Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
21Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Petua Kuruskan Badan Tanpa Ubat

Petua Kuruskan Badan Tanpa Ubat

Ratings: (0)|Views: 6,766 |Likes:
Published by Adiba
Petua ini bagus untuk orang yang mempunyai masalah berat badan
Petua ini bagus untuk orang yang mempunyai masalah berat badan

More info:

Published by: Adiba on Oct 03, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/27/2012

pdf

text

original

 
1. JANGAN BERLAPARMakanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurangdari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mulamembakar ‘muscle’(otot) untuk menggantikan makanan. Inimenyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidaktahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak.Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembalike paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Inimenyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKANMinumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara inimenyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otakbagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim danasid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapanpenghadaman.3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARIAir mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantubadan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makanmakanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makandengan banyak.4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGASMinuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baikuntuk kesihatan tubuh.5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAMPengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air.Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkungsedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.6. AMBIL SARAPAN PAGIAnda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapanpagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagilebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yangmengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkanhormone dan paras gula didalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHANNikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Keranaapabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantarisyarat menunjukan kepuasan.8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECILKunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan keranadengan cara ini ia lebih mudah dihadam.9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanyasekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigianda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulutakan membantutkan selera anda.11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalauboleh, usah ada di dalam peti ais anda.
 
12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak.Mintalah minuman yang kurang gula.13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin,mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.14. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akannampak perubahannya. Jika anda minum banyak, dan waktu itu andatimbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akanberputus asa untuk berdiet15. Ambil makanan yang berempahSesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori.Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.16. Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam MakananBijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyakmengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikitlemak.17. Simpan Satu DiariSimpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam prosespenurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makandan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, danperasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan andapeka kepadakeinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhatidan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiatpemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga bolehmembuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan dietanda. Mulakan diari makanan andadan rajin-rajinlah membuat catatan.18. Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan kurusRamai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangkamasa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untukkurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untukmemikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuhbadan.19. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalammakanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuksayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satusudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.20. Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukanpiring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudianbaru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanyasayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makandan jangan disembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarikprogram tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!21. Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan- jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kaloridari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akandiguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harusdilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.
 
22. Khusus bagi kaum wanita , yang juga perlu diperhatikan adalah tabiatberbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perutkosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika inginmembeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Geraimakanansegera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benarmemerlukannya.
23. Untuk mengempiskan p
erut , gerakan punggung yang ringan tetapilama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untukpermainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengangerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebihkecil dan cantik.
24. Kurangkan pengambilan gula
kerana setiap satu sudu gulamengandungi 32 kilokalori.
25. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing
i. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidakmelecet dan sihatii. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naiktangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah denagan menaikilif iii. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengannafas yang dalamiv. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendiyang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darahv. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yanglama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.
PETUA UNTUK KURUS DAN LANGSINGBerat yang Berlebihan
Dibawah ini ada beberapa cara untuk menurunkannya.
26. Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan
, air limaunipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda.Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari,setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk,masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air minumansetiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Cara iniboleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkanlah meminumnya selamasebulan, berat badan anda akan beransur turun.
27. Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina
dan rendam dalam air. Tapisdan campurkan dengan air perahan limau nipis. Amalkan selalumeminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur.
28. Jika anda mengalami masalah berat badan
, air asam jawa baikdijadikan minuman harian. Air asam jawa akan mengurangkan kadarlemak dalam badan anda. Caranya: Ambil sebuku asam jawa, ramas kedalam air sebanyak segelas. Masukkan ke dalam peti sejuk, anda jadikanminuman, selepas anda makan tengahari atau makan malam. Amalkansetiap hari, anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar danlangsing.
29. Nak Turunkan Berat Badan
Selepas makan amalkan meminum Teh Hijau atau Teh Cina tambahdengan serbuk Kayu Manis dan Madu

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->