Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Homer Iliada

Homer Iliada

Ratings: (0)|Views: 3 |Likes:
Published by blueariss

More info:

Published by: blueariss on Feb 12, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/12/2014

pdf

text

original

 
 Iliada
 Homer 
 Mărul de aur 
 În palatul lui Jupiter-Zeus are loc o petrecere la care participă toţi zeii, mai puţin Discordia, zeiţa vrajbei. Aceasta se năpusteşte în timpul ce!ului în  palat !oarte !urioasă. Jupiter o calmează şi aceasta se otăreşte să plece, lăs"nd în urmă un măr de aur care trebuia dăruit celei mai !rumoase zeiţe. Jupiter nu se poate otărî între zeiţa dra#ostei, $enus% zeiţa înţelepciunii, &inerva, !iicele sale şi soţia sa Junona,ast!el decide ca cele trei pretendente să alea#ă un muritor care sa decidă cine va pastra mărul.$enus îl ale#e pe !iul lui 'riam şi al (ecubei, Ale)andru-'aris, un arcaş  !oarte cipeş, căruia în scimbul deciziei sale îi promite inima *lenei, cea mai  !rumoasă z"nă. 'aris o ale#e pe $enus ca cea mai !rumioasă. $enus îl duce pe  paris la *lena , unde +upidon le străpun#e inimile cele doi cu să#eata dra#ostei.  Junona care urmărea se răzbune pe 'aris des!ace le#ătura dintre *lena şi soţul ei &enelaos. Deoarece e)ista un veci pact între marii conducători ai timpului , cum că aceştia îl vor ucide pe cel care va îndrăzni sa o !ure pe *lena de la soţul ei. Ast!el viteji ca Acile, lise, Aia), domeneu, Diomede, bătr"nul  estor, doctorul &aaon şi A#amemnon , în !runte cu !ratele acestuia ,  &enelaos pornesc pe corăbii spre distru#erea /roiei.
 Mânia lui Achile
 După
 
noani de luptă zidurile /roiei erau înîn picioare.  A#amemnon reuşeşte să o răpească pe !iica lui (riseu, (riseida. (riseu îi cere ajutorul lui Apolon , care trimite să#eţi orăvite răsp"ndind ciuma printe aei.A#amemnon se lasă convins de Acile să o înapoieze pe (riseida, dar în scimb el îşi ia !emeia lai Acile , 0riseida, şi nişte averi. Acile m"nios, de  !aptul prietenii săi de luptă nu realizează !ără el sunt !oarte uşor de învins, îşi ia corăbiile şi pleacă de pe c"mpul de luptă. ar mama sa , zeiţa /etis, îl convin#e pe Jupiter să dea victoria troienilor, ast!el Jupiter trece de partea  lionului. 'revestitorii aei spuneau în anul care tocmai începuse, al zecelea de război, vor !i dărmate zidurile /roiei, ast!el, lupta devine tot mai intensă 'aris si &enelaos se în!runtă pentru !rumoasa *lena. 'aris este rănit.
 
 1upta devine din ce în ce mai s"n#eroasă pe măsură ce zeii se amestecă mai mult.
 Andromaca şi Hector 
 Zeii părăsesc c"mpul de luptă din ordinul lui Jupiter. 1upta sporeşte în intensitate şi devine !oarte cr"ncenă.  (ector a!lă de m"nia &inervei şi o roa#ă pe mama sa, (ecuba, mear#ă impreună cu toate doamnele catăţii să îi dăruiască jert!e. (ector ajuns în palatul tatălui său decide să-şi revadă soţia. Andromaca încearcă să îşi convin#ă soţul său să răm"nă acum l"n#ă !amilia lui, însă (ector se reîntoarce  pe c"mpul de luptă împreună cu !ratele său 'aris.  'e c"mpul de luptă învin#ătorul era decis de conducătorii armatelor, care se în!runtau erau (ector şi Aia). Jupiter opreşte lupta celor doi şi după cum îi !ă#ăduise lui Acile dă victoria de partea troianului. Ast!el, A#amenon decide să încerce să se împace cu Acile prin intermdeiul pritenilor lor, dar  Acile nu este de acord.
 Foc la corăbii
 1upta porneşte din nou. lise şi Diomede sunt scoşi din bătălie./roienii se apropie de corăbii. (ector dăr"mă cu o piatră de moară  poarta zidului ce le imprejmuieşte. eptun sare în ajutorul aeilor a căror sin#ură scăpare erau corăbiile, pe care îi îmbărbătează. Junona îl adoarme pe  Jupiter şi îl ajută pe eptun treacă în !runtea aeilor. (ector este rănit în luptă . Jupiter se trezte şi readuce lucrurile în !avoarea troienilor, vindec"ndu-l pe (ector.  Acile revine în luptă împreună cu prietenul său 'atrocle, care este ucis, iar cu ajutorul &inervei şi al Junonei îi recuperează corpul./roienii se împart în două tabere, una în cetate iar cealaltă la porţile acesteia, în care era şi (ector.
 Împăcarea lui Achile
$ulcan îi !ăureşte arme lui Acile, iar pe scut îi reprezintă ima#ini din aur.Acile porneşte la luptă otăr"t să-şi răzbune prietenul.  0ătălia devine un măcel din clipa în care se amestecă zeii. Acile urmăreşte doar să-l răzbune pe 'atrocle, adică să-l ucidă pe  (ector, care era protejat de Apolon. 2i (ector, la r"ndul lui, dorea să-şi răzbune !ratele, 'olidor. Apolon îl îndepărtează pe (ector de pe c"mpul de luptă, din !aţa lui Acile, învăluindu-l într-un nor de aur. Acile îl urmăreşte pe troian, în lupta sa îl ucide pe 1icaon, !iu al lui 'riam. Acile se îndreaptă !ioros

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->