Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Gunatanah Dan Aktiviti

Gunatanah Dan Aktiviti

Ratings:
(0)
|Views: 647|Likes:

More info:

Published by: MOHD RASHIDI BIN ZAINAL ABIDIN on Sep 30, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/25/2010

pdf

text

original

 
 
1
Kajian Landskap Budaya Di Kampung Kuala Kepis, Bahau Jempol, N. SembilanLad 500 Rekabentuk Landskap Lanjutan III
Inventori Dan Analisa 2.0
2.1 Gunatanah
 / 19
2.1 GUNATANAH DAN AKTIVITI
Kampung Kuala Kepis adalah merupakan sebuahkampung yang mempunyai ciri – ciri kampung kerana terapatnyakawasan tinggi untuk penanaman getah, kawasan landai untukkawasan penempatan dan kawasan rendah untuk kawasanpertanian sawah padi dan sungai muar yang mengalir sepanjangKampung Kuala Kepis.Jalan utama untuk ke kampung ini adalah melalui jalanKuala Pilah dan Bahau. Guna tanah di kampung ini adalah lebihkepada pertanian dan kediaman bagi para petani. Tiada sebarangaktiviti pelancongan yang dijalankan di kawasan ini. Konseptanah yang ada juga adalah lebih kepada harta tanah pusaka iaituhak pemilikan bagi kaum perempuan walaupun tiada satu punantara tanah tersebut boleh diklasifikasikan sebagai tanah adat.Rata-rata pemilik tanah tapak rumah adalah perempuan dandusun pula diberikan kepada anak lelaki.
2.1.1 JENIS JENIS GUNA TANAH
Terdapat beberaoa faktor yang perlu dikaji bagiaspek guna tanah iaitu:a) Pertanianb) Kediamanc) perniagaand) Institusie) Kemudahan Masyarakat.KemudahanMasyarakat
Institusi
GUNATANAHPerniagaan PertanianKediaman
 
 
2
Kajian Landskap Budaya Di Kampung Kuala Kepis, Bahau Jempol, N. SembilanLad 500 Rekabentuk Landskap Lanjutan III
Inventori Dan Analisa 2.0
2.1 Gunatanah
 / 19
2.1.1(a) Pertanian
Rata – rata penduduk Kampung Kuala Kepis adalahbergantung kepada hasil pertanian. Boleh dikatakan setiap rumahmempunyai tanah pusaka. Tanah pusaka adalah terbahagikepada dua jenis gunatanah iaitu satu untuk kawasan kediamandan satu untuk kawasan pertanian seperti kebun getah dansawah padi.Gunatanah pertanian adalah guna tanah yang palingutama di kawasan kaijan.Hampir 90% penduduk kampungmengamalkan pertanian sawah padi pada waktu dahulu. Selainitu, ia juga dapat memberi impak ’visual’ yang berkualiti kepadakawasan persekitaran.
2.1.1(a)(i) Penanaman Padi
Pada zaman dahulu, sawah padi diusahakan olehpenduduk kampung sebagai salah satu sumber keperluan asastetapi beberapa tahun kebelakangan ini, kawasan sawah paditerbiar dan tidak diusahakan lagi.Hasil analisa yang dijalankan, kebanyakan pendudukKampung Kuala Kepis sudah berusia dalam lingkungan 70-an.Faktor usia menyebabkan kebanyakan kawasan sawah padisejak beberapa tahun yang lalu terbiar. Selain itu,faktor migrasi anak- anak desa ke bandar turutmenyumbang kepada kawasan sawah padi banyakterbiar.
Gambar
: Keadaan sawah padi di Kampung Kuala Kepis yang masihmenguning memberikan impak visual yang menarik
Sumber :
Penulis
Kini, semua tanah sawah yang terbiar diusahakan olehJabatan Perladangan Negeri dan Jabatan Pertanian Negeri.Penanaman padi di kawasan sawah terbiar telah diusahakanpada tahun 1997.
 
 
3
Kajian Landskap Budaya Di Kampung Kuala Kepis, Bahau Jempol, N. SembilanLad 500 Rekabentuk Landskap Lanjutan III
Inventori Dan Analisa 2.0
2.1 Gunatanah
 / 19
Jabatan Perladangan Negeri dan Jabatan PertanianNegeri telah mengambil alih dan mengusahakan kawasantersebut secara kormersial. Menurut ketua Kampung, EnSulaiman b. Nordin, bagi pemilik tanah tersebut, mereka akanmenerima intensif setiap bulan mengikut luas tanah yangdiusahakan. Secara automatiknya, setiap pemilik tanah telahmenjadi peserta di bawah Jabatan Perladangan Negeri danJabatan Pertanian Negeri.
2.1.1(a)(ii) Penanaman Getah.
Penanaman getah telah lama diperkenalkan di KampungKuala Kepis. Kebanyakan kebun getah hanya diusahakan secarakecil – kecilan khas untuk pendapatan keluarga. Penanamangetah adalah mata pencarian penduduk kampung kerana faktorusia menyebabkan penduduk kampung lebih sukamengusahakan tanaman ini.
Gambar:
keadaan kebun getah yang diusahakan penduduk kampungyang menjadi mata pencarian penduduk kampung sekarang.
Sumber :
Penulis
Menurut ketua Kampung Kuala Kepis, terdapat juga projektanaman getah yang diusahakan oleh RISDA. Kebanyakanpenduduk kampung yang tidak mampu untuk mengusahakankebun getah telah menyerahkan tapak kebun mereka kepadapengurusan RISDA. Hasil temuramah yang dijalankan, pendudukkampung yang telah berusia lebih 70 tahun tidak mampu lagimengusahakan kebun getah mereka. Tambahan pula,kebanyakan kebun getah yang diusahakan penduduk kampungtelah tua dan kurang mengeluarkan susu getah.

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Ayumi Yahya liked this
2006132479 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->