Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
5 Orase Moderne, Iubite Si Abandonate

5 Orase Moderne, Iubite Si Abandonate

Ratings: (0)|Views: 2 |Likes:
Published by da_mi_carti
Orase Abandonate
Orase Abandonate

More info:

Published by: da_mi_carti on Feb 02, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2014

pdf

text

original

 
Descopera, e lumea taDescopera TravelHomeDestinatii descopera travel web 
Cauta
Regiune Tara Tip oferta Pret EUR   Home - obiective turistice › Articole › 5 orase moderne, iubite si abandonate  
11.09.2011
5 orase moderne, iubite si abandonate
Trimite prin YMAutor: Georgiana FefeaIn lumea larga exista cateva locuri moderne, insa abandonate. Le cunoastem sub numele de orase-fantoma. Invariabil, in spatele fiecaruia se ascunde o povesteinteresanta. Unele, asemenea orasului chinezesc Beichuan, au fost victimele unei calamitati naturale. Altele, cum este cazul orasului San Zhi din Taiwan au fost parasite din motive mai degraba ezoterice. Nemiscarea care inconjoara aceste foste asezaminte umane pare aproape palpabila. In contrast cu linistea asurzitoarecare domina aceste taramuri, zumzaiala omniprezenta si haotica agitatie umana care caracterizeaza marile metropole este cu atat mai greu de imaginat.In acest articol:4. Zone ale Detroit-ului, SUA3. Insula Hashima, Japonia2. Centralia, Pennsylvania, SUA1. Pripiat, Ucraina
Beichuan
. In luna mai a anului 2008 autoritatile chineze au anuntat posibila mutare a orasului intr-o zona apropiata, abandonand locatia originala. Motivul nueste greu de inteles:
Beichuan a fost una dintre cele mai afectate locatii de catre cutremurul care a avut loc in luna mai a anului 2008 in China
. Numarul persoanelor care au cazut victime
calamitatii naturale
 s-a ridicat la 50 000. In urma cutremurului, 80% dintre cladirile orasului au fost distruse, iar  putinele care s-au incapatanat sa ramana in picioare devenisera nesigure.
 
Beichuan urma sa fie parasit in totalitate, deoarece costurile reamenajarii lui ar fi fost mult prea mari, prin urmare solutia optima a parut sa fie relocareasupravietuitorilor. Orasul care in urma cu mai bine de un an numara cateva zeci de mii de locuitori urmeaza sa fie transformat intr-un parc memorial, deoarece loculaflat atat de aproape de epicentrul cutremurului a ramas in continuare foarte vulnerabil.Beichuan este unul dintre cele mai "proaspete" exemple de oras-fantoma, insa numarul lor este cu mult mai mare. Nu de fiecare data calamitatile naturale au fostcele care i-au alungat pe oameni din cuibul lor, au existat si cazuri cu mult mai ciudate, cand uitarea s-a asezat peste memoria colectiva a localnicilor. Iata o scurtatrecere in revista a unora dintre cele mai cunoscute
orase-fantoma
.
5. Humberstone si Santa Laura, Chile
Orasul a fost fondat in 1862 in jurul unei mine de nitrati din La Palma, desi denumirea de Humbersone nu a venit odata cu infiintarea sa, ci mult mai tarziu, in 1925,cand a fost botezat cu numele managerului minei, care a adus prosperitatea asezarii.
Atat Humbersone, cat si Santa Laura, orasul invecinat, au profitat lamaximum de perioada in care comertul cu nitrati era la mare cautare.
In vremurile lor bune, orasele se intretineau de pe urma mineritului si a centrului de procesare, foarte activ in anii '30 si '40. Nitratii reprezentau un ingredientesential in componenta ingrasamintelor, insa odata cu obtinerea salpetrului, unsubstitut sintetic mult mai ieftin, perioada de aur a celor doua orase a inceput sa seapropie de sfarsit.Activitatea mineritului a alunecat pe o panta descendenta si,
odata cu diminuarea cererii, Humberstone si Santa Laura au intrat intr-un lung si sigurdeclin
. Locuitorii au inceput sa abandoneze orasele, putin cate putin, plecacand in cautarea unei vieti mai bune. Pe nesimtite aproape, orasele s-au golit. Doar treidecade au fost necesare pentru ca cele doua asezari, odata prospere si pline de viata, sa se transforme in orase-fantoma.
 
Acestea au ramas aproape nemiscate de cand ultimii locuitorii s-au mutat in alte orase, mai norocoase. Nisipul uscat al desertului trece cu usurinta prin scoli siteatre abandonate. Chiar si in fabrici, masinariile uzate amintesc de muncitorii care le manuiau odinioara, iar casele, mai darapanate, inca se incapataneaza saramana in picioare.Insa, povestea celor doua asezari nu se opreste aici.
In 1970, guvernul din Chile a declarat atat Humberstone, cat si Santa Laura, monumente nationale,iar in 2005, acestea au fost incluse in World Heritage Sites de catre UNESCO.
Intrarea lor sub aripa UNESCO ar trebui sa le fereasca de distrugerea finala care le ameninta si sa contribuie la conservarea si protejarea acestor spatii-simbol aleumanitatii.4. Zone ale Detroit-ului, SUAUnele zone abandonate sunt parte integranta ale unor orase populate intens. Cum este posibil ca o metropola sa aiba o "inima" goala? Probabil ca unul dintre celemai elocvente exemple este cel al orasului Detroit, care gazduieste un cartier total abandonat.
"The Motor City" isi ia denumirea de la rolul central pe care l-a jucat in industria de automobile
. Atunci cand Henry Ford a schimbat in anii '20 sistemulliniei de asamblare, facand posibila productia in masa, automobilele s-au ieftinit considerabil, ceea ce a dus la o crestere semnificativa a vanzarilor. Cand toaterotitele economiei se invartesc, orasul prospera. In Detroit acest fenomen s-a desfasurat foarte rapid.
In anii '50, cu aproximativ doua milioane de rezidenti,Detroit devenise al treilea oras ca marime din SUA.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->