Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
416Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
BUKU PANDUAN SEGAK 2009

BUKU PANDUAN SEGAK 2009

Ratings:
(0)
|Views: 21,931|Likes:
Published by Sathes Kumar

More info:

Published by: Sathes Kumar on Oct 11, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/26/2015

pdf

text

original

 
DRAF BUKU PANDUAN
STANDARD KECERGASAN FIZIKALKEBANGSAAN (SEGAK)SEKOLAH RENDAH DAN MENENGAH
JUN 2006
SULIT
 
PUSAT PERKEMBANGAN KURIKULUMKEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
Pengenalan
Program penilaian Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan Untuk Murid SekolahMalaysia ( SEGAK ) ini telah dirancang selari dengan Sukatan Pelajaran PendidikanJasmani dan Pendidikan Kesihatan Sekolah Rendah dan Menengah.Gaya hidup masyarakat Malaysia kini bertambah sedentari. Kecergasan yang optimumboleh membantu murid dalam melaksanakan aktiviti harian tanpa berasa letih dan lesu.Selaras dengan itu, satu aktiviti kecergasan yang terancang perlu dilaksanakan dengansempurna mengikut prosedur yang ditetapkan bagi setiap item ujian dan dinilai mengikutnorma yang telah ditetapkan. Dengan ini, satu penilaian yang standard dapat diukur.“SEGAK” mula diilhamkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada tahun 2005. Ujianini dirancang untuk dilaksanakan sepenuhnya ke sekolah mulai sesi persekolahan tahun2008. Pelaporan hasil ujian ini akan mendapat pengiktirafan sijil secara peperiksaanberpusat.Rekod penilaian kecergasan memberi maklumat tentang tahap kecergasan murid. Ujianyang dijalankan secara sistematik perlu diadakan dua kali setahun dan diharap dapatmemotivasikan murid mengamal gaya hidup sihat. Murid akan lebih bertanggung jawabdan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadapkeharmonian dan kesejahteraan negara selaras dengan hasrat Falsafah PendidikanKebangsaan ke arah merealisasikan Wawasan 2020.
Definisi Kecergasan Fizikal
“Kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologidan psikologi yang dipercayai memberi individu perlindungan daripada ancamanpenyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung, kegemukan danpelbagai penyakit otot dan tulang. Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepadafungsi dan keupayaan individu untuk bertanding dalam aktiviti sukan dengan bertenaga,berdaya kuasa, kekuatan, berdaya tahan, kemahiran dan sebagainya.”Falls, 1980
Matlamat
Murid sentiasa peka, berpengetahuan dan mengamalkan aktiviti kecergasan untukmeningkat dan mengekalkan tahap kecergasan fizikal yang optimum.
2
SULIT
 
Objektif 
Murid dapat :1.mengetahui kepentingan kecergasan fizikal;2.melakukan ujian kecergasan yang dirancang oleh pentadbir sekolah;
3.
menganalisis, mengintepretasi dan menyimpan rekod kecergasan fizikal individu;4.melakukan tindakan susulan untuk meningkatkan kecergasan fizikal individu melaluiperancangan aktiviti kecergasan secara sistematik; dan5.pengiktirafan tahap kecergasan individu berdasarkan prestasi semasa.
Prosedur 
Semua murid perlu menjalani ujian-ujian kecergasan fizikal yang dicadangkan dalambuku panduan ini. Prosedur dan teknik ujian hendaklah mengikut peringkat umur,keupayaan murid dan mengambilkira peralatan serta tempat ujian dijalankan. Umumurid dikira pada
1 hb. Januari
untuk rujukan norma.Ujian ini boleh dijalankan semasa atau di luar waktu pengajaran Pendidikan Jasmani.Ujian ini juga mesti dilengkapkan pada hari yang sama.
Guru melatih murid terlebihdahulu
dan murid digalakkan membuat ujian secara individu, bersama rakan ataukeluarga mereka. Ujian ini mesti dilengkapkan mengikut urutan secara berterusan.Urutan item bateri ujian adalah seperti berikut;1.Naik Turun Bangku ( 3 minit )
2.
Tekan Tubi ( 1 minit )
3.
Ringkuk Tubi Separa (1 minit )4.Jangkauan MelunjuUkuran antropometrik untuk mendapatkan Indeks Jisim Badan perlu dibuat
sebelum
melakukan ujian ini.Ujian yang dicadangkan ini boleh digunakan sebagai aktiviti latihan kecergasan. Ujian iniperlu dilaksanakan dua kali setahun pada bulan Mac dan Ogos.Bagi murid yang tidak sihat, guru boleh menjalankan ujian pada hari yang lain padabulan yang sama. 
Persediaan
1.Murid telah berlatih secukupnya sebelum menjalani ujian, khasnya dalam latihanaerobik.
2.
Murid
mesti
melakukan aktiviti memanaskan badan secukupnya sebelum menjalaniujian.
Keselamatan
1.Murid dikecualikan daripada mengambil ujian ini jika :(a)disahkan oleh Pegawai Perubatan tidak layak mengambil ujian kecergasanfizikal;(b)mengidap penyakit kronik; dan(c)tidak sihat pada waktu ujian.2.Alatan ujian yang digunakan mesti lengkap, selamat dan berfungsi dengan baik.3.Kawasan ujian mesti selamat dan sesuai dengan jenis ujian yang hendak dijalankan.
4.
Murid memakai pakaian Pendidikan Jasmani.5.Pengawasan guru diutamakan semasa ujian dilaksanakan.
3

Activity (416)

You've already reviewed this. Edit your review.
kobestjebat liked this
MohdAlauddin liked this
Dinar Bumi added this note
boleh emailkan pada sya juga x?mtzil_1407@yahoo.com.tq :)
Najiyah Jiyah added this note
blh e-mail x..jiyah89@yahoo.com..x blh nk download la..
Liew Chee Seng added this note
How can i download this Ujian Segak
virom1988 liked this
sim_lee_5 liked this
Norisham Shadat liked this
Zidinaly Zainuddin liked this
Hermi Amy liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->