Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Celulele Conjunctive

Celulele Conjunctive

Ratings: (0)|Views: 933 |Likes:
Published by Ariela Săvuţ

More info:

Published by: Ariela Săvuţ on Sep 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/21/2013

pdf

text

original

 
Histologie - curs 5
 Laminina
Este un dimer proteic cu masa moleculara de 900.000 daltoni, format din trei subunitati: osubunitate A cu masa moleculara de aprox 400.000 daltoni si doua subunitati B cu masa moleculara de200.000 - 250.000 daltoni.Aceste doua subunitati se asambleaza intr-o molecula cu aspect de cruce. Subunitatea A sedispune la capetele globulare ale fiecarui brat scurt. Ea va forma si bratul scurt vertical in totalitate. Vaforma domeniul globular de la capatul bratului lung si axul central al bratului lung.Cele doua subunitati B realizeaza portiunile filamentoase ale celor doua brate scurte dispuseintre cele doua domenii globulare. Ele se vor dispune sub forma unui dubluhelix in jurul axului centralal bratului lung.Laminina formeaza lamina bazala. Grosimea laminei bazale reprezinta lungimea moleculei delaminina.Molecula prezinta locusuri speciale. La capatul globular al bratului lung exista un locus pentrulegarea colagenului. La domeniile globulare ale bratelor scurte se afla situsuri speciale pentru legarea proteoglicanilor, atat a celor cu heparan sulfat cat si a celor cu molecule mici.Roluri:
Organizeaza matricea conjunctiva extracelulara.
Intra in structura laminei bazale.
CELULELE CONJUNCTIVE
Celulele conjunctive, spre deosebire de cele epiteliale nu prezinta polaritate. Ele intervin activatat in procesul de secretie al matricei cat si in procesul de degradare a acesteia. Celulele conjunctivesecreta enzime lizozomale care vor degrada matricea, care se reinnoieste permanent. Cele mai multecelule conjunctive stabilesc contacte cu matricea conjunctiva: contacte directe sau contacte mediatede receptori sau de glicoproteine de adezivitate.
Clasificarea celulelor conjunctive
D.p.d.v. al provenientei
celule fixe - stabilesc contacte stranse cu matricea conjunctiva; componentii au proprietatea de interconvertibilitate (un component se poate transforma in altul), proces care se realizeaza pe orizontala sau pe verticala. Procesul realizat pe verticalanu este reversibil.
fibroblast
fibrocit
condroblast
condrocit
osteoblast
ostocit
celula adipoasa
celula musculara neteda (mai ales in peretii vaselor) - este un miofibroblast cuechipament contractil - microfilamente de actina si miozina.
Celulele libere - nu stabilesc jonctiuni focale cu matricea
leucocitele granulare (neutrofile, eozinofile, bazofile) - trec prin diapedeza prin peretele capilarelor sau venulelor si ajung in tesutul conjunctiv lax.
limfocitele B (devin plasmocite)
limfocitele T circulante
monocitele (devin macrofage)
mastocitele
 
celulele pigmentareLimfocitele B ajung prin diapedeza in tesutul conjunctiv lax si reticulat si la acestnivel se transforma in plasmocite, celule care intervin in raspunsul imun mediat umoral(secreta anticorpi).Limfocitele T circulante trec prin diapedeza, ajung in tesutul conjunctiv lax sireticulat. Ele sunt localizate in anumite zone, timodependente, care nu coincid cu zoneleocupate de limfocitele B. La nivelul tesutului conjunctiv lax si reticulat, limfocitele Tintervin in imunitatea celulara. Exista mai multe subclase de limfocite T:
Limfocite T
h
(h de la helper) - limfocite ajutatoare care coopereaza cu macrofagelesi cu limfocitele B in raspunsul imun mediat umoral.
Limfocitele K - intervin in apararea antivirala si antitumorala
Limfocitele T de tip citotoxic - au toxicitate specifica
Limfocitele NC de tip granular care intervin in citotoxicitatea nespecificaMonocitul trece prin diapedeza in tesutul conjunctiv lax, dens si reticulat si la acestnivel se transforma in macrofag. Macrofagele sunt o populatie heterogena de celule dar cufunctii comune: de pinocitoza si fagocitoza. Totalitatea macrofagelor din organismul umanalcatuiesc
sistemul fagocitar mononuclear (SFM).
Despre mastocit s-au emis doua teorii. Prima teorie sustine ca mastocitul provinedin bazofile circulante, teorie care a aparut ca urmare a numeroaselor similitudinistructurale si functionale care exista intre cele doua celule. Cea de-a doua teorie, cea careeste acceptata de majoritatea oamenilor de stiinta in zilele noastre, sustine ca origineamastocitului este in celula stem pluripotenta din maduva rosie hematogena, celula care seva diferentia pe linie mastocitara, dand nastere mastoblastului care ulterior se vatransforma in mastocit. Rolul mastocitelor este in reactiile de hipersensibilizare imediata:inflamatii, urticarii, alergii si chiar socul anafilactic.Celula pigmentara are origine nervoasa, in crestele neurale. Este localizata in principal in stroma conjunctiva a irisului (da culoarea lui), in stratul bazal al epidermului siin invelisul epitelial al firului de par. In functie de tipul de pigment, de cantitatea lui si decomportamentul fata de razele luminoase rezulta culoarea ochilor, a pielii si a parului.
D.p.d.v. functional
Celule implicate direct in producerea si degradarea matricei conjunctive extracelulare -fibroblastul - celula cea mai activa
Celule cu functie metabolica:
adipocitul brun
adipocitul alb
adipocitul hepatic - celula Ito, care intervine in sinteza si depozitarea vitaminei A
Celule reactive (imune)
Celule efectorii:
celule implicate in fagocitoza:
tip microfag: PMN (neutrofile), bazofile, eozinofile
tip macrofag: celule provenite din monocite care formeaza SFM.
celule implicate in raspunsul imun mediat umoral - limfocitele B care se vor transforma in plasmocite si care intervin in secretia de anticorpi sauimunoglobuline.
celule T citotoxice - populatii de limfocite T care secreta perforina ce atacaspecific si distruge celulele (intervine in citotoxicitatea specifica).
 
celule NK de tip limfocitar - sunt limfocite de tip granular cu originecomuna cu limfocitele B si T in celula stem pluripotenta hematogena,celule care au dimensiuni mult mai mari decat limfocitele B sau T. Eleau in citoplasma un continut granular bogat. Ele vor ataca si distrugenespecific diferite celule.
Limfocitele K (killer) - sunt o subpopulatii de limfocite T care ataca sidistug celulele care au pe suprafata lor anticorpi, ele intervenind inapararea antivirala si antitumorala.
Celule imune accesorii
macrofagul - incearca sa digere mici cantitati de antigen; activeazalimfocitele T
h
si coopereaza cu limfocitele B
celule care prezinta antigen - limfocite T
h
; ele ajuta macrofagele, contribuiela elaborarea raspunsului imun umoral.
Originea celulelor conjunctive
Exista doua celule ce pot fi originea celulelor conjunctive: celula mezenchimala nediferentiatasi celula stem pluripotenta hematogena.Celule care se formeaza din celula mezenchimala nediferentiata:
fibroblastul
adipocitul
condroblastul
condrocitul
osteoblastul
osteocitul
celulele endoteliale (celule epiteliale)
celulele mezoteliale (celule epiteliale)Celule care se formeaza din celula stem pluripotenta hematopoietica
mastocitele
PMN (neutrofilele - au un singur nucleu segmentat in mai multi lobi, eozinofilele, bazofilele)
hematiile
megacariocitele (celule care se vor fragmenta si vor da nastere trombocitelor = plachetelesangvine)
limfocitele care se vor transforma in plasmocite
monocitele care se vor transforma in macrofage si vor alcatui sistemul fagocitar mononuclear,alcatuit din:
osteoclaste
macrofagele libere din tesutul conjunctiv (histiomacrofage)
macrofagele fixe (histiocitele)Celula mezenchimala embrionaraEste prezenta in principal in tesutul embrionar dar si in tesuturile conjunctive adulte inapropierea vaselor de sange. Au originea in mezodermul embrionar sau in mezoectoderm pentrucelulele din extremitatea cefalica.Celula are urmatorul aspect la microscopul optic:
celula are 20-30
µ
m, forma neregulata cu prelungiri
nucleul ocupa mai mult de jumatate din citoplasma
 blastele au citoplasma bazofila din cauza RE si ribozomilor foarte dezvoltati ca urmare a sintezeiintense de proteine
nucleul este rotund sau ovalar si eucromatic (palid colorat)

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Apetrei Gheorghe liked this
Oana Andreea liked this
pusyka11 liked this
lily2212 liked this
ethatn_ferazz liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->