Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
89Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
TESUTUL EPITELIAL

TESUTUL EPITELIAL

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 7,416|Likes:
Published by Ariela Săvuţ

More info:

Published by: Ariela Săvuţ on Sep 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2013

pdf

text

original

 
Histologie - curs 1
TESUTUL EPITELIAL
Tesutul epitelial este tesutul cel mai raspandit in organism.Principalele caracteristici:
este format din celule ce au un aspect de mase celulare compacte
spatiile intercelulare sunt foarte reduse (au putina substanta extracelulara)
celulele sunt unite prin jonctiuni
orice epiteliu are doua suprafete:
libera
(orientata catre mediul extern) si
atasata la tesutul conjunctiv
, intotdeauna ancorata la el printr-o masa acelulara (bogata in proteine siglicozaminoglicani sulfatati) care formeaza membrana bazala (MB).Diferente intre tesutul epitelial si tesutul epiteloid: tesutul epiteloid are MB dar nu aresuprafata libera. Spre exemplu, in corticosuprarenala, apar celule secretorii, atasate prin jonctiunila MB dar care nu au suprafata libera. Acesta este un tesut epiteloid.
are o mare diversitate de forme si functii:
formeaza invelisuri membranare (epiderm, cavitatile inchise ale organismului: pleura, peritoneu, pericard, peretii cailor de comunicare cu mediul extern: arborele traheo- bronsic, tubul digestiv, caile genito-urinare etc.).
asigura transportul selectiv de molecule intre mediul intern si extern sau intre douacompartimente ale organismului.
intra in structura unor organe solide si a unor glande: tesutul epitelial realizeaza unitateasecretorie si ajuta la formarea sistemului canalicular, deci formeaza parenchimulglandei (parenchimul glandular este format din unitatile secretorii si canaliculelesecretorii).
au rol senzorial, in organele de simt (mugurii gustativi, organul Corti, crestele ampulare,aparatul otolitic).
au rol contractil, care prezinta o importanta minora. Acestea sunt populatii aparte de celuleepiteliale, care se numesc celule mioepiteliale (un tesut epitelial care prezinta miofilamentecontractile in citoplasma)Un tesut epitelial poate realiza una sau mai multe functii.Rolul sau este asemanator cu al membranei celulare, dar relativ la organ si anume: separa selfulde non-self si monitorizeaza, controleaza si modifica substantele care il traverseaza.Caracterul ubicuitar al tesutului epitelial este determinat de originea embriologica a sa careeste in oricare dintre cele trei foite embrionare:
din ectoderm deriva:
epidermul si derivatele sale (par, unghii)
glandele tegumentare (sudoripare si sebacee)
epiteliul cavitatii bucale, nazale si anale
unele glande endocrine: adenohipofiza
din endoderm deriva:
tubul digestiv si aparatul respirator 
 parenchimul glandelor anexe digestive
glandele endocrine (paratiroida, tiroida si timusul)
din mezoderm deriva:
corticosuprarenala
endoteliile
 
mezoteliileTesutul epitelial este lipsit de vase sangvine si limfatice (este avascular). Vasele sangvine aflatein tesutul conjunctiv nu traverseaza MB si tesutul epitelial este hranit prin difuziune. Spre exemplu, incazul epiteliului pluristratificat, celulele aflate in contact cu MB sunt mai bine hranite decat cele aflatela o distanta mai mare de MB. Exista si un epiteliu vascularizat:
 stria vasculara
, care se gaseste inurechea interna, pe peretele lateral al canalului cohlear.Este bine inervat, prin terminatii nervoase libere, distribuite in mod neuniform, in retea butonata, retea in cosulet sau retea nebutonata. Anumite epitelii nu au terminatii nervoase libere pentru durere, ceea ce permite efectuarea anumitor manevre fara anestezie (raclarea epiteliului gastricsi intestinal pentru biopsie, cauterizarea colului uterin).Tesutul epitelial are capacitatea de
regenerare
(proces fiziologic prin care sunt inlocuitecelulele uzate, prin activitate mitotica neintrerupta a unor celule nediferentiate din epiteliu, numitecelule stem). Rata de inlocuire a unui epiteliu variaza in limite foarte largi: epiteliul intestinal seinlocuieste in 2-5 zile (cel mai rapid) iar epidermul se inlocuieste in 30 zile (cel mai lent).Inlocuirea se poate face in trei moduri:1.pe seama unor celule bazale izolate, intercalate intre celulele epiteliale. Apare in cazul unor epiteliiunistratificate cilindrice (epiteliul trompelor uterine, epiteliul cailor genitale masculine:epididim si canal deferent)2.pe seama unor celule bazale grupate (de obicei intr-un strat numit strat germinativ)3.pe seama unor zone numite zone germinative. Apare in cazul glandelor intestinale si al celor gastrice (in fundul criptelor gastrice apar aceste zone germinative).
Metaplazia
este procesul de transformare a unui tip de epiteliu intr-un alt tip de epiteliu. Spreexemplu, epiteliul unistratificat se transforma in epiteliu pluristratificat. Metaplazia apare sub actiuneacronica a unor factori nocivi de mediu. Spre exemplu, sub actiunea substantelur toxice din fumul detigara epiteliul pseudostratificat ciliat din caile respiratorii se transforma in epiteliu pluristratificat si isi pierde functia. Daca actiunea nociva inceteaza, procesul este reversibil.
EPITELIUL DE ACOPERIRE
Alcatuieste invelisuri membranare, adeseori cu rol de protectie.Poate fi clasificat dupa numarul de straturi in epiteliu simplu (unistratificat) si epiteliustratificat (pluristratificat) sau, dupa forma celulelor, in epiteliu cilindric (columnar, prismatic),scuamos (pavimentos) sau cubic. Clasificarile nu tin seama de particularitatile functionale. Deciepiteliile pot fi:
simple
 pavimentoase (scuamoase)
cubice
cilindrice (columnare, prismatice)
stratificate:
 pavimentoase (cheratinizate sau necheratinizate)
cubice
cilindriceClasificarea dupa forma celulei se face dupa stratul superficial, in cazul epiteliilor stratificate.
 pseudostratificat cilindric
de tranzitie (uroteliu)
Epiteliile pavimentoase simple (scuamoase)
Seamana cu solzii pestilor, au nuclei alungiti si turtiti, deci acest tesut apare ca un sir de nucleiturtiti. Acest epiteliu actioneaza ca o bariera simpla permeabila, asigurand un tranzit selectiv de gaze simetaboliti.
 
Ex.: epiteliul alveolei pulmonare, ramura descendenta a ansei Henle, foita parietala a capsuleiBowman. Mezoteliile si endoteliile sunt tot epitelii simple scuamoase. Endoteliul este epiteliul carecaptuseste orice tip de vas. Mezoteliile intra in structura seroaselor, alcatuind membrana ce captusestecavitatile inchise ale organismului (pleura, pericard, peritoneu).
Epiteliul simplu cubic
Latimea si inaltimea celulelor este aproximativ egala. Nucleul este rotund si situat central deregula. D.p.d.v. functional acest epiteliu este destinat absorbtiei sau secretiei (in functie de sens).Exista si locuri unde are rol de protectie. Exemple: ramura ascendenta a ansei Henle si segmentuldistal al tubului urinifer, canalele glandelor exocrine (intralobulare) care se varsa in ducte (canaleinterlobulare), epiteliul de acoperire al ovarelor.
Epiteliul simplu cilindric
Este format dintr-un rand de celule inalte (inaltimea este de 2-3 ori mai mare decat latimea). Nucleii sunt alungiti si ovalari, asezati spre MB (dar exista si cazuri cand sunt asezati central sau chiar apical). Poate avea specializari la nivel apical (cili, microvili, stereocili).Exemple: tubul digestiv (stomac, intestinul subtire si cea mai mare parte a intestinului gros),caile genitale feminine (trompele uterine si uterul), segmentul proximal al tubului urinifer, glandeleexocrine - ductele striate.Functii:
de secretie si absorbtie (absorbtia este marita datorita prezentei microvililor);
de transport al moleculelor de-a lungul celulei (realizat de catre cili)
Epiteliul stratificat scuamos
Este alcatuit din mai multe randuri de celule. Doar stratul superficial este scuamos (nucleii suntturtiti numai la suprafata, in rest fiind rotunzi).Este de doua tipuri:1.cheratinizat (cornos)2.necheratinizat (moale)Deosebirile intre cele doua tipuri apar la nivelul stratului superficial.In cazul epiteliului cheratinizat, celulele de la suprafata acumuleaza proteine (cheratine) siastfel ele isi pierd nucleii. Acesta este cazul epidermului, care este impermeabil pentru apa si are un rol protector impotriva factorilor fizici, chimici si infectiosi.In cazul epiteliului necheratinizat, celulele superficiale au si ele in citoplasma granule decheratina dar ele isi pastreaza nucleii. Acest epiteliu este localizat in primele segmente ale tubuluidigestiv (cavitate bucala, faringe, esofag), epiteliul anterior al corneei., epiteliul vaginal. Acest epiteliuare un rol protector dar este permeabil pentru unele molecule mici si pentru apa.
Epiteliul stratificat cubic si cilindric
Sunt slab intalnite la adult. La embrion se gaseste frecvent epiteliul stratificat cilindric.Epiteliul stratificat cubic se gaseste la adult in peretii unor ducte interlobulare a unor glandeexocrine, in peretele canalului de secretie a glandelor sudoripare, in peretele foliculilor ovarieni.Epiteliul stratificat cilindric se gaseste pe suprafata respiratorie a epiglotei si in conjunctiva palpebrala.
Epiteliul pseudostratificat cilindric
Este o forma de epiteliu simplu. Toate celulele au raport direct cu MB, dar sunt de inaltimidiferite astfel incat doar unele ajung la suprafata. Prin urmare, si nucleii ajung la inaltimi diferite.Poate prezenta la nivelul membranei apicale specializari (cili sau stereocili).Epiteliul pseudostratificat cilindric ciliat se mai numeste si epiteliu de tip respirator deoarece segaseste numai in arborele traheobronsic.

Activity (89)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mitz liked this
Mitz liked this
Mitz liked this
Todor Maria Paula liked this
deedee_dd liked this
Zary Iustina Silviu liked this
Constantin Razvan Rotaru liked this
Medeea Mede liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->