Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Poslanica Svetog Apostola Pavla Kolosanima

Poslanica Svetog Apostola Pavla Kolosanima

Ratings: (0)|Views: 20 |Likes:
Published by brankaz

More info:

Published by: brankaz on Sep 27, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/27/2009

pdf

text

original

 
ПОСЛАНИЦА СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА КОЛОШАНИМА
 
1. Захвалност Богу за вјеру, љубав и наду. Слава Христа каоТворца и Главе тијела Цркве.
 (Зач. 249).1. Павле, по вољи Божијој апостол Исуса Христа, и брат Тимотеј,2. Светој и вјерној браћи у Христу Исусу која су у Колоси: Благодат вами мир од Бога Оца нашега и Господа Исуса Христа.3. Захваљујемо свагда Богу и Оцу Господа нашега Исуса Христа кад семолимо за вас,4. Пошто смо чули за вјеру вашу у Христа Исуса и за љубав коју иматепрема свима светима,5. Због наде која вам је припремљена на небесима, о којој раније чустеу истинитој ријечи јеванђеља.6. Које је у вама као и у свему свијету, и плодоносно је и расте као и увама, од онога дана како чусте и познасте благодат Божију у истини.7. Као што и научисте од Епафраса, љубљенога нашега сарадника, који је за вас вјерни служитељ Христов,8. Који нам и јави о вашој љубави у Духу.9. Тога ради и ми, од онога дана како чусмо, не престајемо молити сеБогу за вас и искати да се испуните познањем воље његове у свакој мудростии разуму духовноме,10. Да се владате достојно Господа угађајући му у свему, и да будетеплодни у сваком добром дјелу, и да растете у познању Бога,11. Јачајући сваком снагом, по сили славе његове, за сваку постојаности дуготрпељивост с радошћу,(Зач. 250).12. Захваљујући Богу и Оцу који нас оспособи за удио у насљедствусветих у свјетлости;13. Који нас избави од власти таме и пренесе у Царство Сина љубависвоје,14. У коме имамо искупљење, опроштење гријехова;15. Који је икона Бога невидљивога, Прворођени прије сваке твари,16. Јер Њиме би саздано све, што је на небесима и што је на земљи,што је видљиво и што је невидљиво, били пријестоли или господства, илиначалства или власти: све је Њиме и за Њега саздано.17. И Он је прије свега, и све у њему постоји.(Зач. 251).18. И Он је глава тијела, Цркве, који је почетак, Прворођени из мртвих,да у свему Он буде први.19. Јер (Отац) благоизволи да се у Њему настани сва пуноћа.20. И да кроз Њега измири све са собом, учинивши мир његовом крвљуна крсту, (помиривши) кроз Њега и оно што је на земљи и оно што је нанебесима.21. И вас који сте некада били отуђени и свјесно непријатељи у злимдјелима,22. Сада вас измири смрћу његовог људског тијела да вас изведе предасе свете, непорочне и невине,
 
23. Ако само останете у вјери утемељени и постојани, и не одвајајућисе од наде Јеванђеља, које чусте, које је проповиједано свој твари поднебом, којему ја, Павле, постадох служитељ.(Зач. 252).24. Сада се радујем у својим страдањима за вас, и у своме тијелудопуњавам што недостаје Христовим патњама, за тијело његово, које јеЦрква,25. Којој ја постадох служитељ по устројству Божијем које ми је дано завас, да у потпуности објавим ријеч Божију,26. Тајну сакривену од вијекова и покољења, која се сада јави светимањеговим;27. Њима Бог хтједе показати колико је богатство славе тајне ове међунезнабошцима, која је Христос у вама, нада славе;28. Којега ми проповиједамо уразумљујући свакога човјека и учећисвакога човјека свакој мудрости, да бисмо показали свакога човјекасавршена у Христу Исусу.29. За ово се и трудим, борећи се по његовој моћи која у мени силнодјејствује.
2. Укоријењеност у тајни Христа; умирање и оживљење са Њиме.Избјегавање лажних учења.
 (Зач. 253).1. Хоћу, дакле, да знате колику борбу имам за вас и за оне у Лаодикијии у Јерапољу, и за све који не видјеше лица мојега у тијелу,2. Да се утјеше срца њихова, да се сједине у љубави и у свакомебогатству пунога разумијевања за познање тајне Бога и Оца и Христа,3. У коме су сакривена сва блага премудрости и знања.4. А ово говорим, да вас неко не превари заводљивим ријечима.5. Јер ако сам тијелом и одсутан, али сам духом са вама, радујући се ивидећи ваш ред и чврстину ваше вјере у Христа.6. Како, дакле, примисте Христа Исуса Господа, тако у Њему и живите,7. Укоријењени и назидани у Њему, и утврђени у вјери као што стенаучени, изобилујући у њој са захвалношћу.(Зач. 254).8. Пазите да вас ко не обмане философијом и празном пријеваром, попредању људском, по науци науци свијета, а не по Христу.9. Јер у Њему обитава сва пуноћа Божанства тјелесно,10. И ви сте испуњени у Њему, који је глава свакога началства ивласти;11. У Њему ви и обрезани бисте обрезањем нерукотвореним,одбацивањем тијела грјеховности обрезањем Христовим,12. Пошто се с Њим погребосте крштењем, у Њему сте и саваскрсликроз вјеру у моћ Бога који га васкрсе из мртвих.(Зач. 255).13. И вас који сте били мртви у гријесима и у необрезању тијелавашега, оживи вас са Њим, опростивши нам све гријехе;14. Избриса обвезницу која нас својим прописима оптуживаше и бјешепротив нас, и уклони је приковавши је на крст;15. Разоружавши началства и власти, жигоса их јавно, побједивши нањему.
 
16. Да вас, дакле, нико не осуђује за јело или пиће, или за какавпразник, или за младине, или за суботе,17. Што је сјенка онога што ће доћи, а тијело је Христово.18. Нико да вас не обмањује тобожњом понизношћу и служењеманђелима, упуштајући се у оно што није видјео, и узалуд надимајући сетјелесним умом својим,19. А не држећи се главе из које је све тијело помоћу зглавака и свезасастављено да расте растом Божијим.(Зач. 256).20. Ако, дакле, умријесте са Христом за стихије свијета, зашто седржите прописа као да живите у свијету?21. Не додирни, не окуси, не опипај!22. По заповијестима и наукама људским; а то све пропада употребом.23. Ово је само на изглед мудрост у самовољном служењу и понизностии мучењу тијела, а није од неког значаја за задовољење тијела.
3. Мислити и живјети са васкрслим Христом. Свлачење старогчовјека и облачење у новог. Живот хришћана у дому.
 1. Ако сте, дакле, васкрсли са Христом, тражите оно што је горе гдјеХристос сједи с десне стране Бога.2. Мислите о ономе што је горе, а не што је на земљи.3. Јер умријесте и ваш је живот сакривен са Христом у Богу.(Зач. 257).4. А када се јави Христос, живот наш, онда ћете се и ви с Њиме јавити услави.5. Умртвите, дакле, удове своје који су на земљи: блуд, нечистоту,страст, злу похоту и лакомство, што је идолопоклонство,6. Због којих долази гњев Божији на синове противљења,7. У којима и ви негда ходисте, када живљасте у њима.8. А сад одбаците и ви то све: гњев, љутину, пакост, хуљење, срамотнеријечи из уста својих.9. Не лажите један другога, јер свукосте старога човјека са дјелимањеговим,10. И обукосте се у новога, који се обнавља за познање, према ликуОнога који га је саздао,11. Гдје нема Јелина ни Јудејца, обрезања ни необрезања, варваринани Скита, роба ни слободњака, него је све и у свему Христос.(Зач. 258).12. Обуците се, дакле, као изабраници Божији, свети и љубљени, умилосрђе, доброту, смиреноумље, кротост, дуготрпељивост,13. Подносећи један другога, и опраштајући један другоме ако ко иматужбу на кога; као што Христос опрости вама, тако и ви.14. А поврх свега тога, обуците се у љубав, која је свеза савршенства.15. И мир Божији нека влада у срцима вашим, на који сте и позвани у једноме тијелу, и будите захвални.16. Ријеч Христова нека обитава у вама богато, у свакој мудрости учитеи уразумљујте себе: псалмима и славопојима и пјесмама духовним, ублагодати пјевајући Господу у срцима својим.(Зач. 259).17. И све што год чините ријечју или дјелом, све чините у име ГосподаИсуса Христа, захваљујући Богу Оцу кроз Њега.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->