Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
23Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Aparatul Genital Feminin

Aparatul Genital Feminin

Ratings:

3.0

(1)
|Views: 1,830 |Likes:
Published by Ariela Săvuţ

More info:

Published by: Ariela Săvuţ on Sep 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/16/2013

pdf

text

original

 
APARATUL GENITAL FEMININ
Aparatul genital feminin este alcatuit din:1.gonade - ovare2.cai genitale
trompa uterina
uter 
vagin1.glande anexe
glanda mamara
 placenta
Trompa uterina
Este un organ pereche, cavitar, localizat in cavitatea peritoneala, dispus lateral de uter simedial de ovar. D.p.d.v. anatomic prezinta 4 rediuni:
zona infundibulara
zona ampulara
zona istmica
zona intramuralaTrompa uterina prezinta si 2 orificii prin care comunica:
cu cavitatea peritoneala - in zona infundibulara
cu cavitatea uterina - ostiumul tubar D.p.d.v. histologic peretele are trei tunici:
mucoasa
musculara
seroasa
Mucoasa
Prezinta numeroase falduri sau pliuri longitudinale care umplu lumenul si ii dau un aspectlabirintic. Aceste falduri se ramifica dar nu se anastomozeaza, astfel incat fenestrele dintre falduricomunica intre ele. Acesta este un element de diagnostic diferential intre trompa uterina si veziculaseminala unde faldurile se anastomozeaza si fenestrele nu mai comunica intre ele.Faldurile sunt lungi si dese in zona infundibulara si se reduc ca numar in zona istmica. Eledispar in zona intramurala unde intalnim o mucoasa aproape neteda. Aceste falduri au rol indeplasarea ovulului sau zigotului catre cavitatea uterina.Mucoasa contine un epiteliu si un corion (lamina propria).Epiteliul contine trei tipuri de celule:
1.
Celulele ciliate
- cilii lor vin in contact cu lumenul. Aceste celule predomina in faza foliculara, ciliidezvoltandu-se sub actiunea astrogenilor. Cilii au rolul de a deplasa lichidul de la suprafatamucoasei, impreuna cu ovulul sau zigotul. Ei faciliteaza si deplasarea spermatozoizilor pana lazona ampulara.
2.
Celulele secretorii 
- sunt mai scurte, au polul apical rotunjit. Ele nu vin in contact cu lumenul infaza foliculara cand numarul lor este si foarte redus. Ele cresc insa ca numar in faza luteinica siintra in contact cu lumenul deoarece celulele ciliate se reduc ca inaltime.
3.
Celulele intercalate
- vin in contact cu MB dar nu ajung niciodata in contact cu lumenul. Ele sunt precursori ai celulelor secretorii in care se vor transforma in timpul fazei luteinice.
 
Celulele secretorii produc un lichid care are rol in:
capacitatia spermatozoizilor 
troficitatea oului sau ovulului
transportul ovulului sau al zigotuluiPrin urmare, participa la transportul oului sau ovulului urmatoarele elemente:
cilii celulelor ciliate
faldurile mucoasei
musculara, prin miscarile sale peristalticeCorionul este format din tesut conjunctiv lax bogat vascularizat dar fara glande. Vasele suntmari, artere sau vene, care in timpul ovulatiei devin hiperemice, turgescente, conferind trompei uterineun grad mare de distensibilitate si o reducere a motilitatii ei care este necesara pentru a se putea aplica pe ovar pentru a capta ovulul.
Tunica musculara
Este alcatuita din muschi neted dispus in doua straturi: circular intern si longitudinal extern.Tunica musculara este mai groasa in zona intramurala si istmica si este mai subtire in zonaampulara si infundibulara. Ea ajuta la deplasarea oului sau ovulului si a spermatozoizilor.
Seroasa
Este alcatuita din spiteliu simplu pavimentos si tesut conjunctiv bogat vascularizat. De faptseroasa este alcatuita din mezoteliul peritoneal.
 Rolurile trompei uterine
Trompa uterina preia ovocitul II in ovulatie. Acesta poate fi fertilizat in zona ampulara, caz in careel isi va definitiva a doua diviziune meiotica si se va forma, prin unirea cu spermatozoidul,zigotul (oul).
In trompa uterina incepe segmentatia oului timp de 4-5 zile
Dupa 4-5 zile, prin ostium, oul va fi impins in cavitatea uterina unde el va nida.
La nivelul trompei uterine se poate implanta oul segmentat. Aceasta se poate intampla din maimulte cauze:
dupa anexite acute netratate, care s-au cronicizat si au dus la micsorarea sau chiar astuparea ostiumului
datorita malformatiilor trompui uterine (lumen prea ingust, foarte lungi, foarte inalte sauinfantile)Daca implantarea s-a facut in zona istmica sarcina nu se dezvolta mai mult de 2-3saptamani dupa care trompa se rupe, apare hemoragia si este necesara interventia chirurgicala deurgenta.Daca implantarea se face in zona ampulara sau infundibulara sarcina se poate dezvolta 2-3, maxim 4 luni dupa care se produce avort prin ruptura de trompa uterina sau evacuare incavitatea peritoneala, in ambele cazuri existand hemoragie si necesitand interventia chirurgicala deurgenta.
Uterul 
Este un organ cavitar, situat inapoia vezicii urinare si in fata rectului. El are forma de para cuvarful in jos. D.p.d.v. anatomic i se descriu mai multe regiuni:
corpul uterin
istmul uterin
colul uterin
 
D.p.d.v histologic corpul si istmul uterin au structura asemanatoare iar colul uterin arestructura diferita. La nivelul corpului se deschid cele doua ostiumuri tubare. Portiunea dintre celedoua ostiumuri se numeste
 fundul uterin
si la acest nivel peretele este mai subtire. De aceea, inaceasta zona peretele se poate rupe foarte des in timpul chiuretajelor.
Corpul si istmul uterin
Au peretele format din trei tunici:
1.
mucoasa =
endometru
2.
musculara =
miometru
3.
seroasa =
 perimetru Endometrul 
Este alcatuit dintr-un epiteliu si corion.Epiteliul se imparte in:
epiteliu de acoperire - epiteliu simplu cilindric
epiteliu glandular - este o extensie a epiteliului de acoperire la nivelul glandelor uterine (cripteuterine) care reprezinta invaginari ale epiteliului in corion. Aceste glande sunt simple, tubularedrepte, rareori fiind ramificate si daca sunt ramificate aceasta se intampla numai in portiunea profunda endometrului.Corionul este format din tesut conjunctiv lax spinocelular bogat vascularizat si inervat.Portiunea bazala a endometrului reprezinta 1/4 din grosimea totala a endometrului (2 mm din8-9 mm). Aceasta portiune alcatuieste endometrul bazal si nu este sensibila la actiunea hormonilor ovarieni, deci nu sufera modificari in timpul ciclului uterin. Endometrul bazal contine:
fundul glandelor uterine
corion dens citogenEndometrul functional reprezinta 3/4 superioare din grosimea endometrului. El contine:
corpul si colul glandelor uterine
corion citogen mai putin densEndometrul functional este deosebit de sensibil la actiunea h. ovarieni si el sufera modificariimportante de-a lungul unui ciclu ovarian.Aceasta portiune se va elimina in timpul menstruatiei. Deasemenea, in faza secretorie si in timpul sarcinii, endometrul fonctional este subdivizat in 2 parti:
 partea compacta (superficiala)
- contine epiteliul de acoperire, colul glandelor uterine si corionulaferent
 partea spongioasa
- contine corpul glandelor uterine si corionul aferent
 Miometrul 
Este format din fibre musculare netede dispuse in 3 straturi:
stratul intern - fibre musculare netede dispuse circular si longitudinal
stratul extern - fibre musculare netede dispuse de asemenea circular si longitudinal
stratul mijlociu - fibre musculare netede oblic spiralate. In acest strat se gasesc arterele si venelecare alcatuiesc reteaua vasculara arcuata. Acestor vase le lipseste adventicea, deci tunicamusculara a vasului se continua cu fibrele musculare netede ale miometrului. Aceasta particularitate are rol in oprirea foarte rapida a hemoragiei dupa nastere, dupa interventiichirurgicale etc.
 Perimetrul 
Este format din mezoteliul peritoneal (epiteliu simplu pavimentos) si tesut conjunctiv dens.

Activity (23)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Stoichita Raluca liked this
ginetta_23ro liked this
p3tru_mzq liked this
Sasha Rusu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->