Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Obstetrica-C4

Obstetrica-C4

Ratings: (0)|Views: 513 |Likes:
Published by mihneaeusebiu

More info:

Published by: mihneaeusebiu on Sep 16, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2014

pdf

text

original

 
Obstetrica-C4 
Nasterea
Nasterea este un proces biomecanic modelat de legi biologice. Interactiunea dintremobilul fetal si filiera pelvigenitala este componenta mecanica a nasterii.
Filiera pelvigenitala este reprezentata de:a).
elemente distensibile
(musculo-membranoase):-canalul uterovaginal;-cele 2 diafragme: cervicosegmentara (in jurul colului) si perineala;b).
elemente rigide
: osoase-bazinul osos.Rigiditatea acestora este redusa de structurile aponevrotice cu rol de amortizor si dehormon de sarcina (estrogeni, progesteron, relaxina), care produc imbibitia ligamentelor siarticulatiei bazinului si astfel creste mobilitatea articulatiei sacroiliace si a simfizei pubiene,deci creste amplitudinea miscarilor la contranutatie si nutatie.Contranutatia este miscarea de basculare posterioara a sacrului cu indepartareaaripilor iliace. Cresterea amplitudinii acestei miscari favorizeaza angajarea prezentatiei ladebutul travaliului prin modificarea diametrelor la nivelul stramtorilor superioare si inferioareale bazinului.Nutatia este miscarea de basculare anterioara si inferioara a bazei sacrului cudepartarea varfului acestuia, cresterea amplitudinii acestei miscari favorizand degajarea fatuluiin timpul expulziei.
Mobilul fetal : parcurge filiera pelvigenitala prin miscari active (ale fatului) si pasive.Miscarile pasive sunt determinate de contractiile uterine si de cresterea mobilitatii la nivelularticulatiilor sacroiliace si simfizei pubiene.Mobilul fetal trebuie sa se incadreze in anumite limite de marime si volumcomparabile cu dimensiunile bazinului matern.Cel mai important element anatomic (ca dimensiune) este capul care are 1/4 dinlungimea fatului. Capul isi poate reduce dimensiunea datorita unor particularitati ale caloteicraniene: suturi largi incomplet osificate care lasa intre ele spatii-fontanele (anterioara si posterioara).Umerii, trunchiul si membrele fatului sunt mai putin importante, deoarece suntalcatuite din structuri moi, care pot fi comprimate. Cand intre dimensiunile fatului sidimensiunile bazinului matern exista disproportii apar distociile, care impun interventiechirurgicala. 
Bazinul matern
Bazinul matern este format din oasele coxale, sacru si coccis.Conformatia generala: bazinul are forma unui trunchi de con cu baza mare in sussi prezinta:-circumferinta superioara (stramtoarea superioara);-circumferinta inferioara (stramtoarea inferioara);-suprafata exterioara;-suprafata interioara.
Stramtoarea superioara
: prezinta diametre intre toate cele 3 planuri:a).Diametrele sagitale:-promontosuprapubian: de la promontoriu pana la marginea superioara a simfizei pubiene-11 cm; micsorarea acestui diametru este un factor de risc pentru copil;

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Ioana Alexandra liked this
tzuchy liked this
ayannapui liked this
dedescu liked this
lili_ok liked this
Vlad Petre liked this
claudia liked this
emininas liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->