Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
521Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Modurile nepersonale ale verbului

Modurile nepersonale ale verbului

Ratings:

4.74

(1)
|Views: 66,728|Likes:
Published by c_deea80

More info:

Published by: c_deea80 on Feb 04, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2015

pdf

text

original

 
 
INFINITIV
 -aratã numele actiunii;-se recunoaşte dupa prepoziţia "a";-forma de infinitiv ne da conjugarea verbului;-este singurul mod nepersonal care are timp:-prezent:A cânta-perfect:A fi cântat-ajuta la formarea unor moduri si timpuri:a.)viitor simplu:Voi cânta.b.)conditional optativ prezent:Aş fi cântat.c.)forma negativã de imperativ:Nu cânta(tu)!-are urmatoarele funcţii sintactice:a)subiect:A trãi inseamna a munci.A citi este pasiunea mea.E uşor a scrie versuri.b)nume predicativ:Dorinţa noastrã este de a câştiga.A fugi de muncã inseamna a dezerta de ladatorie.c)atribut:Visul de a reuşi este indrazneţ.Pasiunea de a picta nu o avem toţi.d)complement direct:Nu poate vorbi.Începu a striga.e)complement indirect:M-am sãturat aştepta.M-am plictisit a repeta.f)complement circumstanţial:Nu a salutat inainte de a pleca.A plecat fãrã a repeta.Invãţãm spre a ne îmbogãţicunoştinţele.
!
Infinitivul lung prin articulare cu articol hotãrât devine substantiv.I-a slãbit vederea.Plimbarea in aer liber este recomandatã.
 
GERUNZIU
-aratã o acţiune in plinã desfaşurare;-se recunoaşte dupã terminaţiile:-ÂND;-IND;-unele gerunzii se ortografiazã cu 2 "i"ex:fiind,ştiind.-se scrie cu cratimã când se rosteşte împreunã cu un pronumeformã neaccentuatã. ex:vãzând-o,crezându-l,ascultându-i.-NU are funcţie de predicat ci alte funcţii sintactice:a)subiect:Se aude bãtând.Se aude strigând.b)atribut verbal:Copii ţipând se aud afara.Trec soldaţi cântând.c)complement direct:Aud fluierând.Vãd luminând.d)complement indirect:S-a mulţumit ascultând.M-am sãturat repetând.e)complement circumstantial:Dunãrea curge şuşotind.Intrând s-a aşezat tãcut.Mergând l-am întâlnit.Îmbolnãvindu-se,nu a venit lascoalã.
!
Un gerunziu îşi pierde valoarea verbalã în anumitecircumstanţe,devenind substantiv prin articulare sau adjectivare prinacord cu substantivul.Suferindul intinse o mânã tremurândã.Femeia era suferindã.
 
 
PARTICIPIU
 -aratã o acţiune suferitã de cineva;-este forma adjectivalã averbului:spus,spusã,spuşi,spuse;privit,privitã,priviţi,privite.Am citit toatã cartea.-valoare verbalãOameni citiţi converseazã uşor.-valoare adjectivalãVorbeşte deschis cu toatã clasa.-valoare adverbialã-un participiu are urmãtoarele valori:a)verbalã-ajutã la formarea unnor timpuri:-perfect compus-A citit-viitor anterior-Voi fi citit-conjunctiv perfect-Sã fi citit-condiţional-optativ perfect-Aş fi citit-infinitiv perfect-A fi citit-diatezã pasivã-Este ascultatb)adjectivalã-când se acorda in gen,numãr si caz cusubstantivul determinat.-are urmãtoarele functii sintactice:atribut adjectival:Cuvintele spuse m-auimpresionat.nume predicativ:Câmpia este înverzitã.c)adverbialã-când determinã un verb.Vorbeşte rãguşit.
!
Un participiu articulat devine substantiv.Bãtutul covoarelor este interzis în orele de linişte.-valoarea stilisticã a participiului este EPITETUL.

Activity (521)

You've already reviewed this. Edit your review.
Andreea Ganciu reviewed this
khhhbugugugugu
bbbibjni

CosminCsm added this note
ii bun saitu
1 hundred thousand reads
BeteaAndreea liked this
CosminCsm liked this
Alex Christian Sighireanu added this note
si eu tot maine dau teza si astai site f bun MS
Eo Bogdy added this note
Maine dau teza la romana :* Ms mult
Radu Elenaaura added this note
ms mult
Samuel Pacea added this note
fore bun forte bun
Eo Bogdy liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->