Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
40Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Syariah Dalam Kehidupan Manusia

Syariah Dalam Kehidupan Manusia

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 5,902|Likes:
Published by syana_licious6560

More info:

Published by: syana_licious6560 on Sep 29, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/17/2013

pdf

text

original

 
SYARIAH DALAM KEHIDUPAN MANUSIA
Ciri-ciri khusus Syariah Islam :
Berorentasikan wahyu
Mempunyai ganjaran duniawi dan ukhrawi
Bersifat universal
Syumul dan lengkap
Sepadu dan seimbang
Tetap dan anjal
BERORENTASIKAN WAHYU
Wahyu ini diturunkan kepada Nabi Muhammmad s.a.w dengan dua pendekatan :
a.
Wahyu dalam lafaz dan makna iaitu al-Quranb.Wahyu dalam bentuk makna sahaja iaitu al-SunnahSyariat Islam lebih istimewa berbanding undang-undang ciptaan manusia daribeberapa sudut :a.Segala prinsip dan hukum hakam terpelihara daripada kelemahan,kesilapan dan kekurangan.b.Ia bersifat adil dan berpegang kepada prinsip persamaan sesamamanusia di hadapan hukum allah s.w.t.Segala hukum hakamnya mempunyai roh keagamaannya yang bersifatmuqaddas (suci) melahirkan rasa taqwa, patuh dan hormat pada diri orang-orangyang dikenakan peraturan itu sendiri.Berbeza dengan undang-undang manusia yang tiada roh agama, ia hanya akanpatuhi kerana takutkan hukuman atau denda bukannya dosa.
 
MEMPUNYAI GANJARAN BERSIFAT DUNIAWI DAN UKHRAWI
Syariah Islam memperuntukkan ganjaran serta balasan yang bersifat duniawidan ukhrawi kepada manusia.Ganjaran ukhrawi adalah lebih utama daripada duniawi kerana akhirat adalahtempat kehidupan yang kekal selamanya kepada manusia.Segala kesalahan manusia dalam kehidupan ini tidak akan terlepas begitusahaja walaupun telah dikenakan hukuman dunia sekiranya tidak bertaubatkepada allah s.w.t.
BERSIFAT UNIVERSAL
Syariah Islam bersifa universal dimana ia meliputi semua tempat dan masa.Beberapa factor yang menyokong sifat universal iaitu :
a.
Menjamin kemaslahatan manusia dulu, kini dan akan dating.b.Syariat memberikan kelonggaran (rukhsah) dalam perlaksanaan hukumapabila ada kesukaran/darurat.c.Dari segi kategori ayat-ayat hukum, nas-nas al-Quran terbahagi kepadabeberapa jenis. Ada yang bersifat terperinci (tafsili) dan ada juga yangdidatangkan dalam bentuk menyeluruh (kuli).
d.
Sumber syariah Islam dibahagikan kepada Sumber Asasidan Sumber Ijtihadi. Sumber Asasi adalah al-Quran dan al-Sunnah, manakala sumber Ijtihadi ialah Ijma’, Qiyas dan lain-lain yang dipersetujui oleh ulama.
 
SYUMUL DAN LENGKAP
Syariat Islam merangkumi segenap aspek hidup manusia. Ianya memenuhisegala keperluan manusia sama ada dalam bentuk dharuriyat, hajiyat dantahsiniyat.
SEPADU DAN SEIMBANG
Seluruh ajaran Islam dan sistem-sistemnya ditegakkan di atas dasar sepadu.Oleh itu, syariat Islam perlu diamalkan secara menyeluruh oleh manusia.Apabila manusia hanya mengambil sebahagian yang tertentu sahaja maka akancacat keislaman mereka serta akan pincang kehidupan mereka.Seimbang bermaksud sama berat atau tidak berat sebelah. Bahkan Islam telahmenggabungkan antara kedua-duanya, iaitu individu yang cintakan keharmoniandengan undang-undang yang menjamin hak setiap orng agar tidak dizalimi.
TETAP DAN ANJAL
Segala prinsip dan dasar syariat Islam telah ditentukan oleh Allah s.w.t adalahbersifat tetap dan tidak boleh berubah.Anjal atau fleksibel pula dilihat dari sudut perlaksanaan kepada ketentuan syariattersebut berasaskan kepada justifikasiyang juga ditentukan olehsyariat sepertilupa, kesakitan yang melarat, kejahilan, terpaksa dan kemudaratan.

Activity (40)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
sukur81 liked this
Norshuhana Aminuddin liked this
Siti Nabilah Jaman added this note
gives me more informations and knowledges about the foundation of Islam.
Siti Nadiah liked this
Hasz Mumtaz liked this
Siti Nadiah liked this
Fatin Nur'ain liked this
Siti Nadiah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->