Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Paprike

Paprike

Ratings: (0)|Views: 758|Likes:
Published by tistiglih

More info:

Published by: tistiglih on Oct 01, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2012

pdf

text

original

 
Paprike
Paprika, mavrica z vrta
 
Poznamo začimbno (feferoni), paradižnikovo in zelenjavno papriko. Plodovizelenjavne paprike tehtajo približno 250 gramov in so podolgovate, okrogle,koničaste ali ovalne oblike. Ko se ozremo na vrt, lahko vidimo celo paleto barv,saj je paprika lahko zelena, rdeča, rumena, oranžna, bela, vijoličasta in črna.Običajno uživamo zeleno papriko, ki še ni popolnoma zrela, je pa že popolnomarazvita. Sicer pa zelena paprika ni nič drugega kot rdeča paprika, ki so jopotrgali nedozorelo. Če jo hranimo dlje časa, se zato pogosto obarva rdeče.Koža zelene paprike je voskasta in zaradi tega težje prebavljiva, je pa pravzaradi tega obstojnejša.
Malo kalorij
 Paprika vsebuje veliko vitamina C, ki je pomemben za vezi, kosti in zdravokožo. Zelena paprika vsebuje dvakrat več vitamina C kot enaka količinapomara, rda paprika pa kar trikrat toliko. Za dnevne potrebe sicerzadostuje že polovica zelene ali rdeče paprike. Rdeča paprika vsebuje tudi večprovitamina A kot zelena. Že z eno rdečo papriko pokrijemo polovico dnevnihpotreb po provitaminu A in vitaminu B6.Hranilna vrednost paprike je nizka (100 g paprike ima 20 kalorij), polegvitamina C in provitamina A pa vsebuje še vitamine E, K, B6, folno kislino,balastne snovi, kalij in železo.Rdeča paprika je tudi odličen vir betakarotena, antioksidanta, ki ga telo predelav vitamin A, kadar ga potrebuje. Betakaroten in riboflavonoidi, ki so tudi vpapriki, nevtralizirajo proste radikale in tako varujejo pred rakom.
Pazite na zguban pecelj
 Ko izbirate papriko, pazite, da je lupina čvrsta, sijoča, trdna in ne razpokana. Če je ponekod nagnita in ima zguban pecelj, je to znak predolgega skladiščenja.Zeleno papriko lahko hranite v hladilniku do štiri dni, ostale sorte pa soobčutljivejše, zato jih lahko hranimo le dva dni.Paprika je tako vsestranska, da jo lahko pripravljamo na mnogo načinov. Kotprilogo, solato, polnjeno, na žaru, pretlačeno v omaki … Ponudimo jo lahko ktesteninam, mesu, ribam ...Omenili smo še začimbno papriko (feferoni, španski poper, čili), katere plodoviso bistveno manjši od zelenjavne paprike, in paradižnikovo papriko, ki jekrižanec med rebrastim paradižnikom in zelenjavno papriko. Uporablja se zgoljza nadaljnjo predelavo v paradižnikovo mezgo.
Izvor:
Paprika izvira iz Južne in Srednje Amerike. V Evropo so jo prinesli v 16.stoletju.
Nasveti za kuho
 Odvisno od tega, kako jo bomo pripravili, papriko operemo, prerežemo napolovico ali na četrtino in odstranimo pecelj, bele pregradne stene in semena.Kadar pripravljamo polnjeno papriko, izrežemo okrog peclja pokrov, nato paprav tako odstranimo pregradne stene in semena.
 
POLNJENE PAPRIKE
5 - 6 paprik1/2 kg mletega mešanega mesa (svinjsko in goveje)1 pest riža3 večje čebule3 stroki česna3 vejice peteršiljasol, poperZa paradižnikovo omako:1 večja čebula2 pločevinki pelatov (standardna velikost)1 žlička sladkorjamleta rdeča paprika (sladka)1 lovorjev list1/2 goveje jušne kocke (lahko se jo tudi izpusti in nadomesti s soljo)solpo potrebi tudi moka za zgoščevanje5 srednje velikih paprik dobro operemo, jim odrežemo zgornji del okrog peclja ter jih z vrha očistimo.Semena na pokrovčku odrežemo, pokrovček ohranimo.Priprava mesa za polnilo:čebulo na drobno narežemo in jo damo pražiti na dve žlici olja. Čebulo posolimo, da prej postekleni.Ko čebula postekleni, ji dodamo mleto meso in dobro premešamo, da meso ne ostane v večjih kosih.Dodamo še narezan česen, peteršilj in ostale začimbe. Meso pražimo na srednje močnem ognjutoliko časa, da se začne prijemati posode. Takrat dodamo dobro opran riž ter prilijemo nekaj vode,da jo riž lahko vpije. Kuhamo še okrog 10 minut, da se riž skoraj do konca skuha. Nato odstavimo inz maso polnimo paprike. Napolnimo jih 3/4, nato pa pokrijemo s pokrovčkom, ki ga narahlo zavrtimo,da se zatakne pod rob odrezane paprike. S tem preprečimo, da bi med kuhanjem meso padalo vomako.Priprava omake:čebulo narežemo na drobno in jo prepražimo na dveh žlicah olja, da zarumeni, nato dodamo žličkosladkorja in mešamo, da karamelizira. Prilijemo zmlete pelate (porabimo celotno vsebinopločevinke), dodamo lovor, nekaj mlete rdeče paprike, kocko in po potrebi še dosolimo. Ko zavre,dodamo polnjene paprike in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se paprika zmehča, kolikorvam je ljubo. Če se omaka ni uspela v tem času zgostiti, ji primešamo še malo moke, ki jo prejprežvrkljamo v hladni vodi, da se ne naredijo grudice.

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mladen Split liked this
krunija liked this
zelnid4 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->