Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
292Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
CABARAN KE ARAH PERPADUAN

CABARAN KE ARAH PERPADUAN

Ratings:

3.67

(1)
|Views: 99,081|Likes:
Published by Nur Iman Khalid

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Nur Iman Khalid on Sep 16, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/22/2014

pdf

text

original

 
CABARAN-CABARAN DAN CARA-CARA BAGI MENJAYAKAN PERPADUANMASYARAKAT MAJMUK DI MALAYSIA.1.0PENGENALAN KEPADA MASYARAKAT MAJMUK1.1Definisi masyarakat majmuk
Pada tahun 1948, seorang pakar astropologi,
J.S Funival 
pernah menulis danmenghuraikan pandangan beliau berhubung masyarakat majmuk. Definisimasyarakat majmuk mengikut Furnival merujuk kepada pelbagai jenis manusiayang bercampur tetapi tidak bersatu. Mereka hidup berdekatan tetapi terpisahdalam sistem politik yang sama. Masing-masing berpegang kepada kebudayaan,agama, bahasa, idea dan kaedah sendiri. Mereka berinteraksi secara minimadalam urusan tertentu seperti di pasar tetapi kemudian balik ke kelompomasing-masing. Pekerjaan juga dibahagikan mengikut garis perkauman.
1.2Masyarakat majmuk di malaysia
Masyarakat majmuk di malaysia terjadi secara tidak sengaja. Pada awal abad ke-19, lebih 90% penduduk di tanah melayu adalah melayu. Namun padapertengahan abad ke-19, penghijrahan masuk kaum cina dan india secaraberamai-ramai ekoran dasar liberal Inggeris telah mengubah strukturkependudukan asal Tanah Melayu. Masyarakat majmuk di Malaysia terdiri daripelbagai etnik yang dikategorikan mengikut cara hidup, pola penempatan,pekerjaan dan pendidikan.
1
 
Penonjolan kelompok etnik juga boleh dikenalpasti kepada wilayah-wilayahtertentu:
i.
Semenanjung = Melayu, cina dan india
ii.
Sarawak = Dayak iban, melayu, dayak bidayuh, dayak ulu, melayu-melanau dan cina
iii.
Sabah = Kadazan, dusun cina & melayu
2.0KONSEP PERPADUAN DAN INTEGRASI
Perpaduan boleh diertikan sebagai satu proses yang menyatupadukan seluruhmasyarakat dan negara supaya setiap anggota masyarakat dapat membentuk satuidentiti dan nilai bersama serta perasaan cinta dan banggakan tanahair.Perpaduan dan integrasi juga boleh didefinasikan sebagai
Satu proses bagimewujudkan identiti nasional di kalangan kumpulan yang terpisah darisegi kebudayaan, sosial dan lokasi dalam sesebuah unit politik”
.Perpaduan amat mustahak untuk mengekalkan keharmonian dan kedamaian disesebuah negara. Negara yang aman dan damai dapat menjamin kebahagiaan dankeselamatan rakyatnya. Negara yang mengamalkan perpaduan dapat mencapaikemajuan dengan mudah serta tidak mudah ditakluki kuasa asing. Dan ini dibuktikanoleh pendapat Tun Abdul Razak iaitu;
“Perpaduan dan integrasi penting supaya tenaga negara dapat disalurkan untuk memajukan negara daripada digunakan untuk menyelesaikan masalah yang wujud daripada kepelbagaian tersebut” 
Pelbagai proses yang dikaitkan dengan konsep perpaduan dan integrasi seperti prosesasimilasi, amalgamasi dan pluralisme.
a)
 Asimilasi – proses perpaduan satu hala yang akan menghasilkan kelompok dengansatu budaya, satu bahasa da satu agama.
b)
 Amalgamasi proses perpaduan yang melibatkan percantuman biologi(perkahwinan campur) yang akan membentuk kelompok baru dengan budaya baru.
c)
Pluralisme – proses perpaduan yang membenarkan setiap kelompok yang terlibatmengekalkan budaya masing-masing di samping membentuk perpaduan.
2
 
3.0CABARAN-CABARAN KE ATAS PERPADUAN SELEPAS KEMERDEKAAN3.1Kemuncak manifestasi masalah perpaduan kaum di Malaysia dalamPeristiwa 13 Mei 1969
Tanggal 13 Mei 1969 tercetus satu detik hitam dalam lipatan sejarah negarakerana pertelingkahan kaum yang berlaku telah mengakibatkan negarakehilangan banyak nyawa dan kerugian harta benda. Ia mempunyai kaitan rapatdengan Pilihanraya Umum 1969 di mana di dalam pilihanraya itu banyak isusensitif telah dibangkitkan seperti bahasa kebangsaan, kedudukan istimewaorang melayu dan hak kerakyatan bukan melayu. Dalam pilihanraya itu, partiperikatan gagal memperolehi majoriti 2/3 dalam dewan rakyat manakala partigerakan dan DAP yang berjaya mendapat 25 kerusi telah mengadakanperarakan di Kuala Lumpur sambil menghina bangsa melayu. Keadaan inimemberi tamparan hebat kepada orang melayu dan akhirnya UMNO telahmengadakan perarakan balas sebagai bantahan terhadapa penghinaan itu.Dalam suasana tegang dan penuh emosi maka tercetuslah peristiwa 13 mei1969 itu.
3.2Faktor-faktor yang mempengaruhi peristiwa 13 Mei 1969.
Hasil dari kajian, kejadian ini disebabkan oleh dasar
“pecah dan perintah” 
yangdiamalkan oleh British yang mengaitkannya dengan faktor-faktor berikut:
i)
Pemisahan tempat tinggal dan tumpuan ekonomi
 Dasar ini dilakukan oleh British untuk mengelakkan perpaduan antarapelbagai kaum yang dikhuatiri akan mengancam kedudukan mereka.Masyarakat melayu terdiri dari petani dan nelayan di kampung,masyarakat cina pula telah mewarisi perniagaan secara turun temurundan tinggal di bandar manakala masyarakat india bekerja sebagaipenoreh dan tinggal di estet. Dasar ini telah berjaya direalisasikan bagimewujudkan kelompok-kelompok etnik yang berdasarkan kegiatanekonomi yang tinggal dalam kelompok masing-masing. Kesannya,interaksi antara kaum hanya terbatas di pejabat dan pasar sahaja. Inimelahirkan perasaan prasangka antara kaum yang telah mengapi-apikanlagi tercetusnya sentimen 13 Mei 1969.
3

Activity (292)

You've already reviewed this. Edit your review.
nur ain added this note
^_^
najwaemmanelydia added this note
najwaemmanelydia
1 hundred thousand reads
nur ain liked this
Ryanderjit Singh liked this
sukaree liked this
najwaemmanelydia liked this
firah_zani99 liked this
Jh Tan liked this
MichaelBinRiguan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->