Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Poslanica Svetog Apostola Pavla Jevrejima

Poslanica Svetog Apostola Pavla Jevrejima

Ratings: (0)|Views: 178 |Likes:
Published by brankaz

More info:

Published by: brankaz on Sep 27, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/18/2013

pdf

text

original

 
ПОСЛАНИЦА СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА ЈЕВРЕЈИМА
 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 
1. Христос је Син Божији и виши од анђела.
 (Зач. 303).1. Бог који је из давнине много пута и разним начинима говорио оцимапреко Пророка,2. У ове посљедње дане говорио је нама преко Сина, којега поставинасљедником свега, кроз којега је и вијекове створио;3. Он који је сјај славе и обличје бића Његовога и који држи свемоћном ријечју својом, пошто сам взврши очишћење гријехова наших, сједеса десне стране Величанства на висинама,4. И толико се показа већи од анђела колико је славније Именаслиједио него они.5. Јер коме од анђела икада рече: Син мој јеси Ти, ја те данас родих? Иопет: Ја ћу њему бити Отац, а он мени Син.6. И опет, када уводи Првороднога у васељену, говори: И нека му сепоклоне сви анђели Божији.7. А за анђеле говори: Који чини анђеле своје духовима и слуге својепламеном огњеним.8. За Сина пак: Пријесто је твој, Боже, вавијек вијека; жезалправичности је жезал Царства твојега.9. Заволио си правду и омрзао безакоње; због тога те помаза, Боже, Богтвој уљем радости више него другове твоје.(Зач. 304).10. И опет: Ти, Господе, у почетку основа земљу, и небеса су дјело рукутвојих;11. Они ће проћи, а ти остајеш, и све ће остарјети као одијело,12. И савићеш их као хаљину, и измјениће се, а ти си увијек исти, игодине твоје неће минути.13. А коме од анђела икад рече: Сједи мени са десне стране докположим непријатеље твоје за подножје ногама твојим?14. Нису ли сви они духови за служење, који се шаљу да служе онимакоји ће наслиједити спасење?
2. Слушати Христа који је истинским очовјечењем и страдањемпобиједио смрт и ђавола и спасао све.
 1. Због тога морамо веома пазити на оно што чусмо, да не скренемо.(Зач. 305).2. Јер ако је ријеч казана преко анђела потврђена, и сваки преступ инепослушност доби заелужену казну,3. Како ћемо је ми избјећи ако не маримо за тако велико спасење, којеотпоче проповиједати Господ, а потврдише га међу нама они који су чули,4. Што и Бог посвједочи знацима и чудесима, разним моћним дјелима ираздавањем Духа Светога по својој вољи.5. Јер Бог не покори анђелима онај свијет који долази, о којемговоримо.6. Неко пак негдје посвједочи говорећи: Шта је човјек да га се сјећаш,или син човјечији да га походиш?
 
7. Учинио си га привремено мањим од анђела, славом и чашћу овјенчаоси га, и поставио си га над дјелима руку твојих;8. Све си покорио под ноге његове. И пошто му покори све, ништа му неостави непокорено. Али сада још не видимо да му је све покорено.9. А привремено мањим од анђела видимо Исуса, због страдања све досмрти, овјенчанога славом и чашћу, да би по благодати Божијој окусио смртза све.10. Јер је прикладно Богу, за Којега је све и кроз Којега је све, Којиприведе многе синове у славу, да Челника спасења њихова учини савршенимкроз страдање.(Зач. 306).11. Јер и Онај који освећује и они који се освећују сви су од једнога,зато се не стиди да их назива браћом, говорећи:12. Објавићу Име твоје браћи својој, усред сабора пјесмом ћу тевеличати.13. И опет: Ја ћу се уздати у Њега. И опет: Ево ја и дјеца коју ми дадеБог.14. А пошто та дјеца имају заједницу у крви и месу, и Он узенајприснијег удјела у томе, да смрћу сатре онога који има моћ смрти, то јестђавола,15. И да избави оне који из страха од смрти цијелога живота бијахукривци за своје робовање.16. Јер, заиста се не присаједини анђелима, него се присајединисјемену Авраамову.17. Стога је требало да у свему буде подобан браћи, да би био милостиви вјеран првосвештеник у служби Богу, како би очистио гријехе народа.18. Јер пошто је и сам страдао будући кушан, зато може помоћи онимакоји бивају кушани.
3. Христос Првосвештеник је већи од Мојсеја, а вјерни сузаједничари Његови.
 (Зач. 307).1. Зато, браћо света, заједничари звања небескога, познајте Посланикаи Првосвештеника вјере наше коју исповједамо, Исуса Христа.2. Који је вјеран Ономе који га је поставио, као и Мојсеј у свему домуњегову,3. Јер се овај удостоји веће славе него Мојсеј, као што већу част оддома има онај који га је саградио.4. Јер је сваки дом сазидан од некога, а онај који је све саздао јестеБог.(Зач. 308).5. Мојсеј пак бјеше вјеран у свему дому његову као слуга, засвједочанство онога што је имало да се каже,6. Док је Христос као Син над домом његовим; а његов дом смо ми, акосмјело поуздање и наду којом се хвалимо до краја непоколебиво одржимо.7. Зато, како вели Дух Свети: Данас, ако глас његов чујете,8. Немојте да буду тврдокорна срца ваша као приликом огорчења у данкушања у пустињи,9. Гдје ме искушаваше оцеви ваши, испитиваше ме, а гледали су дјеламоја четрдесет година.
 
10. Зато се разгњевих на покољење оно, и рекох: свагда лутају срцем,а сами не познаше путева мојих;11. Зато се заклех у гњеву својему да неће ући у починак мој.(Зач. 309).12. Пазите, браћо, да не буде у некоме од вас зло срце невјеровања,одступањем од Бога живога;13. Него бодрите један другога сваки дан, докле год то "данас" траје, дакоји од вас не постане тврдокоран обманом гријеха.14. Јер смо постали заједничари Христови, само ако првобитну вјеру докраја чврсто одржимо.15. Док се још говори: Данас, ако глас његов чујете, немојте да будутврдокорна срца ваша, као приликом огорчења.16. А који су то што чуше и огорчише? Зар не сви који изиђоше изЕгипта вођени Мојсејем?17. А на које се Он гњевио четрдесет година? Није ли на оне којисагријешише, чије кости остадоше у пустињи?18. Којима ли се заклео да неће ући у починак његов, ако не онима којибијаху непокорни?19. И видимо да не могоше ући због невјеровања.
4. Народу Божијем остављен је починак. Жива ријеч Божија.Христос Велики Првосвештеник.
 (Зач. 310).1. Бојимо се, дакле, да неко од вас, док још важи обећање за улазак упочинак његов, не помисли да је одоцнио.2. Јер и нама је јављена радосна вијест као и онима; али њима не би одкористи ријеч коју чуше, пошто они који је чуше не прихватише је са вјером.3. А ми који повјеровасмо улазимо у починак, као што је рекао: Зато сезаклех у гњеву својему да они неће ући у починак мој, мада дјела Божијабијаху завршена од постанка свијета.4. Јер рече негдје за седми дан овако: И почину Бог у дан седми одсвих дјела својих.5. А овдје опет: Неће ући у починак мој.6. Па пошто неки имају да уђу у њега, а они којима је најприје јављенарадосна вијест не уђоше због непокорности,7. То опет одреди један дан, "Данас", говорећи преко Давида, послијетоликога времена, као што рече: Данас, ако глас његов чујете, немојте дабуду тврдокорна срца ваша.8. Јер да је њих Исус Навин увео у починак, не би се послије тогаговорило о неком другом дану.9. Према томе, народу Божијем тек предстоји починак.10. Јер ко је ушао у одмор његов и сам је починуо од дјела својих, каои Бог од својих.11. Постарајмо се, дакле, да уђемо у тај починак, да не би ко пао поистом примјеру непокорности.12. Јер је ријеч Божија жива и дјелотворна, оштрија од свакогадвосјеклога мача, и продире све до раздиобе душе и духа, зглобова и сржи, исуди намјере и помисли срца.13. И нема твари сакривене пред њим, него је све обнажено иоткривено пред очима Онога коме ћемо одговарати.(Зач. 311).

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->