Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
517Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Modurile nepersonale ale verbului

Modurile nepersonale ale verbului

Ratings:

4.73

(22)
|Views: 56,007 |Likes:
Published by c_deea80

More info:

Published by: c_deea80 on Feb 04, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2014

pdf

text

original

 
 
INFINITIV
 -aratã numele actiunii;-se recunoaşte dupa prepoziţia "a";-forma de infinitiv ne da conjugarea verbului;-este singurul mod nepersonal care are timp:-prezent:A cânta-perfect:A fi cântat-ajuta la formarea unor moduri si timpuri:a.)viitor simplu:Voi cânta.b.)conditional optativ prezent:Aş fi cântat.c.)forma negativã de imperativ:Nu cânta(tu)!-are urmatoarele funcţii sintactice:a)subiect:A trãi inseamna a munci.A citi este pasiunea mea.E uşor a scrie versuri.b)nume predicativ:Dorinţa noastrã este de a câştiga.A fugi de muncã inseamna a dezerta de ladatorie.c)atribut:Visul de a reuşi este indrazneţ.Pasiunea de a picta nu o avem toţi.d)complement direct:Nu poate vorbi.Începu a striga.e)complement indirect:M-am sãturat aştepta.M-am plictisit a repeta.f)complement circumstanţial:Nu a salutat inainte de a pleca.A plecat fãrã a repeta.Invãţãm spre a ne îmbogãţicunoştinţele.
!
Infinitivul lung prin articulare cu articol hotãrât devine substantiv.I-a slãbit vederea.Plimbarea in aer liber este recomandatã.
 
GERUNZIU
-aratã o acţiune in plinã desfaşurare;-se recunoaşte dupã terminaţiile:-ÂND;-IND;-unele gerunzii se ortografiazã cu 2 "i"ex:fiind,ştiind.-se scrie cu cratimã când se rosteşte împreunã cu un pronumeformã neaccentuatã. ex:vãzând-o,crezându-l,ascultându-i.-NU are funcţie de predicat ci alte funcţii sintactice:a)subiect:Se aude bãtând.Se aude strigând.b)atribut verbal:Copii ţipând se aud afara.Trec soldaţi cântând.c)complement direct:Aud fluierând.Vãd luminând.d)complement indirect:S-a mulţumit ascultând.M-am sãturat repetând.e)complement circumstantial:Dunãrea curge şuşotind.Intrând s-a aşezat tãcut.Mergând l-am întâlnit.Îmbolnãvindu-se,nu a venit lascoalã.
!
Un gerunziu îşi pierde valoarea verbalã în anumitecircumstanţe,devenind substantiv prin articulare sau adjectivare prinacord cu substantivul.Suferindul intinse o mânã tremurândã.Femeia era suferindã.
 
 
PARTICIPIU
 -aratã o acţiune suferitã de cineva;-este forma adjectivalã averbului:spus,spusã,spuşi,spuse;privit,privitã,priviţi,privite.Am citit toatã cartea.-valoare verbalãOameni citiţi converseazã uşor.-valoare adjectivalãVorbeşte deschis cu toatã clasa.-valoare adverbialã-un participiu are urmãtoarele valori:a)verbalã-ajutã la formarea unnor timpuri:-perfect compus-A citit-viitor anterior-Voi fi citit-conjunctiv perfect-Sã fi citit-condiţional-optativ perfect-Aş fi citit-infinitiv perfect-A fi citit-diatezã pasivã-Este ascultatb)adjectivalã-când se acorda in gen,numãr si caz cusubstantivul determinat.-are urmãtoarele functii sintactice:atribut adjectival:Cuvintele spuse m-auimpresionat.nume predicativ:Câmpia este înverzitã.c)adverbialã-când determinã un verb.Vorbeşte rãguşit.
!
Un participiu articulat devine substantiv.Bãtutul covoarelor este interzis în orele de linişte.-valoarea stilisticã a participiului este EPITETUL.

Activity (517)

You've already reviewed this. Edit your review.
si eu tot maine dau teza si astai site f bun MS
Eo Bogdy added this note
Maine dau teza la romana :* Ms mult
Eo Bogdy liked this
Radu Elenaaura added this note
ms mult
Adrian Dan Pop liked this
Samuel Pacea added this note
fore bun forte bun
Ioana Gherghelas added this note
pentru clasa a 5 a nu aveti?!!?!?!!
nelusabie liked this
Betty Pap added this note
mi-a fost foarte folos:D

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->