Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sveto Jevandjelje Od Mateja

Sveto Jevandjelje Od Mateja

Ratings: (0)|Views: 55|Likes:
Published by brankaz

More info:

Published by: brankaz on Sep 27, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/26/2011

pdf

text

original

 
СВЕТО ЈЕВАНЂЕЉЕ ОД МАТЕЈА
 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27  28 
1. Родослов Исуса Христа и његово рођење.
 (Зач. 1).1. Родослов Исуса Христа, сина Давидова, Авраамова сина.2. Авраам роди Исака. А Исак роди Јакова. А Јаков роди Јуду и браћуњегову.3. А Јуда роди Фареса и Зару с Тамаром. А Фарес роди Есрома. А Есромроди Арама.4. А Арам роди Аминадава. А Аминадав роди Наасона. А Наасон родиСалмона.5. А Салмон роди Вооза с Рахавом. А Вооз роди Овида с Рутом. А Овидроди Јесеја.6. А Јесеј роди Давида цара. А Давид цар роди Соломона са Уријиницом.7. А Соломон роди Ровоама. А Ровоам роди Авију. А Авија роди Асу.8. А Аса роди Јосафата. А Јосафат роди Јорама. А Јорам роди Озију.9. А Озија роди Јоатама. А Јоатам роди Ахаза. А Ахаз роди Језекију.10. А Језекија роди Манасију. А Манасија роди Амона. А Амон родиЈосију.11. А Јосија роди Јехонију и браћу његову, у сеоби вавилонској.12. А по сеоби вавилонској, Јехонија роди Салатила. А Салатил родиЗоровавеља.13. А Зоровавељ роди Авиуда. А Авиуд роди Елиакима. А Елиаким родиАзора.14. А Азор роди Садока. А Садок роди Ахима. А Ахим роди Елиуда.15. А Елиуд роди Елеазара. А Елеазар роди Матана. А Матан родиЈакова.16. А Јаков роди Јосифа, мужа Марије, од које се роди Исус званиХристос.17. Свега, дакле, кољена од Авраама до Давида, кољена четрнаест, а одДавида до сеобе вавилонске кољена четрнаест, и од сеобе вавилонске доХриста, кољена четрнаест.(Зач. 2).18. А рођење Исуса Христа овако би: Кад је мати његова Марија билаобручена Јосифу, а прије него што се бјеху састали, нађе се да је затруднилаод Духа Светога.19. А Јосиф муж њезин, будући праведан и не хотећи је јавноизобличити, намисли је тајно отпустити.20. Но кад он тако помисли, гле, јави му се у сну анђео Господњиговорећи: Јосифе, сине Давидов, не бој се узети Марију жену своју; јер оношто се у њој зачело од Духа јe Светога.21. Па ће родити сина, и надјени му име Исус: јер ће он спасти народсвој од гријеха њихових.22. А све се ово догодило да се испуни што је Господ казао прекопророка који говори:23. Ето, дјевојка ће зачети, и родиће сина, и надјенуће му име Емануил,што ће рећи: С нама Бог.
 
24. Уставши Јосиф од сна, учини како му заповједи анђео Господњи иузе жену своју.25. И не знадијаше за њу док не роди сина својега првенца, и надјенуму име Исус.
2. Долазак мудраца са Истока. Бјекство Исусово у Египат. Иродубија витлејемску дјецу. Исусов повратак из Египта у Назарет.
 (Зач. 3).1. А када се Исус роди у Витлејему јудејскоме у дане Ирода цара, гле,дођоше мудраци од Истока у Јерусалим и рекоше:2. Гдје је цар јудејски који се роди? Јер видјесмо његову звијезду наИстоку и дођосмо да му се поклонимо.3. Када то чу цар Ирод, уплаши се, и сав Јерусалим са њим.4. И сабравши све првосвештенике и књижевнике народне, питаше ихгдје ће се Христос родити.5. А они рекоше: У Витлејему јудејскоме; јер је тако пророк написао:6. И ти Витлејеме, земљо Јудина, ни по чем ниси најмањи међукнежевима Јудиним; јер ће из тебе изићи Вођа који ће напасати народ мојИзраиља.7. Онда Ирод, тајно дозвавши мудраце, сазнаде од њих када сепојавила звијезда.8. И пославши их у Витлејем, рече: Идите и распитајте се добро задијете, па када га нађете, јавите ми, да и ја дођем да му се поклоним,9. А они, саслушавши цара, пођоше, и гле, звијезда, коју су видјели наИстоку, иђаше пред њима док не дође и стаде одозго гдје бјеше дијете.10. А кад видјеше звијезду, обрадоваше се веома великом радости.11. И ушавши у кућу, видјеше дијете са Маријом матером његовом, ипадоше и поклонише му се, па отворивши ризнице своје принесоше му даре:злато, тамјан и смирну.12. И примивши у сну заповјест да се не враћају Ироду, другим путемотидоше у земљу своју.(Зач. 4).13. А кад они отидоше, а то анђео Господњи јави се Јосифу у сну ирече: Устани, узми дијете и матер његову, па бјежи у Египат, и буди ондједок ти не кажем: јер ће Ирод тражити дијете да га погуби.14. И он уставши, узе дијете и матер његову ноћу и отиде у Египат.15. И би тамо до смрти Иродове - да се испуни што је Господ рекаопреко пророка који говори: Из Египта дозвах сина својега.16. Тада Ирод, видјев да су га мудраци преварили, разгњеви се веома ипосла те погуби сву дјецу по Витлејему и по свој околини његовој од двијегодине и ниже, по времену које је тачно дознао од мудраца.17. Тада се испуни што је рекао пророк Јеремија говорећи:18. Глас у Рами чу се, плач и ридање и нарицање много, Рахиљаоплакује дјецу своју, и неће да се утјеши, јер их нема.19. А по смрти Иродовој, гле, анђео Господњи јави се у сну Јосифу уЕгипту.20. И рече: Устани, узми дијете и матер његову и иди у земљуИзраиљеву; јер су помрли они који су тражили душу дјетета.21. А он уставши, узе дијете и матер његову, и дође у земљуИзраиљеву.
 
22. Али чувши да Архелај царује у Јудеји умјесто Ирода, оца својега,побоја се онамо ићи, него, примивши у сну заповијест, отиде у крајевегалилејске.23. И дошавши настани се у граду званом Назарет, да се испуни што сурекли пророци да ће се Назарећанин назвати.
3. Проповијед Јована Крститеља. Крштење Христово.
 (Зач. 5).1. У оне пак дане дође Јован Крститељ и проповиједаше у пустињиЈудејској.2. И говораше: Покајте се, јер се приближило Царство небеско.3. Јер то је онај за кога је рекао пророк Исаија говорећи: Гласвапијућег у пустињи: припремите пут Господњи, поравните стазе његове.4. А сам Јован имаше хаљину од камиље длаке и појас кожни окобедара својих, а храна му бијаше биље и дивљи мед.5. Тада излажаше к њему Јерусалим и сва Јудеја, и сва околина јорданска.6. И он их крштаваше у Јордану, и исповиједаху гријехе своје.7. А кад видје многе фарисеје и садукеје гдје долазе да их крсти, речеим: Породи аспидини, ко вам каза да бјежите од гњева који иде?8. Родите, дакле, род достојан покајања.9. И не мислите и не говорите у себи: Имамо оца Авраама; јер вамкажем да може Бог и од камења овога подигнуги дјецу Аврааму.10. А већ и сјекира код коријена дрвећу стоји; свако, дакле, дрво којене рађа добра рода, сијече се и у огањ баца.11. Ја вас крштавам водом за покајање; а онај што долази за мном јачи је од мене: ја нисам достојан њему обуће понијети; он ће вас крстити ДухомСветим и огњем.12. Њему је лопата у руци па ће отријебити гумно своје, и скупићепшеницу своју у житницу, а пљеву ће сажећи огњем неугасивим.(Зач. 6).13. Тада дође Исус из Галилеје на Јордан Јовану да га овај крсти.14. А Јован му брањаше говорећи: Ти треба мене да крстиш, а ти лидолазиш мени?15. А Исус одговори и рече му: Остави сада, јер тако нам требаиспунити сваку правду. Тада га остави.16. И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише му сенебеса, и видје Духа Божијега гдје силази као голуб и долази на њега.17. И гле, глас са небеса који говори: Ово је Син мој љубљени који јепо мојој вољи.
4. Кушање Христа у пустињи. Почетак Христове проповиједи уГалилеји. Позив првих апостола. Прва чудеса.
 (Зач. 7).1. Тада Исуса одведе Дух у пустињу да га ђаво куша.2. И постивши дана четрдесет и ноћи четрдесет, напосљетку огладње.3. И приступи к њему кушач и рече: Ако си Син Божији, реци да камењеово постану хљебови.4. А он одговори и рече: Писано је: Не живи човјек о самом хљебу, но освакој ријечи која излази из уста Божијих.

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
zelnid4 liked this
zelnid4 liked this
zelnid4 liked this
zelnid4 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->