Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Saborna Poslanica Svetog Apostola Jakova

Saborna Poslanica Svetog Apostola Jakova

Ratings: (0)|Views: 25|Likes:
Published by brankaz

More info:

Published by: brankaz on Sep 27, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/27/2009

pdf

text

original

 
САБОРНА ПОСЛАНИЦА СВЕТОГ АПОСТОЛА ЈАКОВА
 1 2 3 4 5 
1. Поздрав. О искушењима и гријеху. Примање и извршавањеријечи Божије.
 (Зач. 50).1. Јаков, слуга Бога и Господа Исуса Христа, поздравља дванаестплемена расијаних по свијету.2. Сваку радост имајте, браћо моја, када паднете у различна искушења,3. Знајући да кушање ваше вјере гради трпљење:4. А трпљење нека усавршује дјело, да будете савршени и потпуни безикаквог недостатка.5. Ако ли коме од вас недостаје мудрости, нека иште од Бога који свимадаје једноставно и без карања, и даће му се.6. Али нека иште с вјером, не сумњајући ништа; јер који сумња он јекао морски вал што га вјетар подиже и витла.7. Јер такав човјек нека не мисли да ће примити што од Господа.8. Двоједушан човјек непостојан је у свима путевима својим.9. А понизни брат нека се хвали висином својом;10. А богаташ својом понизношћу, јер ће проћи као цвијет травни.11. Јер огрија сунце са жегом, и осуши траву, и цвијет њезин отпаде, икрасота лица њезина пропаде; тако ће и богаташ на путевима својимаувенути.12. Блажен је човјек који претрпи искушење, јер кад буде опробанпримиће вијенац живота, који Господ обећа онима који га љубе.13. Ниједан кад је кушан да не говори: Бог ме куша; јер Бог јенепријемчив за кушање злом, и Он не искушава никога,14. Него свакога искушава сопствена жеља, која га мами и вара.15. Тада жеља затрудњевши рађа гријех. а гријех учињен рађа смрт.16. Не варајте се, драга браћо моја.17. Сваки дар добри и сваки поклон савршени одозго је, силази од Оцасвјетлости, у којега нема измјенљивости ни сјенке промјене.18. Јер нас је драговољно родио ријечју истине, да будемо као првинаод његових створења.(Зач. 51).19. Зато, драга браћо моја, нека буде сваки човјек брз чути а спорговорити и спор гњевити се;20. Јер гњев човјеков не твори правду Божију.21. Зато одбаците сваку нечистоту и остатак злобе, и с кротошћупримите усађену ријеч која може спасити душе ваше.22. Будите пак творци ријечи, а не само слушаоци, варајући сами себе.23. Јер ако ко слуша ријеч а не твори, он је сличан човјеку који гледалице тијела својега у огледалу;24. Јер се огледа, па отиде, и одмах заборави какав бјеше.25. Али ко проникне у савршени закон слободе и остане у њему, и непостане забораван слушалац него творац дјела, тај ће бити блажен у дјелањусвојему.26. Ако ко од вас мисли да је побожан. а не чауздава језика својега,него вара срце своје, његова је побожност узалуд.
 
27. Побожност чиста и непорочна пред Богом и Оцем јесте ова:посјећивати сироте и удовице у невољи њиховој, и чувати себе неопогањенаод свијета.
2. Хришћанин не гледа ко је ко и испуњава сав Закон Божији.Вјера без добрих дјела мртва је.
 (Зач. 52).1. Браћо моја, не гледајући ко је ко, имајте вјеру у нашега Господаславе Исуса Христа.2. Јер ако дође на сабрање ваше човјек са златним прстеном и усвијетлој хаљини, а дође и сиромах у биједној хаљини,3. И погледате на онога у свијетлој хаљини, и речете му: Ти сједи овдјелијепо, а сиромаху: Ти стани ондје, или сједи овдје ниже подножја мојега;4. Зар тиме не учинисте разлику у себи и постадосте судије са злимпомислима?5. Чујте, драга браћо моја, не изабра ли Бог сиромахе овога свијета дабуду богати вјером, и насљедници Царства које обећа онима који Њега љубе?6. А ви понизисте сиромаха. Нису ли богаташи ти који вас угњетавају изар вас они не вуку на судове?7. Не хуле ли они на добро Име којим сте названи?8. Но, ако ви закон царски извршујете по Писму: Љуби ближњегасвојега као самог себе, добро чините;9. Ако ли гледате ко је ко, гријех чините, и закон вас кара каопреступнике.10. Јер који сав закон одржи а сагријеши у једноме, крив је за све.11. Јер Онај који је рекао: Не чини прељубе! рекао је и: Не убиј! Ако,дакле, не учиниш прељубу а убијеш, постао си преступник закона.12. Тако говорите и тако творите као они који ће законом слободе битисуђени;13. Јер ће ономе бити суд без милости који не чини милости; а милостслави побједу над судом.(Зач. 53).14. Каква је корист, браћо моја, ако ко рече да има вјеру а дјела нема?Зар га може вјера спасти?15. Ако ли брат или сестра голи буду, и оскудијевају у свакодневнојхрани,16. И рече им који од вас: Идите с миром, гријте се, и наситите се, а недате им што је потребно за тијело, каква је корист?17. Тако и вјера, ако нема дјела, мртва је сама по себи.18. Но неко ће рећи: Ти имаш вјеру, а ја имам дјела. Покажи ми вјерутвоју без дјела твојих, а ја ћу теби показати вјеру моју из дјела мојих.19. Ти вјерујеш да је један Бог; добро чиниш; и ђаволи вјерују, и дрхте.20. Али хоћеш ли да знаш, о човјече сујетни, да је вјера без дјеламртва?21. Авраам, отац наш, не оправда ли се дјелима кад принесе Исака синасвојега на жртвеник?22. Видиш ли како је вјера садјејствовала дјелима његовим, и кроздјела усавршила се вјера?23. И испуни се Писмо које говори: Авраам повјерова Богу, и прими мусе у правду, и пријатељ Божији назва се.24. Видите ли, дакле, да се дјелима оправдава човјек, а не само вјером?
 
25. А слично и Рава блудница не оправда ли се дјелима када примиуходе, и изведе их другим путем?26. Јер као што је тијело без духа мртво, тако је и вјера без дјеламртва.
3. Обуздавање језика. Права и лажна мудрост.
 (Зач. 54).1. Браћо моја, не будите многи учитељи, знајући да ћемо већма битиосуђени,2. Јер сви много гријешимо. Ако неко у ријечи не гријеши, тај јесавршен човјек, моћан је зауздати и све тијело.3. Гле, коњима стављамо узде у уста да нам се покоравају, и све тијелоњихово окрећемо.4. Ето и лађе, иако су велике и силни их вјетрови гоне, окрећу се малимкормилом онамо куда хоће онај који управља.5. Тако је и језик мали уд, а хвали се да је велики. Гле, малена ватра,како велике ствари запали!6. И језик је ватра, свијет неправде. Тако се и језик налази међу нашимудима, прљајући све тијело, и палећи ток живота нашега, и запаљујући се одпакла.7. Јер сваки род звјериња и птица, и гмизаваца и риба, припитомљавасе и припитомио се роду човјечијему,8. А језик нико од људи не може укротити; то немирно зло, пуно отровасмртоноснога.9. Њиме благосиљамо Бога и Оца, и њиме проклињемо људе створенепо подобију Божију.10. Из истих уста излази благослов и клетва. Не ваља, браћо моја, даово тако бива.(Зач. 55).11. Зар може из истог извора тећи слатко и горко?12. Може ли, браћо моја, смоква маслине рађати или винова лозасмокве? Тако ниједан извор не даје слану и слатку воду.13. Ко је међу вама мудар и разуман? Нека покаже од доброг понашањадјела своја у мудрој кротости.14. Ако ли имате горку завист и свадљивост у срцима својим, нехвалите се и не лажите против истине.15. Ово није она мудрост што силази одозго него земаљска, чулна,демонска.16. Јер гдје је завист и свађа, ондје је неслога и свака зла ствар.17. А мудрост која је одозго, прво је чиста, потом мирна, кротка,послушна, пуна милости и добрих плодова, непристрасна, и нелицемјерна.18. А плод правде у миру сије се онима који мир граде.
4. Поријекло борби и свађа због жеља. Понизност пред Богом.Неосуђивање браће. Гријех самопоуздања.
 1. Откуда ратови и борбе међу вама? Не отуда ли, од сладострашћаваших, која се боре у вашим удима?2. Желите и немате; убијате и завидите, и не можете да добијете;борите се и војујете, и немате, јер не иштете.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->