Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Expo Simenon BCNegra2014

Expo Simenon BCNegra2014

Ratings: (0)|Views: 2 |Likes:
Exposició de Quim Noguero per a BCNegra 2014
Exposició de Quim Noguero per a BCNegra 2014

More info:

Published by: Biblioteca la Bòbila on Jan 16, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2014

pdf

text

original

 
[text
Entrada
, al costat de la paret vermella: directament en
vinil sobre la paret
]
Si a algú no li agrada la novel·la negra amb trames detectivesques, investigacions i crims, sempre li quedarà Simenon. L’autor belga escriu un tipus de narració que capgira els clixés associats al gènere, una literatura popular de qualitat que arriba més enllà del previst, una escriptura senzilla i clara, naturalíssima, que ens reconcilia amb l’amplitud de caràcters de la humanitat. Amb una mecanografia tan compulsiva com les obsessions dels seus petits herois, l’escriptor radiografia tot el que veu en centenars de títols: busca i retrata el món quotidià, l’observa, l’interroga i l’analitza, s’hi passeja i el topografia. És més metge que policia (tant ell com Maigret van tenir vocació de metges, d’analistes). I agafa desprevingut el lector, quan la trama varia de formes perquè ningú no se’n vacuni. Simenon s’empassa sencer el segle XX i el regurgita digerible. Mundà i singular, del bordell als castells, d’un bar qualsevol als tuguris més amagats, Simenon no va parar mai de buidar-se i refer-se sobre la màquina d’escriure.
 
[
plafó 1
, a la paret de la dreta]
Sospitós
Wanted! Georges Simenon (1903-1989)
Nascut a Lieja (Bèlgica) el 13 de febrer del 1903, la mare l’inscriu del 12 per superstició. Simenon neix sota el signe de la sospita. Als 16 anys, es converteix en reporter de la
Gazette de Liege
, i aviat improvisa pàgines sobre qualsevol tema. Fuig a la conquesta de París als dinou anys, però l’aprenentatge en la molta escriptura dels inicis, la geografia física i humana del seu poble i l’ambient familiar sobrevolen sempre més la seva literatura. A París escriu munts de novel·les populars, té fins i tot una relació amb la ballarina Josephine Baker, sobre qui dirigeix una revista, i combina la vida de nit amb hores febrils d’escriptura. Simenon ho desitja tot. És complex i contradictori. És sospitós per a la literatura culta (per la rapidesa i popularitat) i per a la literatura de quiosc (per la seva ambició, riquesa de planteigs i profunditat de caràcters, insultant de tan fàcil i inequívocament de qualitat en la quantitat). És sospitós per la defensa en primera persona assumida en la reescriptura biogràfica dels escrits memorialístics, sospitós per la universalitat tan arrelada al seu poble i pel localisme detallat de tants aspectes universals sòrdids i crus, sospitós per la compulsivitat amb què tota la vida busca la dona (cap a 10.000) i per com vol comprendre les persones, “entendre l’Home”. Sospitós, doncs, per la concentració de dies i hores en l’escriptura i carregar piles en una mundanitat no menys obsessiva. Simenon és tan sospitós que no fem sinó buscar-lo.
 
[
plafó 2
, a la paret de la dreta]
Comprensiu
El comissari Jules Maigret (1931)
Maigret neix per a la literatura a la ciutat holandesa de Delfzijl el 1929. Des de setembre del 1966, ho commemora allà mateix una estàtua del comissari.
Pietr el  Letó
 (1931) és la primera novel·la en què veu la llum el personatge més popular de l’escriptor, protagonista d’un centenar de títols (unes 75 novel·les i 28 relats llargs), si fa no fa una tercera part de la producció del novel·lista. El còmput global sota el seu nom suma milers de pàgines, afegit un altre centenar de novel·les i el gruix de títols autobiogràfics que van de
Pedigree
 (1948) fins a les
 Memòries íntimes
 (1981), passant pels volums dels
 Dictées, Je me souvins
i altres. Són més de 300 títols entre novel·les i relats, i això sense tenir en compte la literatura primerenca de quiosc, galant i de tot tipus, signada per Georges Sim i altres pseudònims. Simenon va deixar d’escriure ficció el 1972, precisament amb un Maigret:
 Maigret i monsieur Charles
. En el comissari parisenc, casat amb la gairebé maternal Louise, Simenon hi posa molt d’ell mateix. Sobretot s’identifica amb la seva eterna divisa: comprendre i no jutjar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->