Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
50Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
www referat ro-verbul doc87480

www referat ro-verbul doc87480

Ratings:

4.45

(1)
|Views: 3,975|Likes:
Published by c_deea80

More info:

Categories:Types, Recipes/Menus
Published by: c_deea80 on Feb 04, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/08/2014

pdf

text

original

 
Verbul este partea de vorbire care exprimă :Existenţa- a fi, a existaE loc la soare pentru toţi.Starea- a sta, a şedeaStă ca oul în cui. Necesitatea- a trebui, a necesitaTrebuie să-ndoi copacul cât e tânăr.Posibilitatea- a putea Nimeni nu poate şti cât de adâncă e boarta şarpelui.Posesia- a avea, a posedaAre cap şi n-are minte.
Dorinţa- a vrea, a doriDe vrei să manânci pâine, nu-ti bate joc de tărâţe.
Clasificarea verbelor
1.
Verbele predicative
- au înţeles de sine stătător şi pot forma singure un predicat verbal când se află la un mod personal. Majoritatea verbelor dinlimba ramână
 sunt predicative
.●Mincinosul când spune adevărul se îmbolanveşte.●Du-te unde a dus surdul roata.Verbele predicative îşi păstrează această însuşire indifferent de modul la carese află.2.
Verbele nepredicative
- nu au înţeles de sine stătător şi nu pot formasingure un predicat verbal, ci împreună cu alte cuvinte. Sunt nepredicativeverbele
copulative
şi verbele
auxiliare
.a.
Verbele copulative
-formeaza predicat nominal împreună cu o altă partede vorbire cu funcţie de nume predicativ.
 
Din categoria verbelor copulative fac parte: a fi, a deveni, a ieşi, arămâne, a ajunge,a se face, a părea, a însemna, a se naşte, a se chema, a se numi.●E deştept ca oaia cu jug.
 
Verbul copulativ face legătura între numele predicative şi subiect.●Moartea lupului e sănătatea oilor. b
. Verbele auxiliare-
ajută la formarea modurilor si timpurilor compuse, dar şi a diatezei pasive. Sunt auxiliare verbele :-a avea, a fi, a vrea.Verbul auxiliar a avea intră în structura următoarelor forme verbale:● Modul indicativ , timpurile perfect compus şi viitor popular:
-
Am plătit datoria şi tot dator am rămas
-
Ai să greşeşti drumul.●Modul condotional-optativ, timpurile prezent şi perfect;-Ar prind peşte dar n-are undită.-Aş fi ales altă soluţie.Verbul a fi se foloseşte la formarea următoarelor timpuri:●viitor anterior(indicativ)●perfect(conjuctiv)●perfect(condiţional-optativ)●perfect(infinitiv)Toate timpurile şi modurile diatezei pasive:-prezent;-imperfect;-perfect simplu;-perfect compus;-mai mult ca perfect;-viitor.
Verbele personale
 Sunt verbele care pot avea subiect. Majoritatea verbelor sunt personale a da,a pleca, a deveni etc.● În sânge
 
se preface datina.● Copiii şi nebunii spun adevărul.● Cară apă-n Dunăre. 
 
 
Verbele unipersonale-
au forme doar pentru persoana a III-a şiexprimă acţiuni atribute unor fenomene ale naturii, păsări, animale, planete:a miorlăi, a necheza, a răsări:● Soarele a apus de mult.● Câinele latră cu furie.
Verbele impersonale-
autorul acţiunii nu poate fi identificat, actiunea nueste făcută de o persoană, au formă numai pentru persoana a III-a singular:a trebui, a se cuveni, a se înnopta, a tuna, a fulgera.● Vara se înnoptează târziu.● Plouă de trei zile.De cele mai multe ori după verbele impersonale urmeaă, în structurafrazelor, o subiectivă:● Deseori se întâmplă / sa-i vezi în parc/.● Părea / ca-n somn un înger ar trece prin infern/.
Expresii verbale impersonale-
sunt formate din verbul
a fi
şi un altadverb sau o locuţiune adverbială de mod cu rol de nume predicativ încadrul construcţiei: e greu, e normal, este posibil etc.
Locuţiuni verbale-
grupuri de cuvinte care au inteles unitar care auvaloarea unui verb: a sta in cumpana, a baga in sperieti, a trage nadejde, alua partea, etc.Intr-o locutiune verbală este obligatorie prezenta unui verb. Acesta arerorul gramatical de a indica persoana, modul, timpul, numărul construcţiei.● Adu-ţi aminte că eşti om!
Verbele tranzitive-
cele care pt avea complement direct: a auzi, a găsi, acânta, a prelungi etc.Dacă într-o propoziţia nu apare un complement direct se poate verificacaracterul tranzitiv al verbului prin adăugarea unui atsfel de complement.● Pentru un cui pierzi o potcoavă.Unele verbe sunt
dublu tranzitive
adică au două complemente directe.

Activity (50)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Alina Rotaru added this note
super sit-ul
Donie Ana-Maria liked this
Mihaela Catana liked this
Andreea Calofir liked this
Andrei Radu liked this
Cristina Ciobănică liked this
Teo Boca liked this
Turcu Dan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->