Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more ➡
Download
Standard view
Full view
of .
Add note
Save to My Library
Sync to mobile
Look up keyword
Like this
30Activity
×
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Η κρίση στην πόλη και η πόλη στην κρίση

Η κρίση στην πόλη και η πόλη στην κρίση

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 5,329|Likes:
Published by thai_hok
Μια ιστορική μελέτη για τη σχέση των αστικών μετασχηματισμών με την κρίση και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Μια ιστορική μελέτη για τη σχέση των αστικών μετασχηματισμών με την κρίση και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

More info:

Published by: thai_hok on Oct 01, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, DOC, TXT or read online from Scribd
See More
See less

04/05/2013

pdf

text

original

 
Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Μια ιστορική μελέτη για τη σχέση των αστικών
μετασχηματισμών με την κρίση και την ανάκαμψητης καπιταλιστικής οικονομίας.
 
Ερευνητικό ΘέμαΑΝΔΡΙΤΣΟΣ ΘΑΝΟΣΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009
 ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 
[1]
 
Πρόλογος.
«Το κάνω αυτό για να δει ο κόσμος ότι υπάρχει κρίση. Σκεφτόμουν τόσοκαιρό ότι αν κοιτάξεις μέσα στην πόλη δεν μπορείς να δεις πουθενά τηνκρίση»
 Τα λόγια αυτά ανήκουν σε ένα πρώην μεσαίο στέλεχος μιαςαμερικάνικης εταιρίας, τώρα έναν από τους εκατομμύρια απολυμένους σεόλη τη γη. Τα χρησιμοποιεί για να αιτιολογήσει την απόφαση του να«φορέσει» ένα μεγάλο πλακάτ που ενημερώνει για την άνοδο τηςανεργίας και της φτώχειας και να στέκεται καθημερινά σε έναν κεντρικόδρόμο της Νέας Υόρκης, έξω από τα γραφεία της παλιάς του δουλειάς.Είναι η φράση με την οποία τελείωνε ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ πουπροβλήθηκε πρόσφατα στην τηλεόραση και αναφερόταν στην οικονομικήκρίση που μαίνεται στις μέρες μας.Με ευκολία μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το εγχείρημα του έχειστην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενη πολιτική λογική καιαποτελεσματικότητα. Ακόμα περισσότερο αμφιβάλλουμε αν κρίνεταιαναγκαία η παρουσία του για να αντιληφθεί ο κόσμος μια οικονομικήκρίση που, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, έχει επηρεάσει, λιγότερο ήπερισσότερο, την πλειοψηφία των κατοίκων των καπιταλιστικώνμητροπόλεων. Ωστόσο η φράση του αυτή μας κίνησε το ενδιαφέρον γιατίέθεσε ένα πολύ καίριο ερώτημα. Αν η κρίση έχει εικόνα και, πιοσημαντικά, αν η κρίση έχει ή μεταφράζεται στο χώρο και τουςμετασχηματισμούς του. Κατ’ επέκταση πώς μπορούμε να αντιληφθούμεστην εικόνα των πόλεων, μεταβολές στο επίπεδο της οικονομίας και τηςπαραγωγής, περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης και ύφεσης, πολιτικέςυπέρβασης προβλημάτων και διατήρησης κερδοφορίας;Θα ήταν λάθος μια υπόθεση ότι στην αίσθηση της κοινωνικήςπλειοψηφίας η εικόνα μιας περιόδου κρίσης είναι μια κενή σελίδα. Το κραχτου 29 έφτασε στις νεώτερες γενιές από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίεςτης τεράστιας μάζας έξω από το χρηματιστήριο στη Wall Street, τιςπορείες των ανέργων και τα συσσίτια. Αντίστοιχες εικόνες από όλο τονκόσμο έρχονται στο φως σε εποχές σαν τη σημερινή, άλλες με[2]
 
χρηματιστές σε κατάσταση παράνοιας και δείκτες σε ελεύθερη πτώση καιάλλες, πιο ανθρώπινες, με εργαζόμενους και νέους σε απόγνωση μπροστάστις δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Ακόμα πιο γλαφυρά κάνει τηνεμφάνισή της η κρίση στις άδειες βιτρίνες κλειστών καταστημάτων μεκολλημένο ένα πωλητήριο ή στις συγκεντρώσεις απολυμένων έξω από μιαεπιχείρηση που έκλεισε, μεταφέρθηκε ή περιέκοψε προσωπικό. Αν θέλαμενα προχωρήσουμε περαιτέρω θα βλέπαμε στην εικόνα τωνκαπιταλιστικών κρίσεων, των αποτελεσμάτων τους και κυρίως τηςπροσπάθειας απάντησης σε αυτές, τις σημαίες κοινωνικών κινημάτων καιεπαναστάσεων, τις υψωμένες γροθιές, τα όπλα ή έστω τις πέτρεςσυνειδητών και αυθόρμητων εξεγερτικών γεγονότων. Σε αυτές δεν θαήταν πολύ απλουστευτικό αν συνυπολογίζαμε και τις φλόγες τουελληνικού Δεκέμβρη του 2008, της «πρώτης εξέγερσης της κρίσης» όπωςκάποιοι την αποκάλεσαν. Τέλος, ένα πιο ανήσυχο και απαισιόδοξο,δυστυχώς όχι αφελές, μάτι θα έβλεπε και υψωμένα χέρια ναζιστικώνχαιρετισμών, θαλάμους αερίων και ένα τεράστιο χημικό μανιτάρι πάνωαπό πόλεις της Ιαπωνίας.Κάθε εικόνα όμως έχει και χωρική υπόσταση. Κάθε κοινωνικήδιεργασία, κάθε οικονομική τομή, κάθε βιομηχανική αναδιάρθρωση έχειαποτύπωση στο χώρο. Και ειδικά στο χώρο της πόλης. Όπως είπεάλλωστε ο Henry Lefebvre «πόλη είναι η προβολή της κοινωνίας πάνωστο έδαφος»
1
. Με βάση αυτή τη συλλογιστική οι σημαντικές κοινωνικέςμεταβολές, που τέτοιες επιφέρουν οι καπιταλιστικές κρίσεις, δεν μπορείπαρά να προβάλλονται και «στο έδαφος», να προκαλούν δηλαδή καιμεταβολές στην πόλη. Στην πραγματικότητα, όπως θα περιγράψουμεπαρακάτω, η πόλη δεν είναι ο παθητικός δέκτης, ούτε μια «παράπλευρηαπώλεια», μια δευτερεύουσα πτυχή που υπόκειται σε μετασχηματισμόμονάχα ως αντανάκλαση άλλων αλλαγών. Αντιθέτως η ύπαρξη και ηεξέλιξη των πόλεων συνδέεται άρρηκτα με την πορεία όλων τωνπολιτικών και οικονομικών συστημάτων και κάθε κοινωνίας στην ιστορίατης ανθρωπότητας. Ειδικά ο καπιταλισμός, είναι αναντίρρητο, ότι δεν θαυπήρχε χωρίς την ύπαρξη και τη διαμόρφωση των καπιταλιστικώνπόλεων.
1
Lefebvre (1977)
[3]

Activity (30)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Rozi Monaki liked this
Rozi Monaki liked this
Rozi Monaki liked this
Rozi Monaki liked this
Rozi Monaki liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->