Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
18Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Aparatul Respirator

Aparatul Respirator

Ratings: (0)|Views: 750 |Likes:
Published by Ariela Săvuţ

More info:

Published by: Ariela Săvuţ on Sep 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/02/2013

pdf

text

original

 
APARATUL RESPIRATOR 
Cavitatea nazala
Mucoasa este formata din epiteliu si corion. Mucoasa este foarte groasa.Epiteliul este de tip respirator (pseudostratificat cilindric ciliat). Majoritatea celulelor au cili,exista si rare celule caliciforme.
Caracteristica este prezenta din loc in loc a unor mici glandeendoepiteliale.
Corionul este alcatuit din:
tesut conjunctiv lax
o retea vasculara complexa
glandeReteaua vasculara pleaca de la ramurile arteriale din vecinatatea peretelui, atasate la periostul(pericondrul) cavitatii nazale. Ramurile arteriale dau diviziuni ce strabat corionul in intregime pana seimpart in capilare fenestrate care vor asigura nutritia celulelor epiteliale. de aici sangele va fi colectatin venule postcapilare care se se aduna in lacunele venoase. Lacunele reprezinta vene modificate, cudiametrul mare si care prezinta din loc in loc ingrosari intimale. Aceste ingrosari contin celulemusculare ce functioneaza ca sfinctere vasculare . Ele vor retine o cantitate mare de sange in mucoasanazala. Spre exemplu, gripa sau alergie determina stocarea sangelui in cavitatea nazala. Din aceastacauza se administreaza decongestionante care vor face sangele sa treaca mai departe, in ramurilevenoase atasate de perioast (pericondru).Printre ochiurile retelei vasculare exista glande compuse, ale caror ducte se deschid lasuprafata epiteliului. Per ansamblu, mucoasa are:
celule caliciforme
glande ce apartin corionului
glande endotelialeToate aceste formatiuni isi varsa produsii de secretie in lumenul cavitatii nazale si acesta varetine particulele din aer.De asemenea, reteaua vasculara complexa determina incalzirea aerului. Tot aceasta reteacomplexa explica de ce in caz de epistaxis sangerarea este mare.In cavitatea nazala exista o suprafata de aprox. 500 mm
2
acoperita de mucoasa olfactiva, ceare rol senzorial. Componentele mucoasei senzoriale sunt:
epiteliu cu celule senzoriale (neuroni bipolari modificati)
celule de sustinere (cu cili)
din loc in loc exista celule cu microvili la polul apical
celule stem
Celulele senzoriale
Au o dendrita ce la suprafata epiteliului este dilatata. Aceasta dilatatie se numeste
bulbolfactiv
. De aici pleaca 3-4 cili imobili, modificati. Ultrastructura la ME a cililor este diferita de aunui cil obisnuit: in partea proximala este la fel ca un cil dar in partea distala prezinta chemoreceptori.Axonul celulei senzoriale intra in alcatuirea nervuluui olfactiv. Acesti neuroni au o viatascazuta (aprox. 30 de zile). Ei sunt permanent reinnoiti. Ei reprezinta contactul cel mai direct al SNCcu mediul extern.
 Laringele
 
Are o sstructura complexa. D.p.d.v. histologic prezinta:
tunica mucoasa
schelet cartilaginos
adventitie (tesut de invelislaringele are mai multe roluri:
mecanismul fonatiei
impiedica trecerea aerului inspirat spre tubul digestiv
impiedica trecerea alimentelor ingerate spre caile respiratorii
Mucoasa
Are un contur neregulat si determina doua perechi de pliuri (falduri), numite pliuriventriculare. Intre ele determina spatiul numit reces ventricular. Aceste pliuri se mai numesc si corzivocale false. Exista insa si corzi vocale adevarate.In majoritate, mucoasa contine epiteliu de tip respirator. La nivelul corzilor vocale adevarate,epiteliul trece brusc in epiteliu pluristratificat pavimentos nekeratinizat. Acesta reprezinta o adaptareimpotriva efectului abraziv al coloanei de aer.In corzile vocale false, corionul este variabil ca grosime si are:
tesut conjunctiv lax
glande laringeale
foliculi limfoiziDin loc in loc exista pachete de fibre elastice organizate sub forma “ligamentului ventricular”.In corzile vocale adevarate, corionul este mai scazut ca grosime, se pastreaza insa asocierea defibre elastice ce determina in acest caz ligemantul vocal. Acesta se insera pe cartilajul tiroid, in 1/3mijlocie, merge spre cartilajele aritenoide iar spre trahee se prelungeste prin formatiunea numita cornelastic care se va prinde de cartilajul cricoid. Lateral de acest ligament este un m. striat (m.tireoaritenoidian), portionea mediala a sa alcatuind m. vocal. Lig. vocal impreuna cu m. vocal participa in mecanismul fonatiei.
Scheletul cartilaginos
Exista doua tipuri de cartilaj:
hialin (spre exterior):
cartilajul tiroid
cartilajul cricoid
elastic (spre exterior)
epiglota
cartilajele aritenoidiene
 Adventitia
Se gaseste la periferia laringelui. Ea reprezinta o cale de acces pentru vase si terminatiuninervoase. De asemenea, ea este un instrument de legatura cu structurile din jur.
Traheea
Este un organ tubular, cu lungime de 16-20 cm, cu 16-20 de inele cartilaginoase incompletealcatuite din cartilaj hialin. Prezzenta inelelor determina doua regiuni:
regiunea anterioara - cartilaginoasa
regiunea posterioara - membranoasa (contine celule musculare)Stratigrafie:
mucoasa (epiteliu si corion)
strat cartilaginos (anterior)
 
strat muscula (posterior)
tunica externaEpiteliu este de tip respirator (pseudostratificat cilindric ciliat) cu o MB mai groasa.Corionul are grosimea inegala. El este denumit dupa unii tela submucosa. El contine:
tesut conjunctiv lax
multe ramuri vasculare
glande traheale (seromucoase)Tunica cartilaginoasa este formata din lame de cartilaj hialin asezate orizontal, solidarizateintre ele prin membrane fibroelastice (spatii prin care trec vase si nervi de la exterior la interior).In regiunea posterioara, capetele sunt solidarizate prin fascicule musculare netede dispuselongitudinal spre adventice si circular spre lumen. Printre fasciculele musculare, la acest nivel existaglande traheale, ale caror ducte excretorii ajung la suprafata epiteliuluiAdventitia este alcatuita din tesut conjunctiv.
 Bronhiile primare
Au aceeasi structura histologica cu traheea.
 Plamanii 
Au trei elemente:
un invelis, de tip mezoteliu, pleura. Ea este alcatuita din doua foite, una parietala si alta viscerala.
stroma, cu o retea de septuri conjunctive ce compartimenteaza organul in lobi, segmente si lobuli
 parenchimul pulmonar care contine:
caile aeriene intrapulmonare si
ramificatiile nervoase, vasculare si limfatice ce le insotesc.
Caile aeriene intrapulmonare
Sunt acoperite de epiteliu pseudostratificat cilindric ciliat. Toate bronhiile intrapulmonare auastfel de epiteliu. Falsa stratificare se datoreaza celulelor se vin in contact cu MB dar nu ajung pana lasuprafata epiteliului. Celulele care sunt inalte cat toata grosimea epiteliului prezinta la polul apical cilicu dimensiunea de 7
µ
m si exista cca. 100-200 cili / celula. Ei se misca cu frecventa de 25 deplasari /secunda. Epiteliul mai contine:
Celule caliciforme
, care sunt glande unicelulare mucoase, fara specializari la polul apical si care prezinta multe granule de mucus in partea supranucleara a celulei.
Celule stem
care asigura reinnoirea. Ele sunt mici, piramidale, se fixeaza la nivelul MB si cresctreptat in volum
Celule endocrine (granulare)
- sunt si ele asezate pe MB, intra in contact cu terminatiilenervoase colinergice. La ME se observa multe organite si granule de secretie electronodensecare se gasesc in regiunea bazala. D.p.d.v. histochimic exista doua tipuri de celule:
care sintetizeaza adrenalina sau noradrenalina
care sintetizeaza hh. peptidiciProdusul de secretie e eliberat la polul bazal iar prin capilare controleaza activitatea contractilaa mm. netezi vasculari.
Celule senzoriale
(rare). Ele au la polul apical micrvili. La polul bazal au conexiiuni cu terminatiilenervoase.Caile aeriene intrapulmonare se divid dicotomic. Din traheerezulta 2 bronhii principale, caredetermina doua bronhii secundare care determina doua bronhii tertiare etc.

Activity (18)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Lid Lidia liked this
Adriana Pricope liked this
Hritcu Catalina liked this
Hritcu Catalina liked this
Hritcu Catalina liked this
IngaSeverin added this note
Cea mai dulce!!!!!!!!!
Adrian Stanciu liked this
moromu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->