Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
69Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Glande Endocrine

Glande Endocrine

Ratings: (0)|Views: 2,803|Likes:
Published by Ariela Săvuţ

More info:

Published by: Ariela Săvuţ on Sep 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/26/2013

pdf

text

original

 
GLANDE ENDOCRINE
Clasificarea mesagerilor chimici
Dupa criteriul functional
secretii autocrine: celulele elaboreaza un mesager chimic ce actioneaza pe receptori aflati chiar pecelula secretorie. Ele asigura controlul local al cresterii celulare. Ex.: factorii de crestere.
secretii paracrine: mesagerul actioneaza pe celule adiacente celulei secretorii. Si acestea asiguracontrolul local al cresterii celulare. Ex.: majoritatea celulelor din sistemul neuroendocrin difuz(SND).
secretii endocrine: realizate de un grup de celule specializate in sinteza si secretia mesageruluichimic, hormon, descarcat in mediul intern. El actioneaza pe tesutul tinta unde celulele aureceptori specifici. Actiunea este la distanta.Secretia de mesageri chimici poate fi continua sau numai cand organul o cere. Acelasimesager poate fi eliberat de mai multe tipuri de tesut. Ex.: hormonii din mucoasa digestiva sunt peptide si pot fi secretate si de neuroni din nevrax. Un mesager chimic pote actiona pe mai multetesuturi, avand mai multe efecte. O celula poate sa raspunda la actiunea mai multor mesagerichimici. Orice mesager poate actiona endo, para si autocrin.
secretie sinaptica: mod de comunicare specific in tesutul nervos in care mesagerul interactioneazacu receptori in membrana post sinaptica.Dupa criteriul chimic
 peptide si proteine:
 peptide mici (10 aminoacizi): in hipotalamus, SND
 peptide mari (10-50 aminoacizi): calcitonina (tiroida)
 proteine (.50 aminoacizi): parathormonul si cea mai mare parte a factorilor de crestere
glicoproteine (componenta glucidica poate ajunge la 30% din greutate): hormonii tropi hipofizari
steroizi (derivati ai colesterolului) hormonii corticosuprarenalieni, gonadali
derivati de aminoacizi:
amine - medulosuprarenala
iodtironine - tiroida
eicosanoide - derivati de acid arahidonic:
 prostaglandine
tromboxani
leucotriene
oxid nitric (NO)Dupa modul (mecanismul de actiune) al mesagerilor chimiciModul de actiune depinde de solubilitatea in apa.
hidrosolubile
: hormonii peptidici, proteinele. Difuzeaza liber prin mediul intern insa nu pottraversa membrana celulara. Interactioneaza cu proteinele mebranare de suprafata (receptoriimembranar). Numarul de receptori membranari variaza in functie de gradul de diferentiere alcelulelor dar si cu concentratia plasmatica a mesagerului chimic. Cand concentratia plasmaticacreste, numarul de receptori se reduce - mecanism de autoreglare. Celula se protejeaza deconcentratia plasmatica prea mare a hormonului. Cresterea concentratiei poate determina insasi cresterea numarului de receptori membranari: prolactina si angiotensina II.
hidrofobe: h. corticosuprarenalieni, gonadali. Nu poate circula in stare libera in mediul intern ci secombina cu proteina specifica de transport care il face hidrosolubil si astfel e adus la celula tinta
 
unde se disociaza de proteina, difuzeaza prin membrana celulara, ajunge in citoplasma siinteractioneaza cu proteinele citoplasmatice (receptorii intracelulari)Celula endocrina este celula care sintetizeaza si secreta substante cu rol de mesager chimic.
Originea celulelor endocrine
origine epiteliala - elaboreaza mesagerul chimic cu actiune la distanta
neuronii - elaboreaza neurohormoni si neuromodulatori
 paraneuronii - au aspectul si morfologia unei celule receptoare, au capacitatea de a raspunde lastimul adecvat prin secretia mesagerului chimic pe care il elibereaza in sange sau lichidulinterstitial. Ei au mai multe caracteristici morfologice si functionale:
tipul de secretie: sintetizeaza si secreta peptide si/sau amine
la polul apical au microcriste (microvili) lungi cu rol receptor 
citoplasma: prezinta granule de secretie (stocheaza produsul sintetizat)
toti paraneuronii au origine in crestele neurale
Distributia celulelor endocrine
 pot forma organe specializate (glande endocrine):
 pineala (epifiza)
 pituitara (hipofiza)
tiroida
 paratiroida
suprarenalaAceste structuri respecta acelasi plan de organizare care are mai multe caracteristici:
au capsula conjunctiva fibroasa care trimite spre parenchimul glandelor niste septuri ce potcompartimenta complet sau incomplet glanda in lobi sau lobuli.
 parenchimul e format din celule endocrine ce vin in contact cu cpilare ce functioneazafavorizand schimburi repetate, de obicei capilare fenestrate dar si sinusoide.
stroma e formata din retea alcatuita din fibre de reticulina si celule conjunctive (fibroblasti simastocite)
fibrele nervoase vegetative se distribuie la vasele din bogata retea vasculara
au o bogata retea vascularaStructura glandei pote veni uneori in contact cu celulele endocrine
celulele endocrine exista sub forma de grupuri celulare (cuiburi sau insule celulare) incluse in parenchimul unor alte glande specializate in alta functie; pancreasul, gonadele.
celulele endocrine sunt dispersate in structura diferitelor tesuturi si organe si formeaza sistemulneuroendocrin difuz (SND).
Sistemul neuroendocrin difuz (SND)
SND este alcatuit dintr-o varietate mare de celule ce sunt capabile sa sintetizeze anumite peptide si amine produse pe care le depoziteza in citoplasma sub forma granulelor de secretie eliberatede celula prin exocitoza. Aceste substante au actiune autocrina, paracrina, endocrina, deneurohormoni sau neuromodulatori.IstoricPrima descriere a acestor celule endocrine din afara glandelor a fost facuta de Heidenheim. Ela evidentiat celule endocrine in mucoasa gastrica si intestinala cu dicromat de potasiu. Acestea senumesc celule cromafine.
 
Bayless si Starlin au evidentiat la nivelul mucoasei duodenale celule implicate in sintezahormonilor. Secretia ajunge in mediul intern actionand pe acinii pancreatici, stimuland secretia pancreatica.Pearce introduce conceptul de sistem APUD format din toate celulele endocrine dispersate dar cu origine embriologica comuna, similare d.p.d.v. structural si functional. Celulele incorporeaza precursori (aminoacizi) din care sintetizeaza mesagerul chimic si pe care apoi il stocheaza.Feyrtec introduce conceptul de SND format din celule endocrine ce au origine nervoasa (dincrestele neurale).A avut loc evidentierea unei enolaze neuronale specifice (NSE) cu localizare perinucleara latoate celulele endocrine dispersate. Ea este ........... netural al unei enzime din glicoliza.Din 40 de celule ale SND, 7 se gasesc in organe nervoase iar restul in organe endodermale.SND este alcatuit din
celule endocrine ce au asemanare functionala cu neuronii (isi cresc activitatea electrica subactiunea stimulului)
celule endocrine clasice (sub actiunea stimulului sintetizeaza mesager chimici si ii stocheaza)Celulele SND au raspandire ubicuitara, de obicei intraepitelial.Clasificarea celulelor din SND
celule ale SND ce fac parte din glandele endocrine clasice (adenohipofiza, tiroida, paratiroida,MSR, pineala). Aceste celule reprezinta o componenta structurala importanta a glandei.
celule ale SND se pot intalni in tesuturi si organe ce fac parte din alte sisteme:
aparatul digestiv (de la esofag pana la canalul anal). Aceste celule alcatuiesc axagastroenteropancreatica. Ele se mai gasesc si iin peretii canalelor de excretie ce sedeschid in duoden (coledoc, pancreatic). Ele se afla in mucoasa si submucoasadigestiva.
 piele
aparatul respirator 
tractul urogenital
glanda mamara
celule ale SND pot fi si neuroni peptidergici.Orice celula din SND se caracterizeaza prin:
sintetizeaza si secreta amine si peptide care se inrudesc fiecare intre ele.
dau reactie pozitiva pentru enolaza neuronala specifica
au antigene comuneRelatia APUD-SNDExista si celule care nu au capacitatea de a incorpora si stoca precursori deci nu sintetizeazaamine. Spre exemplu celule ce secreta calcitonina (nu amine). Proprieteatea de a incorpora precursorisi a stoca amine nu este specifica numai celulelor endocrine ci si glandelor exocrine: acinii pancreaticiincorporeaza precursori - aminoacizi si stocheaza amine.
Hipotalamusul endocrin
Este un organ ce apartine SNC. Se gaseste in partea ventrala a diencefalului si la bazaventriculului III. Delimitare:
superior - e separat de talamus prin santul hipotalamic
anterior - comisura alba anterioara si in jos lamina terminalis si chiasma optica
 posterior - fosa interpedunculara
inferior eminenta mediana (componenta a infundibulului)......................................

Activity (69)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Flori Croitoru liked this
Cristian Munthe liked this
Liviu Mosnoi liked this
Laura Lala liked this
Mihai Toader liked this
Dina Valentina liked this
Lid Lidia liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->