Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
32Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
LAPORAN PERNIAGAAN

LAPORAN PERNIAGAAN

Ratings:
(0)
|Views: 5,837|Likes:
Published by khairulameer6220

More info:

Published by: khairulameer6220 on Oct 09, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

 
LAPORAN PERNIAGAANPerniagaan Roti John.
1.
Perancangan Perniagaan
1.1
Merancang membuka perniagaan menjual Roti John pada bulan Ramadhan.Perniagaan secara perkongsian ini telah dirancang sebelum bulan Ramadhan lagi iaituJulai 2009. Perniagaan ini akan dijalankan bertujuan untuk mengisi wang sakudisamping untuk mengisi masa lapang dalam bulan Ramadhan iaitu pada akhir bulanOgos sehingga September. Perniagaan ini diusahasama oleh tiga orang ahli perkongsian. Perniagaan Roti John ini bertapak di Bazar Ramadhan yang berhampiran dengan Stadium Kota Bharu. Hasil perbicangan antara rakan kongsi,Roti John dipilih untuk dijual kerana ia tidak memerlukan modal yang tinggi dimanasetiap rakan kongsi hanya mengeluarakan RM100 seorang. Selain itu Roti Johnsenang untuk dihasilkan dan tidak memerlukan banyak bahan serta kos untuk menghasilkan 1 unit Roti John hanya mencecah RM2 hingga RM3 sahaja. Sasaran penjualan Roti John ini setiap hari antara 9 hingga 10 bungkus dimana setiap bungkusmengandungi 16 biji roti.
1.2
Sebelum membuka perniagaan ini, beberapa kajian telah dibuat untuk memestikan perniagaan Roti John yang akan diuasahakan tidak mati separuh jalan. Antara kajianyang telah dibuat adalah:
i.
Memandangkan saiz pasaran yang di ceburi tidak terlalu besar, kajian hanyadibuat di beberapa tapak perniagaan iaitu antaranya tapak perniagaan pasar malam Pengkalan Chepa (Airport, Hypermark, dan Taman Perindustrian).Kijian ynag dibuat adalah untuk melihat sejauh mana sambutan pelangganterhadap Roti John ini.
ii.
Disamping itu, idea baru diperlukan untuk menghasilkan Roti John yangsedap dan mempunyai rasa yang luar biasa. Hal ini penting karana pelangganinginkan sesuatu yang lain daripada yang lain. Sebagai contoh Roti John yangmempunyai inti sambal(serunding daging, ayam atau ikan). Inti Roti ini jarangdibuat oleh peniaga lain. Oleh itu dengan idea-idea baru daripada kajian yangdibuat dan hasil sumbangan rakan-rakan kongsi yang lain dapat membantu
 
 perniagaan Roti John berkembang dan terus mendapat sambutan pelanggan pada bulan ramadhan nanti.
iii.
Sasaran perniagaan Roti John ini adalah dari peringkat kanak-kanak hinggalahdewasa.
1.
Perlaksanaan Perniagaan
1.1
Hasil perancangan yang dibuat, perniagaan bermula pada awal bulan ramadhan.Segala kelengkapan perniagaan seperti dapur, kuali, gas dan meja talah disediakanoleh salah seorang rakan kongsi yang sebelum ini telah menjalankan pernigaanmenjual Burger. Manakal bahan-bahan lain diperolehi daripada pasaraya yang berdekatan. Kenderaan untuk mengangkut barang-barang adalah menggunakankenderaan sendiri.
1.2
Teknik pengeluaran adalah secara manual dan manjualnya secara langsung kepada pelanggan mengikut permintaan yang dibuat. Waktu perniagaan kami bermula pukul2.00 petang hingga 7.00 malam. Bagi meningkatkan lagi kentungan penjualan RotiJohn ini, promosi telah dibuat antara rakan-rakan lain di kolej. Selain itu perniagaanini juga sedia menerima tempahan daripada mana-mana pelanggan. Antaranyadikalangan pelajar-pelajar kolej.
1.3
Roti John yang dijual mempunyai beberapa inti yang pelbagai antaranya ialah ayam,daging, sardine dan sambal. Dalam melaksanakan perniagaan ini pendekatan 4Pdigunakan iaitu product, price, promotion, place.
2.
Masalah Perniagaan.Seperti yang diketahui, setiap perniagaan yang dilaksanakan akan menhadapi masalah-masalah tertentu. Bagi permulaan perniagaan yang dibuat ini, beberapa masalah dihadapiantaranya ialah;
2.1
Cuaca – cuaca yang tidak menentu dalam bulan ramadhan telah mempengaruhi palanggan yang datang ke bazar ramadhan. Cuaca hujan seringkali mempengaruhi pelanggan. Kadang kala sasaran penjualan Roti John tidak mencapai tahap yangdiinginkan.
 
2.2
Ketiadaan surat cucuk daripada jabatan kesihatan turut menjadi masalah kepada perniagaan ini. Syarat ini ditetapkan untuk setiap peniaga yang berniaga makanan danminuman. Dimana setiat surat ini mengesahkan bahawa perniaga tersebut terhindar daripada kuman-kuman yang boleh membayakan.
2.3
Persaingan yang hebat dikalangan perniaga lain juga menjadi masalah kepada perniagaan ini. Persaingan ini wujud apabila lebih daripada satu gerai yang menjualRoti John.
2.4
Disamping itu juga, kelewatan penghantaran barang-barang daripada pembekal jugamenjadi masalah terhadap perniagaan ini dan menyebabkan pengeluaran roti menjadilambat serta perlahan.
3.
Altenatif PenyelesaianMasalah pertama diselesaikan dengan menyediakan kuantiti produk agak terhaddam mengikut permintaan pelanggan. Tentang surat cucuk daripada pihak kesihatan, setiap rakan kongsi dikenakan caj sebanyak RM30 untuk mendapatsuntikan dan sekali gus mendapat pengeseahan daripada pihak terbabit. Setiapsurat cucuk itu sah selama 3 tahun. Bagi menghadapi persaingan dikalangan pejual Roti John yang lain, tindakkan menurunkan harga telah diambil. Penurunanharga denagn cara dimana setiap satu dijual RM3 dan bagi yang membeli 2 bujisekali gus, RM 5 sahaja yang dikenakan. Masalah kelewatan penghantaran barangoleh pembekal pula diatasi dengan menyediakan barang dalam kuantiti yang banyak sekali gus.
1.
Laporan KewanganPendapatanRM3.50JumlahRM3.50

Activity (32)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Eng Eng liked this
abuyop liked this
Siti Badriyatul Asrha Darus liked this
Nur Izzatti liked this
alvis_chan_1 liked this
diletto_92 liked this
Azmeen Minx liked this
Hafizah Bt Hamid liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->