Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Obstetrica-C1

Obstetrica-C1

Ratings: (0)|Views: 358|Likes:
Published by mihneaeusebiu

More info:

Published by: mihneaeusebiu on Sep 16, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2014

pdf

text

original

 
Obstetrica-C1 
Notiuni anatomo-functionale
Cavitatea abdominala este situata intre torace (de care este despartita prin diafragm)si pelvis. Pereti: antero-lateral-muschi lati; posterior; superior-diafragm; inferior-asiguracomunicarea cu bazinul (cavitatea pelviana), limita dintre aceste cavitati fiind reprezentata destramtoarea superioara a bazinului.
Peretele antero-lateral : este format din: marele drept al abdomenului, oblicul extern(marele oblic), oblicul intern (micul oblic), muschiul transvers.1).
Marele drept al abdomenului
: este situat longitudinal, imediat lateral de linia medianaintre partea antero-inferioara a toracelui si simfiza pubiana. Cei 2 muschi drepti sunt separati prin linia alba-punct de minima rezistenta a abdomenului (la acest nivel apar herniile de liniealba).Originea lui este pe apendice si pe cartilajele costale 5-7.Insertia este pe simfiza pubiana.Actiuni: difera dupa cum ia punct fix pe bazin sau pe torace:-punct fix pe bazin: flexia trunchiului (difera in functie de pozitia subiectului)- plasat in decubit dorsal: flexia activa de la inceput pana la sfarsitul miscarii; din ortostatism:flexia usurata (pe primele grade miscarea este realizata de gravitatie)
muschii drepti intervinla sfarsitul cursei de miscare;-punct fix pe torace: flexia coapsei pe bazin.Alte actiuni: fixeaza toracele in timpul flexiei capului si gatului; realizeaza impreunacu ceilalti muschi abdominali presa abdominala.2).
Oblicul extern
: este cel mai superficial si cel mai extins muschi abdominal.Originea: pe fata externa si marginea inferioara a ultimelor 7-8 coaste, apoi segrupeaza in 3 fascicule: superioare (fibre orizontale), mijlocii (oblice in jos si inainte),inferioare (verticale-se insera pe creasta iliaca). Celelalte 2 formeaza o aponevroza ce sefixeaza pe linia alba.Actiuni: in contractie bilaterala:-punct fix pe bazin: flexia trunchiului pe bazin; coboara coastele;-punct fix pe coaste: flexia coapsei pe bazin.Participa la realizarea presei abdominale.3).
Oblicul intern
: este situat sub oblicul extern.Originea: pe creasta iliaca si pe spina iliaca antero-superioara
de aici fibreleradiaza cu directie inversa celor ale muschiului oblic extern. Fibrele posterioare: directieverticala; se insera pe ultimele 3 coaste (se continua cu muschii intercostali externi). Fibrelemijlocii: au directie oblica (in sus si inainte); participa la formarea liniei albe si a teciimuschilor drepti abdominali. Fibrele anterioare: corespund celor inferioare; au directie in jossi medial; se insera pe simfiza pubiana.Actiuni: in contractie bilaterala:-punct fix pe bazin: flexia trunchiului pe bazin; coboara coastele;-punct fix pe coaste: flexia coapsei pe bazin.Participa la realizarea presei abdominale.4).
Transversul 
: este cel mai profund muschi abdominal.Originea: pe fata interna a cartilajelor coastelor 6-12; apofizele transverse alevertebrelor lombare, dupa care se orienteaza transversal si se continua cu o aponevroza, participand la formarea tecii muschilor drepti abdominali.Actiuni: cel mai important muschi al presei abdominale; este un muschi expirator.

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
panterablo liked this
dedescu liked this
Stancu Carmen liked this
claudia liked this
hermione_hp123 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->