Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Catabolismul-proteinelor

Catabolismul-proteinelor

Ratings: (0)|Views: 9|Likes:
Published by Adelina Andreea
biochimie
biochimie

More info:

Published by: Adelina Andreea on Jan 10, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/28/2014

pdf

text

original

 
XVIII. CATABOLISMUL PROTEINELOR XVIII.1. DIGESTIA PROTEINELOR 
Majoritatea compuşilor cu azot, ingeraţi de om, sunt proteine. Atunci când discutăm digestia proteinelor discutăm şi digestia compuşilor cu azot. Moleculele proteice intacte nu pot fi absorbite ca atare prin tractul intestinal la animalele adulte, decât în cazuri excepţionale şi foarte rare. Pentru a putea fi absorbite, proteinele sunt idrolizate la structuri moleculare mai mici de aminoacizi sau peptide. !u toate că proteinele au structuri complexe, ele sunt formate dintr"un număr de aminoacizi diferiţi, legaţi între ei prin legătură  peptidi#"$%"!&"'. (egătura peptidică se rupe uşor conducând la un amestec de aminoacizi liberi. )eoretic o singură enzimă specifică poate asigura scindarea legăturilor polipeptidice deci digestia proteinelor. *n realitate situaţia este ce+a mai complicată deoarece enzimele digesti+e  prezino mare specificitate pentru localizarea respecti+elor polipeptide, localizarea punctului de idroliză şi natura aminoacizilor care inter+in în legătura peptidică respecti+ă. !u toate în alimentaţie, exisîn mod obnuit milioane de  proteine, ele pot fi digerate de un număr redus de enzime proteolitice, ce pot fi clasificate în două grupe mari exopeptidaze şi endopeptidaze.
Exopeptidazele
 au rolul de a îndepărta un aminoacid de la capătul lanţului prin idroliza unei legături peptidice, cu obţinerea unui aminoacid şi a unei polipeptide cu o moleculă de aminoacid mai puţin în moleculă. -e exemplu, ar fi carboxipeptidaza, aminopeptidaza, dipeptidaza, tripeptidaza etc.
Edopeptidazele
 au rolul, în general, de a idroliza leturile  peptidice din interiorul lanţului, dând naştere la lanţuri polipeptidice mai mici. xemple ar fi pepsina, tripsina, cimotripsina, elastina etc.
/0/
 
Proteinele pătrunse în tractul digesti+ suferă acţiunea diferitelor enzime degradându"se până la aminoacizi, care la rândul lor sunt catabolizaţi  pe căi diferite.& enzideosebit de importantă pentru laboratorul clinic, din categoria %"aminoacidpeptidazelor este (AP #leucilaminopeptidaza'. %i+elul acestei enzime creşte mult şi specific în afecţiunea căilor biliare #icter mecanic', dar rămâne nemodificat în leziunile paremcinului epatic. Are +aloare în diagnosticul difereial al icterului mecanic faţă de cel epatocelular şi cel emolitic. *n ultimele două forme de icter ni+elul său rămâne cel normal.Prezentăm, mai jos, scema de degradare a proteinelor.
-catabolizati-utilizati în biosinteza roteinelor
esut enterohepatic unde sunt
-catabolizati-utilizati în biosinteza proteinelor
intestin subtire unde sunt:
icat
absorbtie si transport la
aminoacizi oligopeptide
-N-aminoacidpeptidaza-C-aminoacidpeptidaza
exopeptidaze
polipeptide
endopeptidaze-pepsinã (stomac pH 1,-!,"-tripsina (pancreas pH #,$-%,"-chimotripsina (pancreas pH %,"
&roteine alimentare
XVIII.!. METABOLISMUL INTERMEDIAR AL AMINOACI"ILOR 
Aminoacizii sunt substanţele cele mai importante ale metabolismului azotului în organismele eterotrofe. -e asemenea, ei pot ser+i ca surse de energie, în special, prin intermediul oxidării lanţului de atomi de carbon. Metabolismul aminoacizilor se găseşte într"o stare dinamică, la fel ca şi cel al idraţilor de carbon şi al lipidelor. *n sistemele +ii +alorile
 pool 
"ului fiecărui aminoacid la organismele animale adulte, rămâne constantă în condiţiile fiziologice, el corespunde la diferenţa dintre stocul de aminoacizi pro+eniţi din exterior #exogeni' sau
/01
 
ocazional din surse endogene, şi transferul de aminoacizi ser+ind ca substrat  pentru procesele anabolice şi catabolice. 2istemele +ii nu acumulează aminoacizi şi proteine ca şi compuşi de rezer+ă, ele trebuie să"şi extragă cantitatea de azot necesară #cel mai bine sub formă de aminoacizi' din rană. *n organismul adult cantitatea de azot primişi excretaeste aceeaşi. Aminoacizii din sursele exogene sunt absorbiţi în tractul digesti+ şi transportaţi, prin sânge, la ficat şi alte ţesuturi şi organe tisulare care sunt în  permanenţă metabolizate la aminoacizi. 2e pare, însă, aceşti aminoacizi sunt utilizaţi pentru sinteză de proteină în mai mică măsură. 2ursa endogenă de de proteine este foarte importantă. a reprezintă 134 din aportul total de aminoacizi, în timp ce aportul aminoacizilor exogeni este de numai /34. )impul biologic de înjumătăţire al proteinelor din ficat şi din plasmă este de /5 zile, pentru proteinele musculare de /05 de zile şi pentru proteinele din mucoasa intestinală de numai câte+a zile, iar a ormonilor de natură proteică şi a enzimelor de numai câte+a ore sau ciar minute #insulina umană 6"0 minute'. -in aminoacizii eliberaţi o parte sunt reutilizaţi pentru o nouă sinteză de proteine, iar cei rămaşi fiind metabolizaţi la deşeurile azotate #amoniac şi uree', cetone şi dioxid de carbon.
'()'* *+-*N*
 (# mg.!/ h" 
proteine alimentare'()'* *N0-*N* 
(1/ mg.!/ ore"
proteine tisulare, enzime,hormoni polipeptidici
'CH2345 de 632N6C2725)
digestie si absorbtie
 sintezeaminoacizi esentiali
sinteze si degradare
*+C*' 0* 632N6C272 
(,$-1, mg.!/.h"
constituien8i tisulari azota8iesen8iali, neproteici(purine, pirimidine, colina, creatina,niacina, porfirina, adrenalina,tiroxina, acizi biliari, melanina,prosu9i de detoxifiere etc:
 
;)6N'632N6)* 0*7632N6)*
NH
<
=uree
C*;6C272 -5(C7>C)&2 C*;N2C2 6C*;25 Co6C2C5(5 C2;)2CC
!
 = H
!
 = 6;&
/04

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->