Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
34Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Isu ICT Dan Pelam Induk Pembangunan Pendidikan PIPP

Isu ICT Dan Pelam Induk Pembangunan Pendidikan PIPP

Ratings:
(0)
|Views: 2,345|Likes:
Published by hiadayani

More info:

Published by: hiadayani on Sep 29, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/25/2012

pdf

text

original

 
1
Isu-isu ICT dan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan PIPPPengenalan
Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) 2006-2010 telah disempurnnakanpelancarannya oleh Y.A.B Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 16 Januari 2007.Malaysia kini sedang memasuki fasa 15 tahun yang kedua kea rah mencapai Wawasan2020 iaitu hasrat menjadi sebuah Negara maju mengikut acuan sendiri. Selaras denganitu, salah satu agenda penting kerajaan adalah untuk menbangunkan satu systempendidikan bertaraf dunia. Oleh itu Kementerian Pelajarn mempunyai tanggungjawabyang amat besar dalam membangunkan modal insan yang bersifat menyeluruh, progresif,bermoral dan beretika tinggi selain daripada melahirkan modal insan berpengetahuan danberkemahiran.KPM telah merangka Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) KPM 2006-2010 yang akan menjadi garis panduan pembangunan pendidikan negara secaramenyeluruh sepanjang tempoh 5 tahun dalam RMKe-9. PIPP merupakan satu dokumenperancangan pembangunan pendidikan yang bersepadu, komprehensif dan menyeluruhtidak tertumpu pada satu jenis sekolah, lokasi dan kaum. Misi Nasional memberipenekanan tinggi ke atas pembangunan modal insan ‘Minda Kelas Pertama, sebagaipendekatan utama bagi melonjak ke status Negara maju.Enam teras strategik telah dikenal pasti untuk memperkukuh sistem pendidikanNegara iaitu :
 
2
TERAS STRATEGIK PIPP
 
Teras 1
Membina Negara Bangsa
Teras 2
Membangunkan Modal Insan
Teras 3
Memperkasakan SekolahKebangsaan
Teras 4
Merapatkan Jurang Pendidikan
Teras 5
Memartabatkan Profesion Keguruan
Teras 6
Melonjakkan KecemerlanganInstitusiPendidikanJadual 1 : Teras strategik PIPPDalam RMKe-9, Kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM23.198 bilion dibawah peruntukan pembangunan kepada KPM untuk memastikan segala perancanganpembangunan pendidikan yang dirangka dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan.Peruntukan ini adalah untuk membiayai 17,179 projek.Pada abad ke-21 negara menghadapi cabaran baru kesan daripada globalisasi,liberasi, pengantarabangsaan dan perkembangan Teknologi Maklumat dan Komunikasi(ICT). Oleh itu Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) menyediakan programpembangunan pendidikan yang dapat melahirkan warganegara yang berilmupengetahuan, celik ICT, berkemahiran dan berakhlak mulia.Perkembangan media eletronik di negara-negara maju adalah didorong olehkepentingan teknologi maklumat dan ilmu pengetahuan. Kesan daripada perkembanganini, komputer peribadi tidak lagi dianggap sebagai barangan mewah atau ‘simbolkemewahan’ malah ianya merupakan salah satu alat yang menjadi keperluan hidup yangmembolehkan individu atau masyarakat memperoleh dan mengikuti sebarang maklumatperkembangan sekitar kehidupan, peristiwa semasa, ilmu pengetahuan dan penemuan-penemuan baru yang semakin canggih. Mengikut Toffler (1980) dan Naisbitt (1982),komputer dan perisian telah digelar sebagai
the wave of the future
.
 
3Usaha menjadikan Malaysia sebuah negara maju hanya akan tercapai jika setiapgolongan masyarakat, terutamanya golongan pendidik, bersedia menghadapi sebarangcabaran dan dugaan. Ini kerana golongan pendidik merupakan penggerak sebenarkemajuan negara. Dalam era teknologi maklumat antara cabaran-cabaran utama sudahtentu termasuk usaha untuk memperoleh literasi komputer.
Isu 1 : Teras 4 Merapatkan Jurang Pendidikan
Dasar KPM adalah untuk merapatkan jurang pendidikan antara lokasi, tahapsosioekonomi dan tahap keupayaan pelajar. Matlamat KPM adalah untuk memastikansemua sekolah dan pelajar mempunyai peluang dan keupayaan yang sama untuk cemerlang. KPM telah mengenalpasti jurang pendidikan yang perlu dirapatkan supayaakses, ekuiti dan kualiti dapat ditingkatkan.Jurang-jurang tersebut adalah seperti berikut :a.
 
Juarang antara tahap pencapaian pelajarb.
 
Jurang Bandar dan luar Bandarc.
 
Jurang antara pelajar normal dan keperluan khasd.
 
Jurang sosioekonomi
e.
 
Jurang digital
Bagi merapatkan jurang digital, KPM telah membangunkan infrastuktur dankemudahan luar Bandar dengan meyediakan makmal komputer, Pusat Akses,Pembestarian sekolah luar Bandar, menambah baik TV Pendidikan dan merintispenggunaan ‘video teleconferencing’.

Activity (34)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mohamad Ismail liked this
Jong Kuifiu liked this
Nor Amina liked this
azrika89 liked this
ngim liked this
Mohd Shamsyul liked this
Mohd Shamsyul liked this
Nhuda Mn liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->