Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
sejarah congkak(eyka)

sejarah congkak(eyka)

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 1,051|Likes:
Published by baby bucyuk
awex cun buat(faizah afiqah)
awex cun buat(faizah afiqah)

More info:

Published by: baby bucyuk on Oct 05, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as TXT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/15/2013

pdf

text

original

 
PERMAINAN TRADISIONAL.Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yangdilalui oleh nenk moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambungan permainantradisional pada masa lalu ialahkeseragaman cara hidup nenek moyang kita.Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakat. Ada di antarapermaianan ini yang sekarang jarang dipermainkan dan hanya dikentahu daripada ibubapa dan datuk nenk kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi olehkanak-kanak sehingga hari ini. Dia anrara permainan itu termasuklahcongkak,wau,batu seremban,sepak raga, gasing dan lain-lain.Latar BelakangCongkak yang dipercayai berasal daripada Negara Afrika atau Arab. Bergantungkepada teori mana yang anda percayai. Bagaimanapun, bukti tertua yang dijumpaioleh cari gali purba yang dibiayai oleh Persatuan National Geographic menjumpaikepingan batu kapur yang mempunyai dua liang selari bertarikh semenjak 5000 hingga7000 SM di masa kini Jordan.Dari Timur Tengah,permainan ini tersebar ke Afrika. Congkak tersebar ke Asiamelalui pedagang-pedagang Arab. Di Asia Tenggara, congkak mungkin berkembang dariMelaka memandangkan negeri ini merupaan pusat perdagangan pada waktu dahulu.Kanak-kanak di Kepulauan Carubbran juga bermain congkak. Congkak dipercayai sampaidi sana melalui perdagangan hamba. Di sana, congkak dikenali sebagai warri atauawari. Di Indonesia congak dikenali dengan nama congklak,di Filipina,sungka.Pada zaman dahulu,golongan istana bermainan congkak dengan menggunakan papancongkak yang berukir mewah, sementara di kalangan rakyat jelata, ia sekadardimainkan dengan mengore lubang di dalam tanah. Pada hari ini, congkak dimainkandi seluruh dunia. Congkak begitu popular dan diminati sehingga peminat-peminatnyamencipta pelbagai laman web di internet. Dalam laman-laman web ini disenaraikanpelbagai maklumat tentang congkak dalam budaya dan bangsa di seluruh dunia.Terdapat juga permainan congkak dalam talian. Cara Membuat CongkakLazimnya dibuat dari kayu hutan seperti merbau,keruing, balau dan sebagainya.Terdapat juga papan congkak yang dibuat dari kayu rambutan, nangka dan sebagainyamengikut kemampuan si tukang pembuat congkak.
Kayu ditebang menggunakan kapak dan dipotong mengikut kepanjangan papancongkak yang bergantung kepada lubang rumah yang dihasilkan kelak.
Kayu yang masih buah dibelah dua bahagian. Hanya satu bahagian sahaja yangdiperlukan dalam membuat congkak.
 
Setelah dibelah, gergaji digunakan untuk mengeratkan lebihan kayu tidakterpakai. Parang atau pahat digunakan untuk melicinkan batang kayu tersebut.
Kayu tersebut akan dipahat untuk untuk membuat lubang. Lubang-lubang ditebukdalam dua baris dan dinamakan ‘kampung’ yang mempunyai jumlah tertentu.
Ditebuk satu lubang besar di kedua-dua hujung yang dikenali sebagai ‘rumah’.
Pahat bermata halus digunakan untuu melicingkan lubang tersebut. Ini pentingsupaya tidak menggelikan jari-jari pemain sewaktu bermain.
Setelah siap, papan tersebut akan diukir dengan pelbagai hiasan sepertibentuk tumbuh-tumbuhan,kosmos,geometrid dan sebagainya.
Papan congkak divarniskan dengan warna perang kekuningan,perang kemerahan,perang dan hitam.Congkak juga dihasilkan daripada logam ataupun tanah di kawasan pendalaman.Tempurung kelapa digunakan supaya tangan tidak otor terkena tanah.Asas Permainan Congkak.Permainan congkak melibatkan pengiraan. Mereka yang cekap mencongkak mempunyaikelebihan mengumpul mata dan seterusnya memenangi permainan. Dalam permainancongkak,terdapat dua bahan iaitu papan congkak dan buah congkak. Papan congkakboleh diperbuat daripada pelbagai jenis kayu dan terdapat lima atau tujuh jenislubang sebaris yang dikenali sebagai ‘kampung’ dan di kedua-dua hujunfnya terdaptlubang ibu yang dikenali sebagai ‘rumah’. Panjang papan congkak tujuh lubangbiasanya sekitar 80cm dan lebarnya 18cm. sementar buah-buah congkak pula ialahguli-guli kaca,buah getah,biji saga,batu-batu kecil dan sebahagianna. Setiapcongkak boleh dimainkan oleh dua orang sahaja. Dalam permainan ini, pemain akanmemulakan dengan serentak. Mereka akan mengambil buah congkak dan dimasukkansecara satu persatu buah congkak ke dalam setiap ‘kampung’ menuju ke rumah masing-masing menurut arah pusingan jam, sehingga salah seorang berhenti di lubang kosongdan dianggap mati. ‘Rumah’ kepunyaan sendiri terletak di lubang hujung sebelahkiri pemain. Pemain yang seorang itu setiap pemaian terus berjalan sehingga diaberhenti di lubang yang kosong. Sekiranya permain telah membuat satupusingan,iaitu melepasi lubang ibu dan kembali ke lubang sebelah permain,ia bolehmengambil buah di sebelah lubang bertentangan sekiranya ia mati di sebelah sendir.Ini dikenali sebagai ‘tembak’.Peraturan Permainan.NDua orang permainan duduk berhadapan menghadap papan congkak, dimulakankedua-dua permain serenta mencapai mencapai buah di kampung masing-masing danmemasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakkan darikanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan.NGerakkan diteruskan sehingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan kedalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklahberhenti,sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. Pemain itu bolehmenembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu menguat kesemuabuah<jika ada> di dalam kampung tersebut,hanya selepas membuat satu pusingan.NPihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan hingga buahnya mati.Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri,permain boleh meneruskanpermainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri.Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan,maka permainan itumati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hinggamati.
 
NSekiranya tidak terdapat sebarang buah di kampung pemain sesungguh pungiliran berada di pihaknya,maka giliran untuk menggerakkan buah akan berpindahkepada pihak lawan.NSetelah tamat pusingan pertama, setiap pemain mengisi semula kampung denganbuah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buah, ia dianggap terbakar.Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang edua,ketiga danseterusnya hingga pihak lawan mengaku kalah.Perbezaan Peraturan.Walaupun permainan congkak kelihatan sama dengan permainan lain yang berasaskanlubang dan buah seperti Manchala dan Sungka,terdapat beberapa perbezaan dari segiperaturan.Perbezaan utama ialah semasa permulaan permainan di mana permainan congkak bermulaserentak antara kedua-dua pemain. Pengagihan buah dalam permainan congkak jugabergerak mengikut arah jam berbanding dengan permainan lain yang bergerak secaramelawan arah jam.Penghargaan.Selamat Sejahtera. Saya bersyukur kerana telah berjaya menyiapkankerja krusus ini. Saya menghadapi sedikit kerumitan serta cabaran untuk menyiapkankajian ini. Kesampatan di sini,saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepadasemua pihak yang telah membantu saya dalam pengumpulan maklumat hingga terhasilfolio ini. Ucapan terima kasih di tujukan khususnya kepada ibu bapa saya yangtelah banyak memberi dorongan dan sokongan sepanjang kajian ini dijalankan.Setinggi-tinggi penghargaan kepada Cik Santha Kumari guru sejarah 2 Perdana yangtelah banyak memberi panduan,nasihat serta bimbingn sepanjang kajian dijalankan.Tidak lupa, rakan-rakan seperjuangan saya. Ribuan terima kasih atas segalapertolongan yang diberikan tidak kira agama dan bangsa. Saya ingin mengucapkanribuan terima kasih kepada responden-responden kerana sudi ditemubual. Akhirkata,ribuan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan folio ini.SekianObjektif Kajian

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Husna Nabilah liked this
Husna Nabilah liked this
zul_1989 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->