Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Scoala C Tin Marinescu Galati Cutremur

Scoala C Tin Marinescu Galati Cutremur

Ratings: (0)|Views: 23|Likes:
Published by lupsaliliana05

More info:

Published by: lupsaliliana05 on Jan 21, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/21/2014

pdf

text

original

 
In anul 1755 a avut loc cel mai groaznic cutremur care a fost cunoscut vreodată. Deşi în general este cunoscut sub numele de cutremurul din Lisabona, el s-a întins e o mare  arte din !uroa, "frica şi "merica. " fost sim#it în $r%enlanda, în Indiile de &est, în insulele 'adeira, în  (orvegia şi )uedia, 'area *ritanie şi Irlanda. !l s-a e+tins  e o surafa#ă de  milioane de mile ătrate.In "frica, socul a fost aroae tot atat de uternic ca si in !uroa.  mare arte a orasului "lger a fost distrus, iar la o mica distanta de 'aroc, un sat de  sau 1/./// de locuitori a fost ing0itit cu totul. n val urias a maturat coasta )aniei si a "fricii, inundand orase si rvocand o mare distrugere. In )ania si 2ortugalia socul s-a manifestat cu o violenta e+trema. La 3adi+, se sune ca valul flu+ului o a fost de 1 metri inaltime.
 
4'un#ii cei mai mari din 2ortugalia au fost zgudui#i uternic, din temelie, iar unii dintre ei
 s-au desicat din vrf şi s-au rostogolit într-un mod ciudat, ăr#i mari dintre ei fiind aruncate în văile învecinate. )-a sus că au ieşit flăcări din aceşti mun#i.
La Lisabona, în adncurile ămntului s-a auzit un bubuit de tunet şi îndată duă aceea o zguduitură uternică a distrus o mare arte din oraş. 6n tim de aro+imativ şase minute, au ierit /./// de ersoane. La înceut aele oceanului s-au retras lăsnd #ărmul uscat, aoi au revenit cu violen#ă, ridicndu-se cu 15 metri şi c0iar mai mult deasura nivelului obişnuit.
 
2rintre alte ravagii care au avut loc la Lisabona în timul catastrofei, a fost şi  răbuşirea unui c0ei nou construit, în întregime din marmură, imens de costisitor. n mare număr de oameni se refugiaseră acolo, căci ărea un loc sigur de scăare, în care ar fi fost la adăost de căderea zidurilor8 dar deodată c0eiul s-a răbuşit cu to#i oameni de e el şi nici un om n-a mai ieşit la surafa#ă.9
(Sir Charles Lyell - Principles of Geology, p. 495)

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->