Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Indrumar Afaceri India

Indrumar Afaceri India

Ratings:
(0)
|Views: 81|Likes:
Published by maarrcoci

More info:

Published by: maarrcoci on Oct 04, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/04/2009

pdf

text

original

 
 1
INDIAINDRUMAR DE AFACERI20091. PREZENTARE GENERALA
India este localizata in Asia se sud- est, si are o suprafata totala de 3.287.590Kmp, cu o linie de tarm de 7500 km. India se invecineaza cu Bangladesh, Bhutan,Birmania, China, Nepal si Pakistan.In conformitate cu datele ultimului recensamant (01.03.2001) populatia totala aIndiei este de 1027 milioane locuitori cu o rata de crestere anuala de 1,68 %, si osperanta de viata, la nastere, de 62,54 ani pentru barbati si 64,29 ani pentru femei.Principalele grupuri etnice sunt: Indo - Arianii 72 %, Dravidienii 25 %, Mongolii si altii3 %. Principalele grupuri religioase sunt Hindusii 80 %, Musulmanii 14 %, Crestinii 2,4%, Sikh 2 %, Budistii 0,7 %, Jainii 0,5 % si altele 0,4 %.Hindi este limba nationala si este folosita de 30 % din populatie, deasemeneasunt 14 limbi oficiale plus alte 24 de limbaje vorbite de peste un milion de oameni,fiecare. Engleza are un statut de limba asociata, dar este cel mai imporatnt limbaj pentrucomunicarea la nivel national, politic si comercial.India este o republica federala cu 25 de State si 7 teritorii unionale. Presedinteleeste seful Statului iar Primul Ministru este seful Guvernului.Legislativul este alcatuit dintr-un parlament bicameral (Sansad) camerasuperioara sau Consiliul Statelor (Rajya Sabah) care are 250 de membrii din care 12sunt numiti de Presedinte, iar diferenta este aleasa de membrii electori ai Statelor siteritoriilor Asociate si din camera inferioara Camera Populara (Lok Sabah) care are 545de membrii din care 543 sunt alesi prin vot popular direct iar 2 numiti de Presedinte.In prezent, in urma alegerilor din mai 2004, India este condusa de un guvern decoalitie al United Progressive Alliance, dintre care cel mai important este CongresulNational Indian (presedinte Sonia Gandhi).
2. PRINCIPALELE RAMURI ALE ECONOMIEIAGRICULTURA
Este o ramura importanta si prioritara a economiei contribuind cu 24% laformarea PIB si reprezentand 12% din exporturi. Cca. 65-75% din populatia tarii estedependenta de agricultura.India are o suprafata totala de 328 mil. ha, din care suprafata neta cultivata este de141 mil. Ha., suprafata irigata fiind de 79 mil.ha.Productia totala de cereale a fost in anul financiar 2007-2008 de peste 230,67 mil.tone, in crestere cu 6,1% fata de anul financiar precedent.
 
 2
Datorita influentelor multiple pe care le are in economie, agricultura este ramuracare determina hotarator ritmul cresterii economice.India este cel mai mare producator si consumator de ceai din lume (28% dinproductia mondiala si 15% din consum).India este de asemenea cel mai mare producator de lapte, cashew, nuci de cocos,mango si banane si al doilea producator de fructe si legume, orez, grau si alune.
INDUSTRIA
Industria contribuie la formarea PIB cu 25%.
 Petrolul si gazele naturale
Sectorul petrolier constituie o componenta principala a economiei. Rezervele detitei sunt estimate la 786 mil tone, iar cele de gaze naturale de 1101 mld. m.c. Productiade titei in 2007-2008 a fost de 34,50 mil tone, iar cea de gaze naturale de 33,45 mld.m.c.Introducrea “new exploration licence policy” (NELP) a deschis si calea firmelorprivate locale si straine sa participe la licitatia terenurilor pentru explorarea/exploatarearesurselor de titei. Pana in prezent au fost 5 runde de licitatii in cadrul NELP, in care s-au concesionat 91 perimetre. In prezent se deruleaza runda a 6-a si urmeaza, in acest an,lansarea rundei a 7-a.Capacitatea de rafinare este de cca. 132,24 mil. tone, cu obiectivul de atingere aunei capacitati de rafinare de 141,7 mil. tone in perspectiva anului 2008. In prezent sunt17 rafinarii in India, dintre care rafinaria Reliance din Jamnagar reprezinta 24% dincapacitatea de rafinare din India, fiind a cincea rafinarie din lume. Exista proiecte pentrumajorarea capacitatii de rafinare atat prin extinderea unora dintre rafinariile actuale catsi construirea unor unitati noi.India dispune de asemenea de o infrastructura solida constand in peste 17 miistatii de benzina, 6500 depozite de kerosen si 5500 de dealeri LPG.Dintre firmele locale care activeaza pe piata mentionam: Oil and Natural GasCorporation (upstream), Oil India Ltd (upstream), Indian Oil Corporation Ltd. (rafinare,distributie), Bharat Petroleum Corporation Ltd. (rafinare, distributie), HindustanPetroleum Corp. Ltd. (rafinare, distributie), Gas Authority of India Ltd., Gujarat StatePetroleum Corp (toate cu capital majoritar de stat), Reliance Industries Ltd. si Essar OilLtd. (cu capital privat).Dintre firmele straine sunt prezente: British Gas, British Petroleum, CairnEnergy, Canoro Resources, Exxon Mobil Lubricants, Gaz de France, Hardy Explorationand Production, Niko Resources, OAO Gazprom, Premier Oil, Shell Group of Industries, Total etc.
Energie electrica
Capacitatea totala instalata, crescut de la 1300 MW in anul independentei la123000 MW in 2006-2007. Au fost electrificate cca.500 mii sate, inclusiv 80 mii satetribale si au fost instalate 14 mil. statii de pompare pentru irigatii.Liniile de transmisie si distribuitie ating 6,3 milioane km circuit.
 
 3
In cadrul acestui sector sunt in continuare proiecte numeroase, de construire a noicapaciati si modernizare a celor existente. Capacitatea instalata urmeaza sa atinga incativa ani 200.000 MW.
Industria chimica
Este una dintre cele mai vechi ramuri industriale si una din industriile cu ritmurilecele mai mari de crestere. India ocupa locul 12 pe plan mondial, sectorul contribuind cu3% la formarea PIB. Productia totala de produse chimice organice, anorganice si celedestinate agriculturii a atins in anul 2007-2008, valoarea de 35 mld. $.Produsele chimice de baza totalizeaza 20 mld. USD, produsele chimice speciale 9mld USD si produsele chimice de inalta clasa 6 mld USD.O serie de firme straine recunoscute pe plan mondial si-au deschis laboratoareproprii in India sau utilizeaza laboratoarele locale. Investitiile in sectorul industrieichimice au totalizat circa 60 miliarde dolari, generand aproximativ un milion de locuride munca. Produsele chimice constituie circa 13-14% din exportul total de marfuri alIndiei, in acelasi timp importurile de produse chimice totalizeaza 8-9% din totalulacestora.In ceea ce priveste ingrasamintele chimice
 
este de mentionat ca India este altreilea producator mondial cu o productie totala de circa 37 mil. tone. In prezent sunt 57de mari fabrici care produc ingrasaminte pe baza de azot, fosfor si complexe. Primeleunitati de productie au fost infiintate in 1906, dupa care capacitatile au crescut rapiddatorita “revolutiei verzi” din anii “60 si asimilarii tehnologiilor noi de pe plan mondial.A fost de asemena dezvoltata expertiza pentru fabricarea si furnizarea celor maiimportante echipamente pentru aceasta ramura.
Industria farmaceutica
Cu o productie de 12,4 mld. $, industria farmaceurtica a realizat progresedeosebite in ceea ce priveste tehnologia, calitatea, gama medicamentelor produse,prevazandu-se o valoare a productiei de 25 mld.$ in 2010. In ultimii 5 ani industraia deprofil a crescut cu o rata de 9,5% anual, in perioada 2007-2010 fiind prevazuat o rata decrestere de 13,5%. In acest domeniu India este pe locul patru pe plan mondial in privintavolumului productiei si pe locul 13 in privinta valorii acesteia. Industria farmaceuticaindiana se caracterizeaza printr-o forta de munca calificata, investii importante in R&D,o serie de unitati de productie fiind omologate in SUA si Marea Britanie. Exportul deproduse farmaceutice a a fost de 4,7 mld. $ si se indreapta spre 65 tari. India ocupa locul1 si in ceea ce priveste contractele de cercetare in domeniul farmaceutic, in anul 2005volumul contractelor incheiate de companiile indiene fiind de 120 milioane dolari.Sunt cunoscute pe plan mondial firme ca Ranbaxy, Dr. Reddy’s, Torrent, LupinLaboratories, Cipla, Glenmark Pharmaceuticals, Himalaya, etc.
Productia de mijloace de transport auto si componente auto
Sectorul auto a crescut impresionant, industria auto indiana fiind evaluata la 50miliarde dolari. India se situeaza pe locul 1 pe plan mondial in productia deautovehicule pe 3 roti, pe locul 2 in productia de vehicule motorizate pe 2 roti, pe locul4 in productia de tractoare si pe locul 5 in productia de autovehicule comerciale. In anul2007-2008 a produs 9 milioane vehicule motorizate pe 2 si 3 roti si 2,06 milioane

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->