Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sofisti

Sofisti

Ratings: (0)|Views: 467 |Likes:

More info:

Published by: Jenny-from-the-block on Sep 24, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/04/2012

pdf

text

original

 
СОФИСТИ
-везују их за реторичке школе,живели у Сократово време;*Зенон се бави аргументацијом,побија нам мњења,ставља их на тешку пробудоказа!
1.ГОРГИЈА - ,,Похвала Хелени''
,
оправдава је:
→или је била отета,па није крива→или је то била Судбина,воља богова,не може бити крива→или је била под влашћу највећег тиранина Ероса,коме се не могуодупрети ни богови ни људи→или је била под влашћу речи,те ни тад није крива
*овим није успео да исцрпи све могућности; речи суподигнуте на ниво Судбине,Ероса,отмице,не може се од њиходбранити,толико су заводљиве; овде није у питањуХераклитов λογος,већ људске,смртничке речи,а њима сеприписује моћ равна Боговима и судбини!*Немоћ речи да се досегне истина,већ да се влада људима!*
→Онај ко располаже речима – има власт над људима!
нпр.Платон ,,Протагора''
: Кад би у 1град дошли лекар иретор,шта мислите ко би у том граду био изабран за лекара?–Ретор!
*Одакле толика моћ речима?
-Унутар демократске средине постоје јавна суђења,где постоји право натужбу,одбрану,предлагање закона...Основ свега овога су речи! Што јеговор уверљивији,већа је вероватноћа да ћемо остварити својециљеве.У таквој ситуацији се појављују профес.ретори-заступници.Софист продаје своје знање,наплаћује да нас учи.
Сократ : Чему то софисти уопште уче?!
(јер нам они не само одрадепосао,већ нас и науче како да то сāми радимо)
Протагора : ,,Врлини .'' 
он тврди да се преко добро и лепосастављених говора учи врлини; хармонизован говор уноси хармонију удушу.*Да ли леп и хармонизован говор уређује душу,или је обратно?-Хелени су били заинтересовани за реторику због успеха у политичкомживоту; онај коме добро иде састављање и држање говора – поседујеврлину,дакле вештина доноси врлину!
 
Сократ
 
ако је то заиста тако,онда није много платити софистима заврлину,врлина је тежња свих људи,међутим :1)Може ли се врлина научити?2)Шта је то леп и добар говор?
Софисти
 
леп и добар говор је онај који јескладан,хармоничан,који је у стању да уреди душу; (поСократу,говор је увек говор о нечему): онај који не зна о чемуговори,не може створити добар и леп говор. Добар и леп јесамо истинит говор. *Ретор није одржао леп и добарговор,већ је само замазао очи неком народу и преварио га;само би лекар знао колико тај говор није истинит и добар;Будући да софисти не нуде подучавање о ономе о чему ће сеговорити,већ само о начину говорења,они га дакле не учедобром говору!
Може ли се врлина научити? = Може ли у душу нешто споља?
Да ли једуша бесмртна? –Душа мора да буде Монада; не сме да будематеријална и у њу ништа споља не сме да улази нити даизлази (дељивост),зато се врлина не може научити,даклесофисти нас не могу научити врлини и они имају самоутилитарну вредност.
ако врлина не може да се научи,онда ништа не може да се учи??
Сократ : ,,Не мора да улази споља.''
Платон о сеоби душа
:
уводи мит-теорију о овоме(Питагорејци,Емпедокле): када умремо,тј.кад се деси смрт тела,душа јеод њега ослобођена,у зависности од тога какав је живот водила,иматежњу ка светлости,она хрли ка њој и у њеној близини борави (ту се уњима буди оно најбоље,тј.душа у себи сагледава истину),затим се онарађа у неком другом телу. Али,у новом телу долази дозаборава,потискује се светлост висине,она се заборавља,али је и даљету. У зависности од тога како живи та душа,почев од телесног животапа до унутрашњих нагона да нешто сазна,она почиње да се сећа истинекоју је некад сагледавала и која је још увек у њој,али то сећање је исподоне јасноће сагледавања него кад је била слободна; што се више трудида се сети – то задобија већу врлину тј.сећа се истине!→зато Сократ тврди да је знање истине врлина,за разлику од софистакоји тврде да је знање вештине = врлина!

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->