Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
10Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Geriatrie-C3, C4

Geriatrie-C3, C4

Ratings: (0)|Views: 95|Likes:
Published by mihneaeusebiu

More info:

Published by: mihneaeusebiu on Sep 16, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2014

pdf

text

original

 
Geriatrie-C3, C4
Afectiuni degenerative la varsta a III-a- POLIARTRITA REUMATOIDA
Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie cronica sistemica cu etiologienecunoscuta caracterizata prin afectarea articulatiilor, care evolueaza continuu spre degradaresi deformare, avand ca rezultat infirmitati, incapacitati, handicap.Poliartrita reumatoida are incidenta de debut maxima la 35-40 de ani, cu frecventacrescuta la pacientii peste 70 de ani. Nu este numai o boala a articulatiei, ea putand afectatreptat rinichii, plamanii, ochii, cordul.Diagnosticul trebuie sa se faca cat mai precoce, deoarece aplicarea imediata aterapiei complexe si a masurilor de “igiena” mio-articulara reprezinta singura sansa de a preveni sau limita aparitia si dezvoltarea deficitelor severe.Criterii de diagnostic: pentru a pune diagnosticul de poliartrita reumatoida estenecesara existenta concomitenta a minim 4 criterii din cele 7 propuse de ARA in 1987:-senzatia de redoare articulara matinala pe o perioada de cel putin o ora,fenomen debutat de cel putin 6 saptamani;-tumefierea a cel putin 3 articulatii de cel putin 6 saptamani;-tumefierea articulatei pumnului, metacarpofalangiana si interfalangiana proximala de cel putin 6 saptamani;-tumefierea simetrica a anumitor articulatii;-aspect radiografic caracteristic al mainii cu eroziuni si decalcifieri;-prezenta nodulilor reumatoizi;-prezenta factorului reumatoid in ser (Latex).La varstnici nu este obligatorie simetria tumefactiei, iar debutul poate aparea si lanivelul articulatiei mari (umar sau genunchi). Boala nu evolueaza atat de rapid si de invalidantca la adult, probabil datorita faptului ca nu mai este timp pentru dezvoltarea infirmitatilor,acesti bolnavi fiind spre sfarsitul vietii. Unii pot deceda din alte cauze inainte ca boala sa fideterminat dezastrul functional ce apare la adult.Stadializare:
Stadiul precoce
: caracteristici: din punct de vedere radiologic-fara modificari distructivelocale. Exista o oarecare osteoporoza periarticulara vizibila pe radiografie.
Stadiul moderat 
: caracteristici:-din punct de vedere radiologic osteoporoza este evidenta si exista o usoaradistructie a osului subcondral;-nu exista deformari articulare, desi exista limitari (chiar marcante) alemobilitatii articulare;-poate aparea atrofie musculara paraarticulara;-pot exista leziuni ale tesutului moale extraarticular evidentiate sub forma denoduli sau tenosinovite.
Stadiul sever 
: caracteristici:-radiologic: distructii evidente ale osului si cartilajului si osteoporoza;-deformari articulare sub forma de subluxatii si deviatii ulnare ale mainii;-pot aparea atrofii musculare extinse si la nivelul antebratului;-pot aparea leziuni ale tesutului moale extraarticular.
Stadiul terminal 
: toate criteriile stadiului III; anchiloze osoase persistente.
 
Din punct de vedere al capacitatii functionale poliartrita reumatoida se imparte in4 clase functionale:
Clasa
: capacitatea functionala completa; sunt mentinute toate abilitatile; nu existaincapacitate sau handicap, dar poate exista infirmitate.
Clasa a II-a
: capacitate functionala incompleta, dar care permite o activitate vitalaobisnuita, desi exista infirmitatea uneia sau a mai multor articulatii, manifestata prin lipsa demobilitate si scaderea fortei musculare. Prezinta incapacitate pentru activitati mai deosebite.
Clasa a III-a
: executa activitati limitate de autoingrijire sau ocupatii simple zilnice;majoritatea activitatilor profesionale nu pot fi efectuate; incapacitate severa.
Clasa a IV-a
: pierderea severa a capacitatii functionale, care obliga pacientul sa ramana la pat sau in scaun rulant. Nu poate sau poate partial sa se ingrijeasca; handicapul este total.Scopul asistentei medicale: prevenirea acestor disfunctionalitati. Obiective:ameliorarea durerii; reducerea sau suprimarea inflamatiei; reducerea efectelor secundarenedorite; posturarea functiei articulare si musculare; mentinerea sau revenirea la o viata catmai activa.Tratament: medicamentos; chirurgical; de recuperare.
Tratamentul medicamentos
: recomanda:-AINS;-AIS: corticoizi (prednison)-ca efect secundar creste osteoporoza;-saruri de Au;-antimalarice de sinteza;-antalgice.
Tratamentul recuperator 
: kinetoterapia are un rol deosebit in recuperarea poliartriteireumatoide.Obiective: mentinerea sau corectarea aliniamentului segmentelor si al posturilor fiziologice; mentinerea sau ameliorarea mobilitatii articulare; mentinerea sau ameliorareafortei musculare.Kineterapia trebuie adaptata starii clinice functionale a pacientului, starii deactivitate a bolii, gradului de inflamatie articulara.1).Mentinerea sau corectarea aliniamentului segmentelor si al posturilor fiziologice: serecomanda:-evitarea flexumului de genunchi si sold, pozitii pe care pacientul le ia cu scopantalgic;-evitarea statului prelungit pe scaun sau fotoliu;-in pat pacientul va sta cu membrele inferioare intinse si va evita perna subgenunchi;-pozitionare in decubit ventral 60-90 minute/zi in sedinte intermitente;-saculeti cu nisip pe genunchi pentru extensia acestora;-noaptea pacientul va purta atele posterioare la nivelul genunchilor pentru aasigura o extensie completa in timpul somnului;-sprijin pe baston, carje sau cadru in perioada de acutizare pentru descarcareaarticulatiei portante;-evitarea flexiei plantare, a varusului si a degetelor in ciocan;-atela posterioara gamba-calcai-planta pentru a mentine piciorul in unghi de 90
0
fata de gamba;-sustinatori plantari;-scaderea inaltimii tocului la femei;-evitarea devierilor la mana;-in perioadele inflamatorii atelele se mentin toata noaptea si mult timp din cursulzilei, evitandu-se devierile si scaderea durerilor;2

Activity (10)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
lucymay liked this
lucymay liked this
nicoletab102991 liked this
nicoletab102991 liked this
Laurentiu Nemes liked this
nicoletab102991 liked this
claudia_citadela liked this
GrigorasClaudia liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->