Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Druga Poslanica Svetog Apostola Pavla Solunjanima

Druga Poslanica Svetog Apostola Pavla Solunjanima

Ratings: (0)|Views: 9|Likes:
Published by brankaz

More info:

Published by: brankaz on Sep 27, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/27/2009

pdf

text

original

 
ДРУГА ПОСЛАНИЦА СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА СОЛУЊАНИМА
 
1. Благодарност Богу и хвала по Црквама за вјеру и страдање.Утјеха због поновног доласка Господа Исуса.
 (Зач. 274).1. Павле и Силван и Тимотеј Цркви Солунској у Богу Оцу нашему иГосподу Исусу Христу:2. Благодат вам и мир од Бога Оца нашега и Господа Исуса Христа.3. Дужни смо свагда благодарити Богу за вас, браћо, као што приличи,зато што веома расте вјера ваша и умножава се љубав свакога од вас, једногпрема другом.4. Тако да се ми сами хвалимо вама по Црквама Божијим, вашимтрпљењем и вјером у свима вашим гоњењима и невољама које подносите.5. То је знак праведнога суда Божијега, да се удостојите ЦарстваБожијега, за које и страдате,6. Пошто је праведно у Бога да узврати муку онима који вас муче,7. А вама страдалницима спокојство са нама када се јави с неба ГосподИсус с анђелима силе своје,8. У огњу пламеноме, који ће осудити оне који не познају Бога и непокоравају се јеванђељу Господа нашега Исуса Христа.9. Такви ће бити осуђени на вјечну погибао од лица Господњега и одславе силе његове,(Зач. 274).10. Када дође у онај Дан да се прослави у светима својима и покаже седиван у свима вјерујућима, јер повјеровасте свједочанству нашему.11. Зато се и молимо свагда за вас, да вас Бог наш учини достојнимзвања и испуни сваку благу намјеру доброте и дјело вјере у сили,12. Да се прослави име Господа нашега Исуса Христа у вама и ви уњему, по благодати Бога нашега и Господа Исуса Христа.
2. О поновном доласку Господа Христа и претходномотпадништву од вјере и о Антихристу. Држати се јеванђелскихпредања.
 (Зач. 275).1. Али вас молимо, браћо, у погледу доласка Господа нашега ИсусаХриста и нашега сабрања у Њему.2. Не дајте се лако поколебати умом, нити уплашити, ни духом, ниријечју, ни посланицом тобоже нашом као да је већ настао Дан Христов.3. Да вас нико не превари ни на који начин; јер неће доћи док најпријене дође отпадништво и не појави се човјек безакоња, син погибли,4. Који се противи и преузноси изнад свега што се зове Бог илисвстиња, тако да ће сам сјести у храм Божији као Бог, тврдећи за себе да јеБог.5. Зар не памтите да сам вам ово казивао још кад сам био код вас?6. И сад знате шта га задржава да се не јави до у своје вријеме.7. Јер тајна безакоња већ дјејствује, само док се уклони онај који садзадржава.8. И тада ће се јавити безаконик, којега ће Господ Исус убити духомуста својих и уништити појавом свога присуства;
 
9. Онога је долазак по дјејству сатанину са сваком силом и знацима ичудесима лажним,10. И са сваком пријеваром неправде међу онима који пропадају, затошто не примише љубав истине да би се спасли.11. И зато ће им Бог послати силу обмане, да вјерују лажи;12. Да буду осуђени сви који не вјероваше истини, него завољешенеправду.(Зач. 276).13. А ми смо дужни свагда захваљивати Богу за вас, браћо, љубљена одГоспода, што вас је Бог изабрао од почетка за спасење у светињи Духа ивјери истине,14. На које вас призва кроз јеванђеље наше, да задобијете славуГоспода нашега Исуса Христа.15. Тако дакле, браћо, стојте чврсто и држите предања, којима стенаучени, било нашом ријечју, било посланицом.16. А сам Господ наш Исус Христос, и Бог и Отац наш, који нас језаволио и дао утјеху вјечну и наду добру у благодати,17. Нека утјеши срца ваша и утврди вас у свакој ријечи и дјелудоброме.
3. Молити се за апостоле и за утврђење у Христу. Клонити сенеуредних и нерадника.
 1. Најзад, браћо, молите се за нас, да се ријеч Господња брзо шири ипрославља као и код вас;2. И да се избавимо од наопаких и злих људи, јер неће сви вјеру.3. Но вјеран је Господ; Он ће вас утврдити и сачувати од лукавога.4. А уздамо се у Господу за вас, да чините и да ћете чинити оно што вамзаповиједамо.5. А Господ нека управи срца ваша на љубав Божију и на трпљењеХристово.(Зач. 277).6. Заповиједамо вам пак, браћо, у име Господа нашега Исуса Христа, дасе клоните од свакога брата који живи неуредно, а не по предању којепримише од нас.7. Јер сами знате како треба да се угледате на нас, јер нисмо живјелинеуредно међу вама,8. Нити смо забадава јели хљеб у некога, но с трудом и муком, радећидан и ноћ, да не би били на терету некоме од вас;9. Не као да немамо власти, него да себе дамо вама за примјер, да би сеугледали на нас.10. Јер када смо били код вас, ово смо вам заповиједали: Ако неко нећеда ради, нека и не једе.11. Јер чујемо да неки међу вама живе неуредно, не раде ништа, а у свесе мијешају.12. Зато таквима заповиједамо и молимо их у Господу нашем ИсусуХристу да мирно радећи свој хљеб једу.13. А вама, браћо, да не досади добро чинити.14. Ако ли ко не послуша ријечи наше у овој посланици, тогаобиљежите, и не дружите се с њим, да би се посрамио;15. Али га не сматрајте као непријатеља, него уразумљујте га каобрата.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->