Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
71Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
TESUTUL NERVOS

TESUTUL NERVOS

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 4,860|Likes:
Published by Ariela Săvuţ

More info:

Published by: Ariela Săvuţ on Sep 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/29/2013

pdf

text

original

 
TESUTUL NERVOS
Sistemul nervos clasic este impartit in SNC (sistemul nervos central) si SNP (sistemul nervos periferic). Sistemul nervos este alcatuit din organele nervoase:
SNC:
maduva spinarii
creier alcatuit din:
trunchi cerebral
cerebel
diencefal
scoarta cerebrala
SNP:
ganglioni:
senzitivi
spinali
cranieni
vegetativi
intramurali
laterovertebrali
 prevertebrali
nervi
senzitivi
motoriAceste organe sunt alcatuite din tesut nervos la care se adauga capilare sangvine (foartemulte). De asemenea se mai adauga paratul auxiliar (de protectie), de facilitare a functiilor organului.SNC (creierul si maduva spinarii) este invelit de meninge care mediaza contactul cu cavitateaosoasa. Meninigele este alcatuit din duramater, piamater si arahnoida (de la exterior spre interior). Deasemenea in SNC mai exista sistemul de apeducte, canalul ependimar. Sistemul de cavitati si apeductecomunica cu spatiul de sub arahnoida si este plin cu LCR (lichid cefalorahidian).La SNP aparatul de sustinere este format de tecile nervoase:
epinerv
 perinerv
endonervIn categoria organelor auxiliare sunt incluse si aparatele receptoare asociate fibrelor nervoase.Acestea sunt alcatuite din tesut epitelial senzorial. Deci organele auxiliare sunt formate din:
tesut nervos (sistemele canaliculare)
tesut conjunctiv (tecile)
tesut epitelial (organele receptoare)
vase sangvineTeutul nervos este alcatuit din celule si matrice extracelulara aflata in cantitate mica. Celulelesunt de doua tipuri: neuroni si celule gliale. Neuronii genereaza o forma de energie numita impuls nervos si comunica unii cu altii, impulsulnervos circuland de la un neuron la altul. Dupa functie, neuronii se impart in:
senzitivi
 
motori
integratori (mediaza relatia intre neuronii senzitivi si motori)La vertebrate si om nr. de neuroni integratori este de aprox. 99% din totalul de neuroni dinorganism.Celulele gliale sunt de mai multe feluri:
in SNC se numesc nevroglii (neuroglii):
astrocite
oligodendrocite
microglii
celule ependimare
in SNP:
celulele Schwann
celulele sateliteAlcatuirea celulei nervoase Neuronul este alcatuit din corp celular (pericarion) si prelungiri (dendrite si axon). Pericarionulsi dendritele au rol de receptie a impulsului nervos de la alt neuron prin sinapse si rol de sumatie ainformatiilor primite de la alti neuroni. Neuronul are potentialul mambranar de repaus de -90 - -70 mV. Impulsul poate fi de excitatiece are ca urmare cresterea PR (potentialul membranar de repaus) = depolarizare sau poate fi deinhibitie si are ca rezultat scaderea PR = hiperpolarizare.Integrarea reprezinta sumarea acestor informatii ce vin la celula si determina un raspuns final.Zona ce raspunde la impuls este cea cu PR crescut (se atinge mai usor pragul de excitatie). ScadereaPR pana la valoarea prag determina declansarea PA care se produce in axon, in partea initiala aacestuia (zona conului axonal urmat de segmentul initial). In zona conului axonal exista canale ionicede Na cu cel mai mic prag de excitabilitate. Declansarea raspunsului este asociata si cu deschidereacanalelor de Ca.Axonul este zona declansatoare a PA. De asemenea el are o portiune terminala prin caretransmite impulsul prin intermediul sinapsei. Axonul are si o zona de conducere a impulsului nervoscare poate fi mielinizata sau nu. Mielina creste viteza de transmitere a fluxului nervos.Celulele de sustinere (nevrogliile) au rol ajutator, auxiliar (au rolul “valetului”). Ele mentinhomeostazia mediului si reprezinta complementul structural pe toata lungimea neuronului. Tipurile deneuroglii sunt: astrocite, oligodendrocite, microglii, celule ependimare. Acestea, impreuna cu celuleleSchwann au urmatoarele roluri:
mediaza raportul dintre neuron si vasele de sange (astrocitele)
elaboreaza teaca de mielina in SNC (oligodendrocitele)
macrofage (microgliile)
secreta lichid cerebrospinal (LCR secretat de celulele ependimare)
formeaza teaca de mielina in SNP (celulele Schwann)Proprietatile tesutului nervos:1.automatism endogen2.excitabilitate3.conductibilitate4.comunicare
 Automatismul endogen
Reprezinta generarea de impulsuri nervoase in interiorul sistemului nervos insusi, in absentaoricarui stimul extern. Acest fenomen apare atat in interiorul SN in totalitate cat si la nivelul fiecaruineuron. Nu se cunoaste mecanismul acestui proces care mai este prezent si la celulele muscularenetede, celulele tesutului excitoconductor nodal sau celulele adenohipofizei. Astfel, prin izolarea
 
indivizilor in intuneric, liniste, cu hrana putina, s-a observat o scadere a stimularii receptorilor dar functionarea SN este normala, singura alterare este cea legata de perceperea timpului.
 Excitabilitatea si conductibilitatea
Reprezinta capacitatea de a genera impulsuri nervoase atunci cand se aplica un stimul sirespectiv transmiterea impulsului de-a lungul celulei.Stimulul actioneaza asupra receptorului care transmite impulsul prin intermediul nn. senzitivi periferici care ajunge in SNC unde are loc integrarea si declansarea senzatiei sau se da comandamotorie care ajunge prin nn. motori periferici la organul efector. Exceptie de la aceasta regula facreflexele viscerale.
Comunicarea
Reprezinta transmiterea impulsului nervos de la un neuron la altul.Se face prin sinapse sau prin contiguitate (continuitate - jonctiuni interneuronale). Sinapselel pot fi electrice (gap) sau chimice. Transmiterea in sinapsele chimice se face prin neurotransmitatorisau neuromodulatori (moduleaza activitatea sinapsei)Comunicarea se mai poate face si la distanta, pe cale endocrina, prin neurohormoni. Unelecategorii de neuroni pot elibera substante in curentul sangvin (neurohormoni).Traseul impulsului nervos este urmatorul:
declansarea impulsului nervos se face la nivelul conului axonal si a portiunii initiale a axonului
conducera impulsului nervos se face in segmentele invelite sau nu de mielina
 partea terminala a axonului (partea ramificata - telodendronul) participa la sinapse.Exista o polarizare dinamica a neuronului: impulsul nervos circula doar de la dendrita si pericarion catre axon. Aceasta specializare se datoreaza membranei neuronale.Clasificarea neuronilor se poate face dupa mai multe criterii:1. dupa numarul de prelungiri:
neuroni unipolari: la adult nu exista, acestia existand doar la nevertebrate si in viata intrauterina. Inviata I.U. neuronii migreaza dintr-un loc in altul iar axonul este indreptat spre directia miscariisi e folosit la deplasare
neuroni bipolari - foarte rari, de natura senzitiva:
in retina
neuronii olfactivi
neuronii cu sediul in ggl. acusticovestibulari VIII
neuroni pseudounipolari - au o singura prelungire la adult dar in viata I.U. au fost neuroni bipolari.Ulterior aceste doua prelungiri se apropie una de alta si se unesc formand un trunchi comuncare se ramifica apoi in “T”. Aceasta prelungire in forma de T este axon dar culege siinformatii. Astfel sunt neuronii din ggl, spinali senzitivi, situati pe radacina posterioara a n.spinal.
neuroni multipolari - sunt foarte complicati. Exista numeroase forme de neuroni multipolari. Ei prezinta un corp stelat. De acest tip sunt:
neuronii din coarnele anterioare ale maduvei spinarii
neuronii din scoarta cerebrala care sunt:
stelati in scoarta cerebrala
fusiformi in stratul polimorf 
 piramidali in stratul piramidal
celulele Purkinje in scarta cerebeloasa, cu forma de para, dendritele fiind foarte ramificate,in forma de “corn de cerb”
celulele mitrale din bulbul olfactiv
exista si celule multipolare fara axon. Prelungirile acestor celule sunt dendrite dar care potfunctiona si ca axon. Exemple:

Activity (71)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Florina Nitescu liked this
Mitz liked this
DyaNa DyAna liked this
titi_suru liked this
Roxana Voicu liked this
Iuliana July liked this
Kta Kta Iordan liked this
Rimma Melnic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->