Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
511Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Perancangan Bola Sepak

Perancangan Bola Sepak

Ratings:
(0)
|Views: 19,363|Likes:
Published by zulbakar

More info:

Published by: zulbakar on Sep 16, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/15/2014

pdf

text

original

 
1.0
Pengenalan Program
Program latihan selama enam bulan ini dirancang bagi membentuk satu pasukan bola sepak bawah 12 tahun Sekolah Kebangsaan Taman Senangan yang akan menyertaiKejohanan Bola Sepak Zon Butterworth yang akan diadakan pada bulan Julai 2008.Pihak pengurusan sekolah menetapkan matlamat agar pasukan bola sepak sekolah yangdibentuk ini sekurang-kurangnya dapat memasuki peringkat separuh akhir di kejohanantersebut. Bagi memastikan pasukan bola sepak bawah 12 tahun Sekolah KebangsaanTaman Senangan berjaya mencapai sasaran yang di tetapkan, satu jawatankuasa telahdibentuk bagi menyediakan perancangan program latihan tersebut. Antara mereka yangmemainkan peranan utama bagi melaksanakan program latihan ini ialah jurulatih pasukan bola sepak.Jurulatih memainkan peranan yang penting dalam mengendalikan sesuatu jenis bentuk latihan. Jurulatih adalah dianggap sebagai perancang utama dan fasilitator yangakan mengendalikan pelbagai aspek fisiologi, sosiologi dan fisiologi yang kompleks.Oleh itu program latihan yang dirancang seharusnya mengambilkira beberapa faktor seperti umur, kebolehan dan kualiti atlet yang terbabit. Ini adalah kerana bukan semuaatlet memiliki kebolehan dan kemampuan yang sama. Kebolehan jurulatih untumerancang program yang sesuai dan berkesan akan dapat membantunya memberi latihanyang secukupnya bagi memastikan atlet mencapai tahap prestasi yang maksimum padamasa yang dikehendaki.Program latihan juga perlu mengambilkira faktor pemulihan atau rehat antaramasa latihan bagi memastikan peningkatan prestasi yang berterusan. Untuk memastikantahap yang terbaik dalam sesuatu pertandingan, ianya haruslah seiring dengan keadaantubuh fizikal yang cemerlang. Kemantapan fizikal mempunyai signifikan iaini berkaitandengan pembentukan pelbagai tahap dan kesesuaian fizikal. Memiliki tahap kemahiranyang tinggi dan sempurna, tahap psikologi yang mantap serta mempunyai tahap kesihatan
- 1 -
 
yang baik merupakan ciri-ciri yang sangat penting agar atlet dapat menyerap tekanansemasa latihan dan juga semasa pertandingan terutama pada peringkat yang tinggi.Latihan fizikal dalam sukan yang diceburi bukan sahaja menyediakan atlet kepada pencapaian yang meransangkan tetapi juga akan dapat membantu mengelakkankecederaan, ketidakseimbangan otot, ketahanan kardiovaskular dan dayatahan otot yangrendah, masalah kelenturan serta kecederaan sukan yang disebabkan oleh latihan fizikalyang tidak mencukupi. Latihan biasanya didefinisikan sebagai suatu proses pengulanganyang sistematik, progresif serta melibatkan proses pembelajaran dan pengadaptasiandengan situasi dan persekitaran. Atlet yang menceburi sukan dengan serius tidak sahajamenumpukan perhatian pada latihan fasa pertandingan sahaja bahkan meliputi latihan pada fasa persediaan, fasa pra-pertandingan, dan fasa transisi.Prinsip latihan fizikal yang mustahak adalah meliputi aktiviti memanaskan, progresif, ketepatan, intensiti, tahap kapasiti, kekuatan, dan motivasi. Teras latihanfizikal dari segi keberkesanan pencegahan kecederaan memerlukan komponenkelenturan, kekuatan, kuasa dan dayatahan yang dipertingkatan. Kesimpulannya,kecemerlangan dan kejayaan hanya akan dapat dicapai sekiranya program latihan yangdirancang diikuti dengan jayanya.
2.0.Objektif Program
Program latihan ini di adakan untuk mepertingkatkan kecergasan dari pelbagaiaspek seperti dayatahan kardiovaskular, dayatahan otot, kepantasan, kekuatan seterusnyamenyediakan pemain dari segi persediaan fizikal, persediaan teknikal, persediaan taktikaldan persediaan psikologi ke arah menghadapi pertandingan mahupun kejohanan sebenar.Antara objektif program ialah seperti berikut :
- 2 -
 
2.1.Menyediakan pasukan bawah bola sepak bawah 12 tahun SekolahKebangsaan Taman Senangan untuk Kejohanan Bola Sepak ZonButterworth.2.2.Menguasai kemahiran dan meningkatkan kemahiran melalui programyang lebih spesifik san sistematik.2.3.Mempertingkatkan pontensi pemain serta memperkembangkan keupayaan biomotor pemain ketahap yang optima.2.4.Mengaplikasi perancangan atau strategi yang akan digunakan semasatempoh kejohanan.2.5.Persediaan pemain dari segi psikologi yang melibatkan kemahiran penetapan matlamat, mengawal kebimbangan, motivasi, visualisi dansimulasi.Kesimpulan dari objektif program tersebut antaranya menyediakan pemain dariaspek persediaan mental untuk menghadapi suasana pertandingan atau kejohanansebenar. Ianya adalah satu prosedur yang saintifik dan sistematik seterusnya akan dapatmembantu pemain “membawa bersamanyapersediaan fizikal, teknikal dan taktikalapabila menghadapi pertandingan sebenar.
3.0Jawatankuasa Pelaksanaan Program
1. PenasihatPn. Asiah bt. Othman (Guru Besar)2.Pn. Patimah bt. Mohamad (Penolong Kanan Kokurikulum)
3.En. Zulkifli bin Bakar (Ketua Jurulatih)
4.En. Mohd. Yusof b. Abu Bakar (Penolong Jurulatih)5.En. Mohd. Nor bin Hashim (Penolong Jurulatih)
4.0Kemudahan Tempat Latihan / Peralatan/Kewangan
1.Padang Bolasepa2.Peralatan bolasepa3.Kewangan :Wang SUWA,Kokurikulum,PIBG dan yuran keahlian
- 3 -

Activity (511)

You've already reviewed this. Edit your review.
Liwis Li liked this
Sri Arati liked this
Encik Azmie liked this
Wilson Bob added this note
hi zulbakar, saya merupakan guru pelatih di ipg kampus keningau. Dokumen ini sangat membantu dalam menyiapkan tugasan saya. boleh tak emailkan dokumen ini di wilsonbob24@gmail.com. sekian terima kasih.
Mazly Tius liked this
Alexsoleh Solehuddin added this note
Salam,ianya sungguh membantu saya dalam menyiapkan tugasan ....Boleh tak emilkan pada saya
Norsuraya Kassim added this note
tolong emailkan kat saya jgk eeqa_zaim@yahoo.com
Hamdan Jamily Hashim added this note
salam cukup membantu emailkan dgn saya terima kasih hamdanisa_8914@yahoo.com.my
Muhamad Haris added this note
ZaHa LiviNian added this note
Salam...boleh tak kalau emailkan kepada saya di kinaz82@ymail.com...terima ksih diucapkan..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->