale de evaluare definitia este «
evaluarea este procesul de estimare de valori » si mai este definita « ca un ansamblu de tehnici, procedee si metode prin care se stabileste valoarea unui bun, grupa de bunuri,activ sau intreprindere ».
Cu alte cuvinte evaluarea reprezinta o apreciere finalizata prin stabilirea uneivalori pentru proprietatea respectiva.Referindu-ne la evaluarea intreprinderii trebuie precizat faptul ca aceasta
vizeaza stabilirea valorii afacerii la un moment dat, masurarea avutiei reale, dar si  potentialul acesteia de a-si mari bogatia in perioada urmatoare.
Deci se urmareste si capacitatea intreprinderii de a genera profit, fluxuri dedisponibilitati la dispozitia proprietarului.In fapt intreprinderea poate fi privita ca un portofoliu de investitii mai vechi si mainoi iar potrivit principiului aditivitatii valorii investitiilor dintr-un portofoliu « valoareaintreprinderii este suma valorii actuale a fiecarei investitii care a condus la constituireapatrimonilui acesteia respectiv valoarea prezentata chas-flow-urilor pe care acesteinvestitii le promit.Activitatea de evaluare face parte din sfera serviciilor profesionale precumavocatura sau proiectarea, activitate desfasurata de profesionistii care respecta nisteprincipii si standarde specifice, activitate care se finalizeaza printr-o apreciere maiprecis prin stabilirea valorii proprietatii analizate.
Reevaluarea
inseamna a evalua din nou iar in mod obisnuit aceasta consta inaducerea valorii la « pretul zilei ».Deci intre evaluare si reevaluare nu exista deosebiri de fond, diferenta vizandmomentele diferite de existenta a elementelor care fac parte din obiectul operatiunii.Situatia este diferita in cazul cand din diferite motive aceasta este executata inmod fortuit.Operatiunea de evaluare are un caracter complex determinat de natura simarimea intreprinderii iar elementele antrenate in aceasta operatine sunt subiectul,obiectul si beneficiarul evaluarii.
Subiectul 
este reprezentat de specialistul evaluator, persoana care realizeazaevaluarea propriu zisa. Aceasta poate avea o pregatire economica, juridica, tehnica,etc. in functie de obiectul supus evaluarii.In cele mai multe cazuri evaluarea se realizeaza de catre colective de evaluatori,de specialitati diferite care pot acoperi diversitatea problemelor intalnite.
Obiectul 
evaluarii
il reprezinta proprietatile mobiliare sau imobiliare, afacerilesau activele intangibile. 
Beneficiarul 
evaluarii poate fi proprietarul, cumparatorul sau terte persoane.O distinctie importanta care trebuie precizata in activitatea de evaluare estediferenta dintre valoare, pret si cost.
Pretul 
este termenul utilizat pentru o suma ceruta, oferita sau platita pentru unbun sau serviciu.Pretul de vanzare ete un fapt istoric indiferent daca a fost publicat sauconfidential.
3

Activity (38)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Claudia Elena liked this
Claudia Elena liked this
Claudia Elena liked this
chrisdaniels2010 liked this
robydown liked this
Panainti Mariana liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->