Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Figura femërore në botën bizantine

Figura femërore në botën bizantine

Ratings:
(0)
|Views: 59|Likes:
Published by mallakastrioti
Në bazë të teksteve të shenjta Eva ishte gruaja e parë që kreu mëkatin, e tunduar nga Djalli. Por, siç sillet prej Talbot në rastin e poetes Cassia (shekulli i nëntë ) , me një pyetje dhe përgjigje me perandorin Teofil tha, " Kursi i tërë rigjenerimit të njeriut nisi nga një grua ", pra, në fund te fundit, figura femerore ka qenë dhe do të jetë ajo që do të rigjeneroje dhe ushqeje të tashmen dhe të ardhmen e njerëzimit .
Në bazë të teksteve të shenjta Eva ishte gruaja e parë që kreu mëkatin, e tunduar nga Djalli. Por, siç sillet prej Talbot në rastin e poetes Cassia (shekulli i nëntë ) , me një pyetje dhe përgjigje me perandorin Teofil tha, " Kursi i tërë rigjenerimit të njeriut nisi nga një grua ", pra, në fund te fundit, figura femerore ka qenë dhe do të jetë ajo që do të rigjeneroje dhe ushqeje të tashmen dhe të ardhmen e njerëzimit .

More info:

Published by: mallakastrioti on Feb 18, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/14/2014

pdf

text

original

 
Figura femërore në botën bizantine
 Autor: Etnor Canaj
Gjatë gjithë historisë gruaja , edhe pse gjithmonë ka qenë figura kryesore e shoqerise , ajo që lindte  jetën dhe e mbronte ate , duke u bërë keshtu jo
vetem
 mbrojtesja por edhe dhe garantuesja e racës njerëzore , shpesh ka qenë viktimë e mizorive më të mëdha si brenda qytetërimeve të lashta ashtu edhe ato moderne .Në shoqërinë bizantine , në shumë raste ,figura femerore në fakt përfaqësohej mënyrë negative duke u përcaktuar si e keqe dhe e pamëshirshme . Përshkrimi i Teodores ( 527 AD - 548 AD ) , gruaja e Justinianit , në " Historia Arkana " i Prokopit te Cezarese është një shembull i qartë . Faktiqë Teodora ndikonte në legjislacionin e bashkeshortit , duke iu kundërvene , është nje shembull i mjaftueshem për ta përshkruar atë si të pabese dhe mizore . Prokopi thotë : "
Keshtu, Teodora ishte kunder dhe me kokefortesi mizore ne shpirt sikur askush nuk do të mundte ta këshillonte apo qortonte ndonjëherë kur ajo ishte duke mëkatuar
; ... " ( Prokopi , Historia Arkana 15 , Tom . II ) . Kjo gruaja përshkruar këtu duket gati " e pushtuar nga e keqja ", e demonizuar dhe e shurdhër ndaj këshillave te të tjerëve edhe kur mëkatonte . Riferimenti në sferën fetare nga ana e Prokopit na çon në konsideratën e parë negative të figurës femërore ne absoluten: atë që ai e quajte gruan si frymëzese dhe përgjegjëse e mëkatit origjinal. Si shoqëri patriarkale , Bizanti ushqente një qëndrim ambivalent ndaj figurës femërore , duke e konsideruar si antitezë midis Evës dhe Virgjëreshës Maria.Grua në fakt përshkruhet si qenie e ulet dhe e neneshtruar subjektit parësor qe ishte burri . Përjashtime bëjne zonjat aristokrate , apo ndryshe ato qe i përkasin klasave te larta dhe te mesme të shoqërisë të cilat gëzonin më shumë liri dhe më shumë të drejta , por që , megjithatë , mund të ishin subjekt i dënimeve të tmerrshme , siç ishte praktika e përhapur në Perandorinë Bizantin prerja e hundës . Megjithatë , disa gra fisnike , shumë herë , moren pjesë aktive në jetën politike , nganjëherë duke kundërshtuar etërit dhe bashkeshortet e tyre . Irene dhe Teodora , e veja e perandorit Teofil , janë një shembull kryesor . E para mblodhi Këshillin e dytë të Nikesë në vitin 787 , duke rivendosur kultin e ikonave për një periudhë të shkurtër , e dyta ishte ne krye ne restaurimin e kultit te imazheve në 843 .Shumica e dokumenteve të shkruara në lidhje me figurën e femrës në shoqërinë bizantine u përket grave të shoqërisë së lartë . Në disa raste , sidomos zonjat që i përkasin familjeve aristokrate , perandorake ose ndryshe te klasës se sipërme të shoqërisë , ia përkushtonin kohën e lirë kulturës, artit dhe shkrimit .Shembulli më i njohur i veprave të letërsisë femerore bizantine është Aleksiada e Ana Komnenes. . Ngjitja në fronin perandorak i Komneneve fillon me Aleksin e parë , i cili nis shekullin e KomneneveNë vepren e abatit Lorenzo Miniati “Le glorie cadute dell’antichissima ed augustissima famiglia Comnena ", botuar në vitin 1663 , ekzistojne disa dokumente interesante te cilat kane të bëjnë me gjenealogjinë e kësaj dinastie . Për përgatitjen e librit të tij , Lorenzo Miniati u referohet disa teksteve greke të marra nga një njeri tjetër i kishës , G.M. Cariofilli , Kryepeshkop i Ikonos ( shenjtëruar 18 shtator 1622 - vdiq 23 maj 1633 ) . Kontributi i këtij të fundit për punën e Miniatit është e tillë që ai e identifikon si mentorin e tij dhe udhëzues : "
Et al presente gl’istessi Annotamenti manoscritti, sono in potere di Monsignor Gio.Matteo Gariofilo Arcivescovo d’Iconio historico greco, ch’Io mi son preso per guida in questa mia fatica
...”
 
 Pas përkthimit ne latinisht te teksteve , Lorenzo Miniati perpilon nje veper në italisht , në të cilën vlerëson gati të gjitha gratë e dinastisë Komnene dhe i pershkruan ne menyre pozitive . Në këtë kontekst, është interesant pasazhi ku Miniati përshkruan Maria Komnenen, njëra prej vajzave te Izak Komnenit të brezit të dytë të dinastisë : "
 Maria Comnena terzo genita dell’Imperador Issacio, era Prencipessa altre tanto bella, quanto dotata di virtù; e si dilettò grandemente della Poesia, Musica, e Pittura. La sposò Costantino Cantacuseno detto il conte Imperiale, per essere descendente da Carlo Magno, Rè di Francia; al quale fecce sette figliuoli, cioè Giovanni, Zooi, Anna, Maria, Lucretia, Elena, e Theodora. Zooi Prencipessa gratiosissima fu maritata a Vitorieno Paleologo Viterbese, Ambasciatore di Henrico Quinto Imperadore dell’Occidente, l’anno 1100
…” Duke analizuar vepren e Lorenzo Miniati- it mund të arrihet ne perfundim se rasti i Ana Komnenes, si figure femërore kushtuar kulturës, nuk është një rat i rrallë dhe i izoluar brenda kësaj dinastie, perkundrazi, perkundazi shihet se figura të ndryshme femrash që i përkasin brezave të familjes se Komneneve u perkushtuan në poezi, muzikë, art dhe, në përgjithësi, kulturës.Deri tani kemi folur për dy figura femërore te kundërta midis tyre , kur njëra,Perandoresha Teodora , sillet në menyre negative nga Prokopi i Cezarese , tjetra , Maria Komnena , vlerësohet dhe përshkruar nga Miniati si një karakter pozitiv , por që të dyja i përkisnin klases se lartë te shoqërisë . Por çfarë ka ndodhur me ato që takonin niveleve më të ulëta ? Sigurisht për gratë që  jetonin në familje të varfra , ose të paktën , më pak të pasura , jeta ishte shumë e vështirë . Ato kalonin shumicën e kohës së tyre brenda mureve të shtëpisë , puna e tyre niste herët në mëngjes dhepërfundonte vonë në mbrëmje . Përveç punëve shtëpiake të ndryshme duke përfshirë edhe pregatitjen e ngrënies dhe sigurimin e nevojave themelore në përgjithësi , gratë kujdeseshin per fëmijët e tyre , duke u perkushtuar, më shumë se meshkujt ,ne edukimin e tyre . Në zonat rurale , kuishte me i përqendruar aktiviteti me i madh i prodhimit së shoqërisë në atë kohë , gratë , përveç detyrave të përmendura më lart , merreshin gjithashtu edhe me punët nëper fusha, pra bujqesi , sikurse Patlagean thotë: " Baza e vërtetë e shoqërisë dhe aktiviteti produktiv ishte fshati, i banuar nga fshatarët " . Koha e paket e lirë që mund të kishin e kalonin në kishë , njëri prej vendeve te pakta ku gratë mund të flisnin , bisedonin dhe për të gjetur një formë lehtesie emocionale dhe psikologjike .Një rol tjetër shumë i rëndësishëm i grave ishte kur një anëtar i familjes vdiste . Në këtë drejtim ,citati në vijim prej studiueses Talbot është shumë kuptimplotë : " Ato ishin figurat më të rëndësishme kur lindnin femijet , ato ishin nëna , punëtore , kujdestare; roli i tyre ishte i rëndësishëm kur një anëtar i familjes vdiste .Ndihmonin për të pregatitur trupin për ritualin e varrimit ,e lanin, e spërkasnin atë me vajra aromatike dhe erëza , e vishnin atë .Me mbas, ne prag te varrimit, ishin gratë në krye të vajtimeve; tregonin pikëllimin e tyre duke vajtuar, duke shkulur flokët nga koka , duke shqyer faqet e tyre me thonjtë , duke rrahur gjoksin , duke grisur rrobat e tyre. Nuk ishin vetëm të afërmit e të ndjerit , por ishin edhe " vajtueset", profesioniste me pagese te cilat kendonin kenget e varrimit , vlerësnin virtytet e "te dashurit te vdekur " dhe i qanin vdekjen . " .Udhëtari turk Eviliya
Ҫ
elebi , i cili vizitoi jugun e Shqipërisë në vitin 1670 , flet për zakone e traditatë ngjashme . Per Gjirokastren thotë se : " ...
çdo të diel , të gjithë të afërmit e të vdekurit mblidhen së bashku në një shtëpi të ndërtuar në mënyrë te improvizuar , duke paguar vajtuesest profesioniste që qajnë , ulerijnet dhe ankohen me forcë , duke ngritur një ankesë te madhe te qari ... unë dyshoj se Gjirokastra është" qyteti i vajtimit ". Është një çudi e madhe se si vajtueset profesioniste drejtojne vajtimin dhe ankimin me aq shumë ndjenjë - edhe më shumë se për të afërmit e tyre - për dikë që vdiq mbi njëqind vjet më parë dhe qe nuk kane asnje lidhje
. ( Seyahatname VIII , 355 ) , ". Biografi Gj-K.Skenderbeut, M.Barleti, në librin e tij " Historia de Vita et gestis Scanderbegi , Epirotarum principis " ( Romë , 1508-1510 ) na tregon per një vajtim te tille qe ai e cileson si "
 
vajtimi i Lekë Dukagjinit , "njëri prej bashkëpunëtorëve më të ngushtë të Skënderbeut , i cili , për shkak të pikëllimit per vdekjen e këtij të fundit , " ... grisi flokët dhe shkuli mjekrën , duke qare dhe vajtuar . " Në lidhje me zakonet e varrimit të përshkruara më sipër , është e mundur të gjejme një formë paralelizmi me ato që janë tradita të cilat ende ekzistojnë në disa zona rurale të Shqipërisë , pavarësisht se regjimi diktatorial pas vitit 1944 u perpoq pa sukses për ti luftuar dhe eliminiminuar .Sidomos në disa vende dhe në disa nga fshatrat rurale malore shqiptare, janë në të vërtetë vetëm gratë ,te cilat, ende merren me pregatitjen e të ndjerit për varrim ,duke qare dhe bërtitur në kor gjatë velies , një lloj i kenduari i cili njihet si" këngë e ankesës " ose ndryshe quajtur " kenga me ligje " ( këngë zie ) . Në Shqipërine mesjetare duket se këto doke dhe zakone janë praktikuar edhe nga burrat , ndërsa në disa zona të Malit të Zi nga ,populluar me shqiptarë etnikë , edhe sot , duket se meshkujt " shoqërojnë " gratë në aktivitetin që zhvillohet gjaveljes dhe para varrimit te të ndjerit .Për sa i perket martesës, ajo ishte patjetër e kombinuar dhe behej ne një moshë shumë të re , në krahasim me standardin tonë të tanishëm; diku midis 12 dhe 13 vjet për gratë dhe në mes të 14 dhe 16 vjet për burrat , edhe pse keta te fundit mund të martoheshin në çdo moshë dhe me femra shumë më të reja se ata. Martesa konsiderohej si një sakrament i Kishës dhe familja si bashkesia bazë e shoqerise.Jeta e gruas bizantine që i përket klasës së mesme , thotë P.M Talbot , mund të ndahet në tri faza : ajo e fëmijërisë , martesa / amësia dhe vejani /pleqeriaSipas rregullave të shoqërisë bizantine , gruaja ishte ajo qe merrej me punët e shtëpisë dhe lindjes seshumë fëmijëve , por jeta e saj ishte në përgjithësi një jetë e vështirë , dhe ndonjëherë edhe e rrezikshme , sepse shpesh viktimë e dhunës brenda dhe jashtë mureve të shtepise. Përdorimi i vrasjeve foshnjore femerore ishte një praktikë mjaft e përhapur në shoqërinë bizantine të kohës , kështu që prindërit luteshin per te pasur fëmijë meshkuj.Ky fenomen bazohet mbi faktin pasi meshkujt konsideroheshin ata që e garantonin një të ardhme për familjen, ata që do mbështesnin familjen , do siguronin të mirat ekonomike , dhe në rastin e klasave të ulëta , forcën e punës . Nëse një grua nuk mund të kishte fëmijë , ose do kishte vetëm femra të lindura , mund të ishte subjekt i diskriminimit ose , në rastin më të keq , viktimë e vrasjeve . Një shembull është Perandorja Irene ( Berta e Sulzbach ) , gruaja e Manuel Komnenit, e cila , sipas Michele Siro , viq rreth vitit 1160 , helmuar nga burri i saj sepse ajo kishte lindur vetëm femije vajza.Edhe në vepren e siperpermendur te Lorenzo Miniati gjejme informacione të tjera interesante në lidhje me gratë viktima të dhunës . L.Miniati shkruan : "
 Hebbe l’Imperador Manuele due mogli, e una concubina. La prima fu una Signora Alemana, natadi antica e nobilissima stirpe Tedesca, chiamata Berta, che vuol dire in Greco Irene, figliuola di  Berengario Primo, potentissimo Conte di Sultzbach, la quale non era tanto bella, quanto gratiosa, e divota; con tutto ciò l’amava Egli cordialmente, e fece con Essa quattro figliuole femmine, bellissime Donne , e nessun maschio, ciò Theodora che fu maritata in Henrico Duca d’Austria,  Matilde fu Moglie di Guglielmo Conte di Monte Pessulana, Polina fu maritata in Almerico Re di Gerusalemme, e Cyrmaria fu Moglie di Bela Terzo Re d’Ungheria. Trovo in un antico manoscritto Greco, che l’Imperador Manuele non poté mai fare con l’Imperatrice suddetta nissun figliolo maschio, ma tutte femmine; perché il Patriarca di Costantinopoli Cosmo d’Atene dottissimo, e divotissimo Prelato, fu accusato falsamente da alcuni Vescovi suoi contrari avanti l’Imperatore, coldirgli che Lui procurava con tutto il possibile di dare l’Imperio ad Isaacio, Sebastocratore Suo  fratello maggiore; Onde l’Imperatore si alterà grandamente contro di lui, come geloso della sua Corona, che per ciò lo fece deporre da quella, dignita Patriarcale. Onde il povero Patriarca sdegnato di questo affronto maledì il ventre dell’Imperatrice…accionchè non potesse fare mai  figliuoli maschi, successori nell’Impero, come in effetto così successe
 “

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->