Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
SANGELE

SANGELE

Ratings: (0)|Views: 537|Likes:
Published by Ariela Săvuţ

More info:

Published by: Ariela Săvuţ on Sep 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/25/2013

pdf

text

original

 
SANGELE
Are origine mezenchimala. Este alcatuit din organite (elemente figurate) si plasma.Elementele anucleate sunt hematia si trombocitul. Elementele nucleate sunt leucocitele care pot fi granulare (PMN) - neutrofile, eozinofile sau bazofile - sau pot fi agranulare - limfocitele simonocitele.Plasma sangvina contine 90% apa si 10% substante uscate. Substantele organice suntalbumine, globuline, fibrinogen, hormoni si vitamine in cantitati mici. Substante anorganice suntsarurile minerale si ioni aflati in diverse concentratii. De asemenea mai se gasesc metaboliti: urea,acidul uric, creatinina, glucoza.La fiecare element figurat se vor studia:
numarul
diametrul
forma
organizarea structurala, observata la MO
organizarea ultrastructurala, observata la ME
durata de viata in sangele circulant
originea
functiile indeplinite
Hematia
 Numarul 
Se gaseste in numar de 4 mil. / mmc la femeie si 5 mil. / mmc la barbat. Aceste cifre insa nusunt fixe. Exista cresteri ale acestor valori (poliglobulii) care pot fi fiziologice sau patologice.Poliglobulie fiziologica se poate intalni:
la altitudini ridicate
la sportivii de performanta
la femeia gravida in ultima perioada de sarcina
la nou nascut (7-8 mil.) dar care scade insa repede.Poliglobulii patologice se intalnesc in:
 boli ale sangelui
 boli generaleScaderea numarului de hematii se numeste anemie si apare in boli ale sangelui sau in boligeneralizate.
 Dimensiuni
8,6
µ
m la hematia circulanta
7,5
µ
m la hematia uscataDimensiunile mari ale hematiilor: macrocite (10
µ
m) sau megalocite (12
µ
m) insotesc anemiilesau alte boli ale sangelui. Diametre scazute (microcite) se intalnesc in anemii. Poate exista sianizocitoza (diametre diferite).
 Forma
discocit (forma clasica, fiziologica) - in plan frontal are forma rotunjita iar in plan sagital are formade disc biconcav (piscot).
sferocit - hemati rotunjite, cu forma de balon
 
echinocit - au forma de sfera dar membrana celulara emite prelungiri de lungime, forma si grosimeegala si situate la distante egale unele de altele. Aceasta forma apare atunci cand concentratiade ATP din celula sau din exterior scade.
stomatocite - sunt celule rotunjite care prezinta o infundatura. Aceasta forma apare cand in mediulextern apare o modificare a pH-ului.
ovalocite - hematii de forma ovalara
acantocite - celulele au forma sferica dar membrana emite prelungiri de lungimi si grosimi diferiteasezate la distante inegale. Aceasta forma poate sa devina si ireversibila in unele boli, spre exempluin ciroza hepatica.De asemenea exista si hematii cu forma ireversibila, patologice:
drepanocitele - hematii in forma de secera
leptocite - hematii turtitePoikilocitoza apare atunci cand hematiile au forme diferite. In mod fiziologic, atunci candcapilarele sangvine au un diametru mai mic de 7
µ
m, pentru ca sa poata trece, hematiile se alungescfoarte mult, deformandu-se iar apoi revin la forma initiala.
Structura si ultrastructura hematiei
Hematia circulanta este anucleata (la om).Citoplasma: dispar toate organitele celulare si raman doar microfilamentele si microtubulii careformeaza citoscheletul si mentin forma celulei. Este posibil sa ramana membrana nucleara care vaforma inelele Cabat. Tot din nucleu raman resturi de cromatina sub forma de granule bazofile -granulele Jolly.Proteinele sunt proteine structurale si protein enzime. Proteinele structurale pot fi fibroase,alungite si alcatuiesc o pseudoretea cu ochiuri diferite in care se gasesc proteine structurale de formaglobulara. Protein enzimele sunt:
lactat dehidrogenaza (enzima a glicolizei anaerobe)
enzime din suntul pentozic - glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, 6-fosfogluconat dehidrogenaza
ATPaza
urme de catalaza
anhidraza carbonica - intervine in legarea CO
2
hemoglobina - ocupa 33% din greutatea hematiei care are 40% substanta uscata in total. Esteformata dintr-o parte proteica -
 globina
si partea de
hem
care este alcatuita din protoporfirina IXsi Fe
2+
.In formarea Hb (hemoglobinei) exista mai multe etape:1.Se formeaza globina in RER.2.Se formeaza protoporfirina IX3.Se leaga Fe la protoporfirina si se formeaza hemul4.Se unesc globina si hemulHemoglobina este de mai multe feluri:
Hb
A1
- 97% din totalul de Hb. Globina este formata din 2 lanturi
α
si 2 lanturi
β
.
Hb
A2
- 2% din totalul de Hb. Globina este formata din 2 lanturi
α
si 2 lanturi
δ
.
Hb
F
(fetala) - 1% din totalul de Hb. Globina este formata din 2 lanturi
α
si 2 lanturi
γ 
. La nastereea reprezinta 80% din total.
Hb
Alc
- globina este format adin 2 lanturi
α
si 2 lanturi
β
dar la valina terminala se adauga omolecula de glucoza.Exista boli ereditare determinate de defecte genetice in formarea Hb - secvente gresite deaminoacizi in lanturile
β
ale globinei.
 
Hemoglobinopatii sunt determinate de defecte genetice in lanturile
β
cel mai frecvent, mai rar in lanturile
α
si foarte rar in amandoua simultan.Hemoglobinopatii determinate de greseli in lanturile
β
:
HbS - inlocuirea acidului glutamic din pozitia 7 cu valina
HbC - inlocuirea acidului glutamic din pozitia 7 cu lizina
HbG - inlocuirea acidului glutamic din pozitia 7 cu glicina
HbE - inlocuirea acidului glutamic din pozitia 26 cu lizinaHemoglobinopatii determinate de defecte in lanturile
α
HbI - inlocuirea lizinei din pozitia 17 cu acid glutamicHemoglobinopatiile sunt raspandite diferit: cele cu HbS, HbC sunt mai frecvente in tarilemediteraneene iar cea cu HbG este mai raspandita in Tailanda si Asia de Est.Talasemia este un defect genetic in care celulele (hematiile tinere) au o cantitate redusa deRER, deci se sintetizeaza mai putina globina dar in acelasi timp formarea de hem este normala si astfelHb va fi mult alterata si redusa in hematii. Talasemia majora este o forma foarte grava cu rata desupravietuire redusa. Talasemia minora permite supravietuirea pana la varsta adulta sau chiar maimult.Membrana celulara este de natura lipoproteica, sub forma de mozaic. La exterior prezintaglicocalix. A fost prima membrana izolata si cea mai mult studiata pentru ca hematia in mediu hipotonse umfla si se dezintegreaza si rezulta o hematie fantoma, ramanand doar membrana. In mediuhiperton se ratatineaza si emite tepi.Structura ei este: 30 % lipide, 50-52% proteine, 18% glucide. Pe fata exterioara a membraneise gasesc acetilcolinesteraza si nicotin-amid-dinucleotid. Pe fata interna a membranei se gasescATPaza, 3-gliceraldehid dehidrogenaza si proteinkinaza. De asemenea pe fata externa prezintanumerosi antigeni de suprafata, de ordinul trilioanelor, grupati in: antigen A, B.A (antigen A
1
/ A
2
)B (antigen B)AB (antigene A, B)0 (nici un antigen)aglutinina antiBaglutinina antiAnici o aglutininaaglutinina antiA, antiBIn functie de prezenta sau absenta factorului Rh, indivizii pot fi Rh pozitivi sau Rh negativi. Lanou nascut poate aparea icterul hemolitic al nou nascutului. Aceasta se intampla la al doilea copil provenit de la un tata Rh pozitiv si o mama Rh negativ. In timpul sarcinii el primeste de la mamaanticorpi anti Rh dezvoltati de mama in timpul primei sarcini, ceea ce determina liza hematiilor.
 Durata de viata
120 zile. Hematiile imbatranite ajung in ficat sau splina unde sunt fagocitate de macrofage sisunt apoi atacate de lizozomi care contin hidrolaze acide. Hematia se descompune si se elibereaza Fecare reintra in circulatie si ajunge in maduva rosie hematogena ajutand la formarea de noi hematii.Astfel se realizeaza circuitul Fe in organism.
Originea
Este in maduva rosie hematogena, hematopoietica sau hematoformatoare (MRH) care danastere elementelor figurate ale sangelui. Aceasta se gaseste in oasele late (stern, coxal) si in corpurilevertebrelor.
 Functiile
Este transportoare de gaze, factorul principal fiin Hb care leaga si dezleaga rapid O
2
subactiunea methemoglobin reductazei si CO
2
sub actiunea carboanhidrazei. Se poate forma si o legaturaireversibila in carboxihemoglobina determinata de legarea monoxidului de carbon - CO.
Trombocitul

Activity (15)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Moldovan Andrei liked this
vali_dinga liked this
vali_dinga liked this
neamtum_1 liked this
ortensia liked this
E.Monty liked this
rcky22 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->